x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Seful Politiei Ialomita trebuie demis!

Seful Politiei Ialomita trebuie demis!

de Veronica Micu    |    09 Feb 2004   •   00:00

Chestorul Constantin Matei a ascuns in propriul fiset dovezile vinovatiei comisarilor violatori din Slobozia. Pentru ca mucegaiul coruptiei si promiscuitatea din sanul Politiei Ialomita au atins cote inimaginabile, Matei trebuie demis.

Scandalul de proportii declansat in IJP Ialomita in urma dezvaluirilor "Jurnalului National" despre politistii acuzati de viol a dezlegat limbile multor cadre din institutie. Asa am aflat ca Toma Zaharia, adjunctul ministrului Ioan Rus, a descoperit in fisetul chestorului Matei Constantin declaratiile initiale ale parintilor surorilor Bon, ramase fara rezolutii legale.

Toma Zaharia a afirmat ca cei implicati ar face bine sa-si faca bagajele si sa plece din Politie, pentru maniera in care au incercat sa musamalizeze acest scandal. Amanuntele relatate de victimele traficului cu femei patronat de ofiteri de politie au orientat cercetarile spre seful Serviciului Pasapoarte si inspre comandatul Politiei Slobozia, comisarul Marian Bucuroiu. Acestia sunt suspectati ca ar fi favorizat obtinerea pe "mana scurta" a unor pasapoarte de catre fetele ajunse sclave sexuale in Italia si Spania. Nu in ultimul rand, sursele noastre din cadrul IJP Ialomita dezvaluie o serie de favoruri pe care conducerea inspectoratului le-a facut, stranie coincidenta, unor femei care au devenit foarte recunoscatoare protectorilor lor.

Declaratiile ascunse in fisetul lui Matei Poate cea mai spectaculoasa descoperire a corpului de control al MAI a fost cea din biroul chestorului Matei Constantin. Potrivit unor surse din cadrul IJP, care doresc sa ramana anonime, Toma Zaharia a descoperit in fisetul lui Matei o serie de documente legate de scandalul Bon. Este vorba despre plangerea facuta de tatal fetelor, Marian Bon. Mai exact spus, prima plangere in care tatal fetelor arata ca fetele lui nu s-au mai intors acasa dupa ce au plecat la o intalnire cu doi politisti, intalnire despre care auzise din diverse surse. In plangerea respectiva, Bon tatal arata ca fetele s-au intalnit cu "stiti dumneavoastra cine", iar la refuzul initial de a i se primi plangerea, omul a dat si nume amintind despre viol. Cand generalul Matei a aflat de incident, l-a convins pe Bon sa scrie alta plangere in care sa ceara cercetarea disparitiei fetelor, lucru care s-a si intamplat. Aceasta din urma a fost solutionata dupa cateva zile, cand fetele au aparut acasa.

"Se lasa cu puscarie" Toma Zaharia a gasit plangerea initiala care zacea fara rezolutie si le-a sugerat politistilor implicati sa-si faca bagajele si sa plece din Politie. El a afirmat ca, daca pe perioada controlului, unul dintre suspecti va indrazni sa-l mai minta, poate sa plece chiar din tara. "Se lasa cu puscarie", a mai spus Zaharia referindu-se la dovezile descoperite in timpul controlului.

Baietii de la "Doi si un sfert" si-au luat-o pe coaja In culpa se afla si cadre ale Serviciului Secret al Politiei. Ofiterii de la UM 0962 nu au, sustin surse din IJP, absolut nici un fel de material informativ legat de acest scandal, aspecte investigate amanuntit acum de corpul de control aflat la Slobozia. Pare totusi greu de crezut ca "baietii" de la UM 0962 nu au stiut nimic. Ce-i drept, o sanctiune pe motiv de incompetenta este mai blanda decat una pe motiv de blat. Relevant este ca unul dintre inspectorii de la IGP care au facut primul control pe aceasta tema, finalizat cu concluzii de nevinovatie, a fost destituit din functie pentru maniera in care a inteles sa-si faca meseria. Zaharia a dispus extinderea controlului si asupra Serviciului Pasapoarte, dar si asupra sefului Politiei Slobozia, acuzat de cele doua fete ca ar fi incercat sa le cumpere tacerea si sa le trimita in Italia sub tutela unui peste. Conotatiile traficului cu femei sunt absolut naucitoare. (MIHAI DANESCU, VERA ALBULESCU, MIHAI MUNTEANU)

„Incercarea de a acoperi niste oameni care, practic, nu-si respecta statutul de politist va fi pedepsita cu sanctionarea celor care ar "ncerca aceste lucruri si ma refer la lideri si la cei care reprezinta conducerea administratiei locale in Ialomita" Adrian Nastase- vineri, 6 februarie

Cercetati banda lui Toma Frusin, zis "Piticul"! Unul dintre interlopii specializati in traficul cu femei este Toma Frusin. Acesta are organizata o filiera prin care trimite femei in Spania. Multe dintre fete sunt minore si provin din mediile sarace, plecarea lor facandu-se, uneori, cu acordul politiei.

Peste bogat De la prostitutia pe piata locala, cu femei livrate politistilor, pentru protectie, ocupatie nu foarte profitabila, Frusin, protejat de mafia din Politia ialomiteana, a trecut la export. In mai putin de doi ani, interlopul a acumulat doua autoturisme VW Passat, cateva apartamente, iar mai nou cauta un spatiu comercial.

Minore pentru Spania Politistii nu au investigat niciodata afacerile lui Toma Frusin! Anul trecut, mai multe minore au fost returnate din Spania. Unele dintre ele aveau inscrise in pasapoarte varste mai mari, iar pasapoartele erau eliberate de IPJ Ialomita. Recunostinta lui Frusin pentru protectia oferita de capii Politiei ialomitene se manifesta prin cotizatii substantiale si prin livrarea unor "practicante". In general, intalnirile au loc la Motelul Compet, situat pe Soseaua Drajna - Fetesti, unde sunt vazuti atat ofiteri superiori din IPJ Ialomita, cat si procurori din cadrul Parchetului. Apoi, fetele ajung la pestele din Spania, iar rezultatul muncii lor ajunge la Frusin, care isi ridica banii personal.

Comisarul protector Potrivit unor surse judiciare, banda lui Frusin are mare trecere la ofiteri din Politia Slobozia, aflata sub comanda comisarului Marian Bucuroiu. Acesta, impreuna cu seful serviciului de evidenta informatizata, comisarul Dinu Marin, faciliteaza obtinerea de pasapoarte pe mana scurta, inclusiv pentru tiganii din Tandarei plecati la cersit si la furat prin Occident. Legatura este simplu de facut. Bucuroiu a fost seful Politiei Tandarei pana in 1996. Atunci, la conducerea IPJ Ialomita a fost adus comisarul Dinu, actualul sef al serviciului pasapoarte. Taxa pentru un pasaport eliberat pe sub mana este de 100 de dolari. Desi toata lumea cunoaste indeletnicirile acestei bande de proxeneti, politia nu are nici macar un dosar inregistrat in care sa-i cerceteze. Si cine sa o faca, din moment ce la Combaterea Crimei Organizate se ajunge pe pile cu epoleti si doar in functie de sexul persoanei aspirante? Iata o mostra despre avansarile dubioase de la IPJ Ialomita.

Pompiliu, seful carciumei preferate de politisti, se teme de interlopi Vadit deranjat de ancheta jurnalitica declansata de noi, Pompiliu Stanciu, patronul Restaurantului "La Sere" din Slobozia, reactioneaza. Omul de afaceri sustine in continuare ca nu este implicat in "exportul " fetei rapite si trimisa printr-o retea de proxeneti in Italia, ci a intermediat doar aducerea ei in tara. Chiar daca nu o spune pe fata, si lui ii este teama de reactia lumii interlope din judet. Carciuma frecventata de oamenii influenti din oras era ieri dupa-amiaza pustie. Surse din IPJ Ialomita sustin ca omul de afaceri este amenint at ca intr-o buna zi va pierde afacerea intr-un incendiu misterios. Si Oana, fata care a adus-o pe fata numita de noi Maria, se teme pentru viata ei. "Imi pare rau ca m-am implicat. Oamenii acestia au legaturi si s-ar putea sa am probleme cand o sa ajung in Italia, la prietenul meu", sustine ea. Presiunile fratilor Ciuperca incep sa-si faca simtita prezenta. (Eduard Pascu)

Nicoleta ne-a contactat de la Verona, obligata sa nege tot Persoanele implicate in scandalul traficului de carne vie din Slobozia au reactionat imediat dupa aparitia materialelor socante publicate in "Jurnalul National". Nicoleta, fata premianta care a plecat in Italia ca dansatoare pentru a-si ajuta familia, ne-a sunat sambata inca de la primele ore ale diminetii. Era la Verona si a aflat de la o prietena de articolul nostru. Nu stia mai multe amanunte despre scandalul izbucnit in orasul ei natal. Era speriata si vorbea foarte incet. Nu-i venea sa creada ca povestea ei a fost facuta publica. "M-a sunat o prietena din tara si mi-a citit la telefon articolul despre mine. Eu nu sunt prostituata. Dansez si atat. Am venit aici pentru a-mi ajuta familia. Ajung in tara peste doua saptamani. Vreau sa ne intalnim pentru a avea o discutie", spunea Nicoleta, ce parea a fi obligata de cineva sa nege tot ce aparuse in "Jurnalul National". (Monica Andrei)

Mama victimelor, urmarita de comisarul Barsan Sambata seara, fostul sef al Politiei Tandarei, comisarul Barsan, a urmarit-o pe mama Ionelei si a Mirelei Bon, cele doua victime ale violului comis de politisti. Statea in masina, la coltul strazii pe care domiciliaza familia Bon, asteptand sa soseasca cineva acasa. Cele doua victime au fost aduse din Bucuresti cu masina "Jurnalului National" si cazate intr-o locatie sigura. Doar mama lor s-a dus acasa, sa vada de gospodarie. In timp ce mergea pe strada, a vazut apropiindu-se masina lui Barsan. Comisarul care le oferise pe fetele ei colegilor pofticiosi a incercat sa intre in discutie cu femeia care a strigat: "Lasa-ma in pace, nu vreau sa mai stiu nimic!" si a fugit. Nu stim daca Barsan a vrut sa-i propuna mamei victimelor o intelegere sau sa o ameninte. Dar cat tupeu pe el sa se mai apropie de victime, cand e in carca lui ditamai ancheta...

Proxenetii au incercat sa rapeasca un martor important Sambata dimineata, doi proxeneti din Slobozia au intrat in curtea unei locuinte de la marginea orasului, unde a fost ascunsa de parinti "Maria", o tanara de 18 ani care a fost traficata in Italia de lumea interlopa locala, mana-n mana cu politia. Maria facuse dezvaluiri uluitoare "Jurnalului National" despre soarta tinerelor ialomitene vandute prin bordelurile occidentale. Matusa fetei ne-a povestit ca doi proxeneti au incercat sa intre in casa in care era ascunsa fata strigand: "Am venit sa te luam!". Cei dinauntru au anuntat politia, care a venit in pas de melc. Agresorii au fugit, speriati pesemne de vecini. Dupa-amiaza, victimele au depus reclamatie la Politie si au contribuit la conturarea portretelor-robot ale intrusilor. O incercare de intimidare incredibila, intr-un caz atat de mediatizat, arata ca lumea interlopa locala se simte inca tare pe pozitii.

Femeile din birourile politistilor ialomiteni De cand a preluat conducerea IJP Ialomita, chestorul Matei Constantin a facut o fixatie din a promova in functii oameni originari din Buzau, localitatea sa de bastina. Prima venita in echipa a fost, nici nu se putea altfel, o secretara care i-a fost fidela chestorului. Femeia se numeste Preda Elena si este o apropiata a lui Matei. Atat de apropiata incat, dupa doi ani de batut la masina, femeia a fost avansata la rang de ofiter. Plimbata pe la diverse servicii, Preda Elena a ajuns pe functia de specialist1 la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate, functie extrem de bine platita si inaccesibila ofiterilor cu experienta.

Soferita nervoasa Gurile rele spun ca se pregatea aducerea in cadrul IJP a sotului doamnei Preda, pentru care s-a rezervat postul de sef al serviciului administrativ. Femeia este atat de constienta de spatele pe care-l are incat are accese de furie cand este oprita de agentii de circulatie. Ultima data, ea a fost oprita pe o strada cu sens unic pentru ca se afla pe contrasens. Ofiterul de serviciu de la Politia Slobozia a facut cunostinta cu nervii femeii, care a amenintat direct cu represalii din partea lui Matei.

Bucatareasa cu epoleti O alta femeie cu o evolut ie interesanta in cadrul inspectoratului este Luther Mariana, noua secretara a chestorului Matei. Pentru merite nebanuite, ea a fost avansata si i s-a oferit pe tava un grad militar. Surse din inspectorat spun ca Luther este recunoscatoare in particular atat generalului Matei, cat si lui Costica Militaru, fratele lui Iulian Militaru, fost politist, acum pensionar. Cu omenia si generozitatea chestorului Matei a facut cunostinta si bucatareasa inspectoratului, tanti Olga. Chestorul a gasit un loc de munca si pentru nepoata acesteia, care a fost angajata operator PC la Serviciul Politiei Rutiere. Fata este toba in calculatoare, fapt pentru care ofiterii isi fac documentele pe unde apuca. Matei are o slabiciune si pentru tanti Olga, cea care ga- teste mancaruri degustate din plin de Matei.

O blonda care se pricepe la toate Nu in ultimul rand, Iulian Militaru si-a tras si el o secretara blonda, fapt pentru care, spun surse din IJP, biroul sau sta mai mult incuiat. Cat despre corespondenta SPR, se redacteaza in regim de trei randuri pe ora, cu secretara blonda sau, operativ, cu alta secretara. Concursul a fost extraordinar de dur cu femeile pricepute, care au fost sfatuite s-o lase balta caci, citam: "Noi avem nevoie la acest post si de altceva".

Presiuni politice pe politisti In urma scandalului, autoritatile locale ameninta pe fata ofiterii banuiti ca ar fi dat informatii presei. Presedintele CJI, Gheorghe Savu, a declarat intr-un interviu acordat postului local de televiziune Antena 1 ca ii va transfera in alte judete pe cei care se afla in spatele acestui scandal. El a spus ca politistii care au colaborat cu presa si cu inspectorii veniti in control vor sa le ia locul ofiterilor implicati in scandal. Temerile sefului PSD sunt legate de cateva anchete pe care politistii din fruntea IJP le-au stopat brutal. Un exemplu de dosar oprit de conducerea IJP este cel legat de falimentul SC Ceres SA Slobozia, al carei patrimoniu a ajuns la preturi de nimic in ograzile sefilor PSD. Surse judiciare spun ca Matei a oprit o ancheta declansata de ofiterii din cadrul Serviciului de investigare a fraudelor, protejand astfel si propriile interese si pe cele ale sefului PSD. Ca atare, iminenta debarcare a politistilor controlati politic creeaza reactii vadit ostile impotriva celor care au incercat sa scoata la lumina serparia din interiorul Politiei ialomitene.

×