x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sfantul Nicolae este langa noi

Sfantul Nicolae este langa noi

de Daniela Cârlea Şontică    |    06 Dec 2007   •   00:00
Sfantul Nicolae este langa noi
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/

Astăzi, de ziua Sfăntului Ierarh Nicolae, credincioşii il pot cinsti mai mult pe sfănt, rugăndu-se in faţa raclei cu măna sa, aflată la Biserica Sfăntul Gheorghe-Nou din Bucureşti.Â



Ziua de 6 decembrie este una de sărbătoare pentru creştinii ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici, toţi serbăndu-l pe Sfăntul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul din Mira Liciei, vieţuitor in secolul al IV-lea, supranumit "veacul de aur".


Sfăntul Ierarh Nicolae are moaştele in oraşul Bari din Italia, unde au fost duse in 1087, deoarece creştinii se temeau că vor fi profanate de musulmani. In ţara noastră, credincioşii au privilegiul să se inchine insă unui fragment din trupul sfăntului, măna sa dreaptă, care se află in Biserica Sfăntul Gheorghe-Nou din Bucureşti. Tot acolo se mai află mormăntul cu osemintele Martirilor Brăncoveni, o icoană făcătoare de minuni a Sfintei Parascheva provenind din celebra Biserică Sfănta Vineri, demolată de comunişti, şi o icoană a Sfăntului Mare Mucenic Gheorghe, tot făcătoare de minuni.


VIAŢA. Se spune despre Sfăntul Nicolae că incă din braţele mamei sale avea obiceiul de a posti: "Cănd se apropia de pieptul maicii sale, se cunoştea a fi făcător de minuni, hrănindu-se nu după obiceiul pruncilor celorlalţi - pentru că numai din ţăţa cea dreaptă sugea lapte - avănd să dobăndească cu cei drept-credincioşi starea cea de-a dreapta. Apoi a inceput a fi şi postitor ales, căci miercurea şi vinerea numai o dată sugea lapte din ţăţă şi atunci seara", este scris in cartea "Vieţile Sfinţilor". "Primind Sfăntul Nicolae asupra sa treapta preoţiei, adăuga osteneală la osteneală, petrecănd in post şi in neincetate rugăciuni. (...) De s-ar fi povestit milele lui una căte una şi căte indurări a arătat către cei săraci, pe căţi flămănzi a hrănit, pe căţi goi a imbrăcat şi pe căţi a răscumpărat de la datornici, apoi nici vremea n-ar fi de ajuns a le povesti", se arată in aceeaşi lucrare. După ce a suferit numeroase chinuri şi batjocorire pe vremea imăpărţiei lui Diocleţian şi Maximilian, mai tărziu, sub oblăduirea lui Constantin cel Mare, Sfăntul Nicolae a participart la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, unde s-au pus bazele Simbolului credinţei. Se spune despre Sfăntul Nicolae că i-ar fi dat lui Arie, episcopul eretic, o palmă pentru că acela nu inceta cu invăţăturile greşite. Ceilalţi episcopi prezenţi la sinod s-au supărat pe el, dar in vis au primit inştiinţare de sus să il lase pe Sfăntul Nicolae in pace pentru că a făcut bine. Este singura ieşire "violentă" a acestui sfănt, supranumit şi "chip al blăndeţilor". Este cunoscut că de generozitatea lui au beneficiat mulţi oameni in timpul vieţii, dar şi după mutarea sa la cer. Un semn al acestei firi generoase este şi obiceiul nostru de a face daruri de ziua lui.


Onomastică'

Peste 500.000 de bărbaţi şi aproximativ 280.000 de femei işi sărbătoresc onomastica de Sfăntul Nicolae, informează Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Statisticile arată că prenumele de Nicolae, Nicoleta şi derivatele acestora aparţin unui număr de peste 800 de mii de cetăţeni romăni. Din totalul acestora, aproape 538.500 sunt bărbaţi (Nicolae, Niculai, Nicuşor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoară etc.), iar aproximativ 280.000 sunt femei (Nicoleta, Niculina, Neculiţa, Nicolina, Nicola). Dintre prenumele menţionate mai sus, cel mai răspăndit este Nicolae/Nicolaie - aparţinănd unui număr de 353.415 bărbaţi, urmat de Nicoleta - prenumele a 191.030 de femei. Ziua de 6 decembrie marchează inceputul Sărbătorilor de iarnă.

×
Subiecte în articol: special nicolae sfăntul sfăntul nicolae