EVENIMENT
Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, si presedintele instantei supreme, Paul Florea, s-au certat ieri, in mijlocul sedintei CSM. Subiectul disputei: soarta a 16 judecatori de la Inalta Curte. In final, ministrul a plecat, iar Florea a fost pensionat.
English version
Paul Florea, pensionat
Sedinta Consiliului Superior al Magistraturii a dus ieri la o situatie fara precedent, finalizata cu pensionarea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Paul Florea, chiar in ziua in care implinea 70 de ani.
MIRUNA PASA
Citește pe Antena3.ro
Ministrul a plecat in mijlocul discutiilor
Cei 16 o iau de la capat
La Multi Ani, sunteti pensionat!
Dupa 46 de ani de magistratura si 29 de ani la instanta suprema, Paul Florea a primit ieri, de ziua domniei sale, un cadou din partea colegilor sai. CSM a decis tot in unanimitate ca Paul Florea trebuie sa se pensioneze, deci nu mai poate sa-si termine mandatul de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. La plecare, Paul Florea a declarat presei ca respecta decizia CSM si crede in independenta deciziei lor. "La mine, kaput. Asa a hotarat CSM. Pentru mine s-a inchis un cerc si sunt un om suficient de inteligent sa inteleg asta. Respect decizia CSM si nu discut si nu fac politica", a incheiat presedintele Florea. Discutiile neoficiale il prezinta ca favorit pentru postul de presedinte la Inalta Curte pe Nicolae Popa, fostul sef al Curtii Constitutionale. El a fost numit ieri ca judecator la instanta suprema. Aberatie la Instanta Suprema Prin modificarile legislative intervenite in ultimul timp, la Inalta Curte s-a inregistrat o situatie foarte aberanta. Potrivit vechii legislatii, judecatorii erau numiti pe o perioada de 6 ani la Inalta Curte, iar potrivit noilor acte normative inaltii magistrati sunt acum numiti la instanta suprema pana la varsta pensionarii. Astfel, judecatorii Inaltei Curti s-au impartit in doua categorii: unii numiti pana la pensie, iar altii doar pe o perioada limitata de timp. Cei 16 magistrati au fost astfel nevoiti sa ceara din nou numirea lor la Instanta Suprema, pentru ca in cazul lor opereaza legea veche a numirii pe 6 ani, iar aceasta perioada expira duminica.