x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Schroder a stat 45 de minute la Ceanu Mare

Schroder a stat 45 de minute la Ceanu Mare

13 Aug 2004   •   00:00

EVENIMENT

Cancelarul german Gerhard Schröder a ajuns ieri, dupa trei ani de asteptare, la Ceanu Mare, unde s-a recules la mormantul tatalui sau. Cancelarul, insotit de premierul Adrian Nastase, a petrecut 45 de minute in comuna din Ardeal.

Blitz-visit - Schroder a stat 45 de minute la Ceanu Mare

Joi dimineata, la Ceanu Mare. A sosit ziua pe care o asteapta satenii de trei ani. Vine, in sfarsit, cancelarul german Gerhard Schroder sa se reculeaga la mormantul tatalui sau, Fritz, care a ramas in pamant ardelenesc din 1944.
ANA-MARIA LUCA

Ceasul bate ora 8 cand angajatii primariei, vreo cinci la numar, incep sa roboteasca. Ramasese nelustruita cabina telefonica si mai cazusera niste frunze peste noapte. Trebuie sa fie totul luna, ca doar e cea mai mare zi din istoria satului, dupa cum ii explica singurul vorbitor de engleza din sat unui ziarist german. Functionarele gatite, cu parul vopsit proaspat, se duc catre Primarie, devenita loc de pelerinaj pentru sateni: acolo afla si ei ultimele noutati. Primarul Gavrila Oros a dormit peste noapte la Primarie.

Pe drum, politistii incearca sa faca ordine in masinile parcate pe margine. Batranii au iesit si ei la poarta. "Cand vine? Cand vine? Cat sta?" Primarul e asaltat de intrebari. Stie ca va veni in jur de ora 11 si va sta cam un sfert de ora. In fata portii Primariei, primarul si vicele, nepot si unchi, dar din partide diferite, se sfatuiesc cum e mai bine sa potriveasca masa de trei metri pe care va sta placinta cu branza si cea cu varza.

AVANGARDA CANCELARULUI. Ceasul bate ora 10. Dinspre Campia Turzii apare un Mercedes din care coboara un domn micut de statura, cu parul alb. E cel care trebuie sa faca aranjamentele inaintea venirii cancelarului. El explica presei si satenilor cu mari eforturi ca nimeni n-are voie sa se apropie de biserica. Cancelarul vrea sa fie singur. Nici un artificiu nu poate fi facut. Satenii care stau peste drum de biserica sunt sfatuiti sa incuie gospodariile si sa se mute mai sus, pe marginea drumului. Toate curtile sunt perchezitionate. Nimeni n-are voie sa stea in curte sau sa se uite peste gard. Nimeni n-are voie sa filmeze sau sa fotografieze momentul. Omuletul cu par alb are grija ca nimeni sa nu se sustraga regulilor. Vizita va fi privata. De la 11 si jumatate incolo nimeni n-are voie sa mai miste. Si se face liniste. Toata suflarea din Ceanu Mare e la sosea si asteapta.

POVESTILE SATENILOR. Cancelarul se cam lasa asteptat. Preotul Crisan e de jumatate de ora la poarta bisericii. Fostul preot, Traian Bob, imbracat cu cel mai bun costum, se plimba intre Primarie si Biserica. Are o scrisoare pentru cancelar: o bucata de hartie galbena, pe care i-a scris lui Schroder cat de onorat este el ca a avut grija de mormantul unde isi odihneste oasele caporalul Fritz. Fostul preot ortodox, acum intors la confesiunea greco-catolica, a fost cel care a facut mormantul in forma de acum. Cand a venit el, in ’69, totul era in paragina si pe mormant nu era decat o tufa de stanjenei albastri si un par. Preotul a tranformat parul acela in cruce. Povestea face inconjurul satului. Fostul preot povesteste iar si iar. Batranii veterani ai satului, fratii Seregean si Gavrila Crisan, deapana amintiri din razboi. Crisan se ducea cu tatal sau cu mancare la soldatii germani. "Am stat in cazarma cu nemtii la Brasov. Tare buni baieti erau. Le dadeau copiilor bomboane, si cei care le duceau de-ale gurii... le dadeau tigari", povesteste batranul de 83 de ani.

NEPOATA AMANTEI. Din buluceala din fata primariei se distinge o doamna imbracata intr-o rochie ungureasca verde, de catifea. Femeia, trecuta de 60 de ani, data cu fard de un verde crud in jurul ochilor si peruca roscata, carliontata, are si ea o poveste de spus. E, spune ea, nepoata... amantei caporalului Fritz. Dar nu stie ea sigur daca l-a intalnit sau nu. A aflat de "relatia" dintre matusa ei maritata si neamt abia acum cativa ani, cand a sunat-o cineva de la Bucuresti si i-a spus. Crede ca povestea e credibila, pentru ca in familia ei limba germana era o traditie. Ea n-a respectat insa aceasta traditie, tine femeia sa adauge.

UN POPAS SCURT. Cand soarele dogorea mai tare si multimea isi pierdea rabdarea, a aparut si coloana oficiala. Ceasul batea de amiaza. Tacere si incordare. Toti incearca sa vada ce se intampla la poarta bisericii, care e la cateva sute de metri mai la vale. Omuletul cu par alb si-a atins scopul: nu mai e nimeni in preajma sa-l vada pe cancelar la reculegere. Preotul Daniel Crisan a spus ca Schroder n-a fost insotit decat de traducator si dupa ce a depus buchetul de trandafiri albi pe mormant s-a recules. La biserica a stat 20 de minute. Un pic mai mult decat stabilise. Preotul Daniel Crisan a spus o rugaciune si cancelarul a asistat la primul sau parastas.

La iesire l-a luat si pe prim-ministrul roman, Adrian Nastase, care l-a asteptat, cuminte, in masina. Au salutat multimea, au strans mainile unor batrani si au intrat in curtea Primariei, in aplauzele tuturor celor prezenti.

Copiii de la scoala generala au primit cateva mingi de fotbal, un calculator, simbol al celor care vor mai veni, conform primarului. Cancelarul i-a promis primarului ca va reveni cand va avea timp si ca-l va ajuta sa infrateasca satul cu o localitate din Germania. Oficialii au mai batut un pic mingea cu cei mici care, de voie de nevoie, s-au aratat extrem de incantati de cadouri si, apoi, au plecat fara sa spuna o vorba celor care i-au asteptat timp de trei ani. Doar batranii s-au bucurat de privilegiul de a-i auzi vocea lui Schroder.

RAMASITELE VIZITEI. Delegatia oficiala s-a urcat din nou in masini si a parasit Ceanu Mare ca sa plece la Bucuresti de pe aeroportul militar Luna, de la Campia Turzii. In urma, multimea s-a risipit fie prin gospodarii, fie la birtul din sat sa sarbatoreasca onoarea ce le-a facut-o satenilor un asa de mare om de stat, fie s-au dus la Primarie, unde angajatii si copiii au pus pe masa placintele ramase. Copiii au ramas fara mingile pe care le-a adus cancelarul. Ei se vor putea juca cu ele si vor putea sa foloseasca si calculatorul performant abia la toamna.

Oamenii din satele invecinate s-au hotarat sa viziteze mormantul, cu tot cu buchetul cancelarului. Traian Bob deja s-a obisnuit cu vizitatorii: recita inca o data povestea mormantului. Pana data viitoare cand va veni cancelarul viata o ia de la capat in Ceanu Mare.

CERNEALA SI CANCELARUL

Dis-de-dimineata, zarva mare. Un om intre doua varste, intr-un costum maro, are un plic voluminos pentru cancelar cu numele acestuia pe spate. Isaia Faur e tocmai cel care i-a aruncat fostului presedinte Constantinescu cerneala in fata in 2000. pentru ca l-a mintit de nenumarate ori si l-a suparat. Vrea sa-i dea cancelarului un plic cu un dosar: lui Isaia Faur i se pare ca "Oana Roman, fata lui Petre Roman, seamana foarte bine cu Ion Iliescu". Plicul voluminos n-a mai ajuns la Schroder, caci cei de la SPP au considerat ca este o prezenta periculoasa pentru vizita si l-au trimis sa ia trenul inapoi, catre Timisoara, de unde venise. Faur a iesit de curand din inchisoare, unde a stat un an, pentru ca a taiat un cablu de transmisie al televiziunii publice.

ONORURI

La Palatul Victoria au avut loc, ieri dupa-amiaza, convorbirile tÃşte-Ã -tÃşte dintre premierul Adrian Nastase si cancelarul Gerhard Schroder, urmate de convorbiri in plenul delegatiilor. Conform protocolului, oaspetele a fost primit cu onoruri militare la Guvern, relateaza Rompres. Aici, Schroder a abordat si problema canalului Bistroe, afirmand ca lucrarea poate fi realizata numai in cazul in care acest proiect nu afecteaza sistemul ecologic dunarean, unul dintre cele mai importante si mai sensibile din Europa. Schroder a avut o intrevedere si cu presedintele Ion Iliescu, care i-a pregatit oaspetelui german Ordinul Steaua Romaniei cu Colan. Pentru ca o componenta importanta a vizitei cancelarului a fost cea economica, in cursul serii, premierul Nastase si cancelarul Schroder au participat la forumul oamenilor de afaceri germani si romani.
×