Intre 1918 si 1945, oficialitatile salutau trupele dupa trecerea lor pe sub Arcul de Triumf. Postrevo-lutionar, tribuna oficiala a fost mu-tata inaintea Arcului.
Cititi si: ● Petrecere - Flamanzi la Ziua Unirii
In Bucuresti, 1 Decembrie s-a consumat tihnit, pe romaneste. Mici, bere, floricele de porumb, fotografii cu presedintele, muzica de fanfara, comert cu stegulete.
Picnic la Arcul de Triumf
Ieri de dimineata, bucurestenii nu s-au dat la o parte sa serbeze 1 Decembrie gospodareste si cu simt acut patriotic. Mai intai au arborat pe la balcoane steagurile mirosind a naftalina, multe dintre ele prinse pe funii cu carligele de rufe din dotare, au tras pe ei hainele cele bune si au luat drumul spre Arcul de Triumf. Altii au preferat sa ia un steag la purtator, ca, de, un roman e mai roman fluturand insemnul national. Cine nu s-a gandit la asta din timp a rezolvat problema la fata locului, caci o mana de comercianti de ocazie au vandut steaguri de buzunar la 5 RON. Recuzita fiind acoperita, nu ramanea decat ca atmosfera sa aprinda entuziasmul care mocnea cuibarit pe sub alendeloane si caciuli de vulpe. Si cum patriotismului autohton nu-i sta bine decat forjat in iz de mititei, si ingredientul cu pricina a fost prezent numaidecat. Multimea care a curs fluent spre locul paradei militare a fost intampinata vioi de mirosul de usturoi ce venea dinspre aleile P
arcului Herastrau.
NEAOS. Romanii, clienti rutinati in cozi pe baza de liste si bonuri de ordine, mai ca s-au simtit usor debusolati in vanzoleala creata. Doi pensionari au avut o tentativa de a crea, pentru cel putin o raza de trei metri, o lista pe care privitorii sa se inscrie in ordinea venirii, caci li se parea nedrept ca ei, cei veniti de pe la ora 8 ca sa prinda loc in fata, sa fie dezavantajati. "Pai, nu pot sa ratez sa dau mana cu domâ presedinte si de aceea vreau sa se pastreze randul", spune intrigat nea Bejan. In cele din urma, batraneii au abandonat proiectul din lipsa de sustinatori.
La o aruncatura de bat, o doamna trecuta de prima tinerete isi potriveste insistent salul portocaliu pe cap. A prins si ea un loc care i-ar permite, daca va avea noroc, sa-i spuna doua vorbe presedintelui si se dovedeste profund emotionata la vederea lui Base. "Uite-i chelia", se extaziaza femeia, uitandu-si brusc discursul pregatit.
"ISTORIE FAST-FOOD". Parada i-a incantat cel mai mult pe micuti, care venisera ca la circ. Cu baloane in maini, tatuati cu acuarela pe fete si mancand din pungile de popcorn, prichindeii au tras si cu urechea la cursurile de istorie tinute ad-hoc de parinti. O "istorie fast-food", semanand si cu un slab comentariu sportiv.
Odata asezata in randuri, multimea a savurat desertarea oficialilor la picioarele Arcului de Triumf, prilej de barfe si ironii. Peste 1.200 de militari si 100 de vehicule au defilat apoi prin fata "plutonului oficialilor", iar avioanele si elicopeterele militare au iscat primele urale.
Punctul culminant a fost insa asteptata baie de multime a presedintelui, care s-a consumat tonic printre blitzuri. "Cand o sa-i spun vecinului de la patru ca am dat mana cu prezidentul, n-o sa ma creada", spune multumit un roman care si-a vazut misiunea stransului mainii indeplinita. Multi au fost dezamagiti ca s-a terminat prea repede. Puhoiul de privitori s-a scurs apoi spre Herastrau, la mici, la bere.
TESTUL BAII DE MULTIME
|
Politicienii s-au inghesuit si ei la Arcul de Triumf, prilej sa-si "cantareasca" popularitatea sau sa se faca vazuti. Senatorul "Bideu", Marius Marinescu, nu stie cum sa intre mai bine in poza cu Basescu, in spatele caruia se
afla - oare de cine invitat - sotul doamnei Udrea, Dorin Cocos. Becali, calare pe carul de transmisie al OTV ca pe Maybachul personal, e fericit: sta mai sus decat toti cei din tribuna oficiala. "Auziti? Si eu stiu crezul. Imi dati 500 de euro?", intreaba un pusti, chinuit sa-i atraga atentia "binefacatorului". Becali coboara de pe car, aduna vreo doua icoane, strange cateva maini si... filmul se taie. Liderul PNG o ia la fuga ca sa scape de solicitarile care nu ii mai dau pace. De partea cealalta a Arcului, la intrarea pe Kiseleff, Traian Basescu se scalda in multime. Aceeasi fenta ca anul trecut: dupa parada, presedintele s-a urcat in masina ca sa coboare dupa numai cinci metri si sa se arunce in multime. Spre bucuria sutelor de gura-casca si spre disperarea sepepistilor. Cu miscari de star cinema, Basescu se face ca se indreapta spre cealalta latura a strazii, revine, mai pupa cativa copii, se arunca totusi si spre stanga, o ia inapoi spre Arc, se indreapta spre Charles de Gaulle si se urca in masina satisfacut. Nu aceeasi bucurie i-a oferit multimea insa fostului sef de stat Emil Constantinescu. Si el a plecat pe jos pe Kiseleff imediat dupa parada. Ghinion insa: "baia" era "ocupata" de Basescu. Constantinescu, flancat de doi aghiotanti, se uita chioras cum multimea darama gardurile Jandarmeriei ca sa dea mana cu actualul sef al statului. Nici Stolojan nu a avut mai mult succes, in timp ce Adrian Nastase nici macar nu este
recunoscut de o tanara care isi intreaba senin mama "Dar asta cine e?". Oana Stancu
|
SIMBOLISITICA DEFILARII PE SUB ARC, PIERDUTA PE DRUM
|
Defilarea pe sub Arcul de Triumf simbolizeaza intrarea trupelor victorioase in cetate. Arcul a fost construit dupa Marea Unire din 1918 . La paradele nationale, oficialitatile erau asezate intr-o tribuna amplasata pe Kiseleff, salutand trupele dupa trecerea lor pe sub Arc. Inainte de 1989, ceremoniile de Ziua Nationala, sarbatorita la 23 august, nu includeau defilari pe sub Arcul de Triumf. Ultima trecere a trupelor pe sub Arc a avut loc in 1945, dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand militarii romani nu au defilat cu armele in mana din cauza prezentei rusilor in tara. Defilarile pe sub Arcul de Triumf au fost reluate dupa decembrie 1989, dar simbolistica a fost pierduta pe drum, astfel ca, prin plasarea tribunei oficiale in locul actual, trupele sunt salutate inainte de a trece pe sub Arcul de Triumf.
|
DIASPORA
|
Romania din afara granitelor a sarbatorit si ea Ziua Nationala. La 29 noiembrie Ambasada Romaniei la Helsinki a organizat o Receptie cu ocazia Sarbatoririi Romaniei, iar Ambasada Romaniei din Franta a dat o receptie pentru romanii din Paris si imprejurimi, invitat special: Ducu Bertzi.
In Spania, serbarile au inceput la 30 noiembrie. Asociatia romaneasca Asrova din Valencia a celebrat Ziua Nationala in salonul de festivitati din edificiul Beneficiencia din Valencia. La Colegiul Hellenic din Brookline, Massachusetts, 1 Decembrie a fost aniversat printr-o strangere de fonduri pentru copiii romani bolnavi de leucemie. Costin Anghel, Oana Vataselu
|
|
BANATUL SARBESC
|
1 Decembrie nu e ziua tuturor romanilor. Guvernul de la Belgrad inca nu le-a aprobat romanilor din Serbia data de
1 decembrie ca zi de sarbatoare. "Conform legii, avem dreptul, ca minoritate nationala, la patru zile de sarbatoare. Noi am propus guvernului sarb data de
1 decembrie si de 15 ianuarie, cand s-a nascut poetul Mihai Eminescu. Sunt sanse de 99,99% sa fie acceptate", ne-a spus secretarul Consiliului National al Minoritatii Romanilor din Serbia (CNMRS), Marcel Dragan. Dupa aprobare, cei care s-au declarat romani vor avea liber in prima zi a lunii decembrie. Alex Nedea
|
|