x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scandal la Consiliul Superior al Magistraturii

Scandal la Consiliul Superior al Magistraturii

17 Iun 2004   •   00:00

EVENIMENT

Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, si presedintele instantei supreme, Paul Florea, s-au certat ieri, in mijlocul sedintei CSM. Subiectul disputei: soarta a 16 judecatori de la Inalta Curte. In final, ministrul a plecat, iar Florea a fost pensionat. English version

Paul Florea, pensionat

Sedinta Consiliului Superior al Magistraturii a dus ieri la o situatie fara precedent, finalizata cu pensionarea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Paul Florea, chiar in ziua in care implinea 70 de ani.
MIRUNA PASA

Cei mai inalti reprezentanti ai justitiei romane, ministrul Cristian Diaconescu si Paul Florea, au avut un schimb de replici extrem de dur cu privire la soarta a 16 magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie carora le expira, la 20 iunie, mandatele de judecatori la instanta suprema. Presedintele Inaltei Curti a cerut ieri, ca CSM sa discute soarta colegilor lui si a sustinut ca a facut toate sesizarile necesare pentru reinvestirea judecatorilor in cauza. Florea a invocat Carta Europeana a Statutului Magistratilor in baza careia doar CSM, ca organ independent de executiv, este apt sa decida asupra soartei judecatorilor. El a sustinut ca a sesizat situatia celor 16 printr-o scrisoare care se afla la Ministerul Justitiei. Florea l-a acuzat pe ministrul Justitiei ca a decis "in dosul usilor inchise sa nu-i propuna pe cei 16 magistrati pentru reinvestire". In aceeasi situatie se afla si domnia sa, care pe deasupra a implinit si varsta pensionarii. Numai ca modificarile legislative au dus la o situatie aberanta: desi ii expira mandatul de judecator la Inalta Curte si este pasibil de pensionare, Paul Florea a fost numit de presedintele Romaniei la conducerea instantei supreme pana in 2006.

Ministrul a plecat in mijlocul discutiilor

In replica ministrul Justitiei, a sustinut ca nu a sesizat CSM, cu reinvestirea celor 16 magistrati pentru ca institutia reinvestirii nu exista in noul
proiect de lege. Potrivit opiniei ministrului, cei 16 ar fi trebuit sa fie tratati ca toti ceilalti judecatori din tara, deci sa sesizeze individual Consiliul cu o cerere de numire pe postul de judecator la Inalta Curte, pe care deja il ocupa de sase ani. Cu privire la situatia lui Paul Florea, Diaconescu a invocat faptul ca magistratul este la varsta pensionarii, deci nu mai poate ramane in functia de presedinte de instanta. In urma discutiilor aprinse, ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a parasit sedinta CSM fara nici un preaviz, lasandu-si colegii cu gura cascata. Membrii CSM au fost nevoiti sa suspende sedinta pentru 40 de minute, timp in care au decis sa discute totusi situatia creata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cei 16 o iau de la capat

Dupa cele 40 de minute de confuzie creata de plecarea brusca a ministrul Justitiei, membrii CSM au decis sa delibereze cu privire la situatia celor 16 magistrati si a presedintelui Paul Florea. Dupa numai 15 minute de deliberari, CSM a decis in unanimitate sa dea dreptate ministrului Diaconescu. Este surprinzator ca aceste discutii au avut loc atat de tarziu, cu toate ca situatia de la Inalta Curte era cunoscuta de luni bune si pana acum nu a primit o solutie practica.

La Multi Ani, sunteti pensionat!

Dupa 46 de ani de magistratura si 29 de ani la instanta suprema, Paul Florea a primit ieri, de ziua domniei sale, un cadou din partea colegilor sai. CSM a decis tot in unanimitate ca Paul Florea trebuie sa se pensioneze, deci nu mai poate sa-si termine mandatul de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. La plecare, Paul Florea a declarat presei ca respecta decizia CSM si crede in independenta deciziei lor. "La mine, kaput. Asa a hotarat CSM. Pentru mine s-a inchis un cerc si sunt un om suficient de inteligent sa inteleg asta. Respect decizia CSM si nu discut si nu fac politica", a incheiat presedintele Florea. Discutiile neoficiale il prezinta ca favorit pentru postul de presedinte la Inalta Curte pe Nicolae Popa, fostul sef al Curtii Constitutionale. El a fost numit ieri ca judecator la instanta suprema. Aberatie la Instanta Suprema Prin modificarile legislative intervenite in ultimul timp, la Inalta Curte s-a inregistrat o situatie foarte aberanta. Potrivit vechii legislatii, judecatorii erau numiti pe o perioada de 6 ani la Inalta Curte, iar potrivit noilor acte normative inaltii magistrati sunt acum numiti la instanta suprema pana la varsta pensionarii. Astfel, judecatorii Inaltei Curti s-au impartit in doua categorii: unii numiti pana la pensie, iar altii doar pe o perioada limitata de timp. Cei 16 magistrati au fost astfel nevoiti sa ceara din nou numirea lor la Instanta Suprema, pentru ca in cazul lor opereaza legea veche a numirii pe 6 ani, iar aceasta perioada expira duminica.
×