x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Au început protestele antisărăcie

Au început protestele antisărăcie

de Diana Scarlat    |    10 Mai 2024   •   07:00
Au început protestele antisărăcie

Militarii în rezervă și sindicatele din penitenciare au ieșit în stradă, ieri, protestând față de legile care le taie din venituri.

Blocul Național Sindical (BNS) pregătește un miting și un marș prin Capitală, pe 13 mai, împotriva legilor fiscale care pun presiune pe forța de muncă. În timp ce știrile oficiale prezintă creșteri economice, arătând doar indicatorii convenabili, circa 5 milioane de salariați devin mai săraci, plătind mai mult la stat. Sindicatele cer reducerea fiscalizării forței de muncă, arătând că prin măsurile din ultima vreme se va ajunge la scădere economică, iar rata șomajului va crește. Mișcările sindicale sunt chiar înainte de alegerile locale și europarlamentare, astfel încât ar putea influența inclusiv votul, în defavoarea partidelor de la guvernare.

Ieri au protestat militarii rezerviști în fața Ministerului Apărării Naționale (MApN), cărora li s-a alăturat Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP). Deși s-a discutat intens, în ultimii ani, despre „pensiile nesimțite” ale militarilor, aceștia arată că situația nu este deloc așa cum se prezintă, iar drepturile militarilor în rezervă sunt grav încălcate, de mai mulți ani, aceștia fiind tăiați de pe lista majorărilor, chiar și a indexării cu rata inflației.

„Militarul rezervist a devenit Cenușăreasa în povestea guvernării scrise de PSD și PNL. Sindicatele cer ajutorul președintelui și prim-ministrului. Sindicatele din penitenciare se alătură protestului declanșat de militarii rezerviști în fața Ministerului Apărării Naționale (MApN)”, a transmis FSANP.

Inechități și discriminări pentru militari

Polițiștii de penitenciare și militarii rezerviști cer eliminarea discriminărilor și inechităților în privința pensiilor militare de stat și rezolvarea problemelor din Armata Română, spunând că din cauza acestor probleme există și o situație de insecuritate națională, iar România este o țară cu vulnerabilitate la nivel internațional. 

„Mușamalizarea problemelor recurente din armată (lipsă personal, dotări precare, deprofesionalizare) și incapacitatea creării unui mecanism de pensii care să țină permanent legătura cu costurile unei vieți decente fac din Ministerul Apărării Naționale (MApN) principalul complice la slăbirea siguranței și apărării României în contextul geopolitic foarte fragil, ceea ce ne determină să credem că noua paradigmă a securității naționale este umilirea militarilor români”, a declarat președintele federației sindicatelor din penitenciare, Cosmin Dorobanțu, care îl acuză pe ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, că este „iresponsabil și inconștient, deoarece nu depune niciun fel de diligență pentru rezolvarea problemelor reale ale militarilor activi și/sau rezerviști, situație alarmantă care face ca mii de militari să demisioneze anual, întrucât armata nu mai este un domeniu atractiv”. 

Cobaii experimentelor fiscale

Un miting și mai mare va fi organizat luni, 13 mai, de Blocul Național Sindical, alături de cele 29 de federații afiliate. Protestul va începe la ora 10.00, în fața Guvernului României, sub sloganul ,,Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”, iar de la ora 12.00, protestatarii vor porni în marș către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Finanțelor. 

„Obiectivul acestui protest este reducerea fiscalității pe muncă în România. Cerem, în acest mod, respect pentru muncă și cei care muncesc! În ultimii ani, clasa politică din România a pus capitalul mai presus de toate, iar asta a dus la migrarea peste hotare a 5 milioane de cetățeni din România, aflați în vârstă de muncă. România are astăzi cea mai ostilă piață de muncă în ceea ce privește dialogul social! Lucrătorii români au ajuns cobaii experimentelor fiscale făcute de toate guvernele de după 1989. România este singura țară din Uniunea Europeană și din lume în care contribuțiile mediului de afaceri la sistemul de securitate socială au fost mutate în cârca salariaților începând cu anul 2018”, a declarat Dumitru Costin, președintele BNS. 

Sindicaliștii spun că s-au dublat pentru angajați contribuțiile la sănătate și la sistemul de pensii, în timp ce pentru angajatori s-au redus la zero, ceea ce face ca țara noastră să aibă una din cele mai ridicate sarcini fiscale pe costul forței de muncă din UE: 42,8% față de 38,6% media europeană. „Peste 87% din sarcina fiscală este reprezentată de contribuțiile sociale percepute pentru finanțarea sistemului de securitate socială. 82,6% din finanțarea sistemului de pensii și a sistemului de asigurări de sănătate se asigură din contribuții plătite de persoanele asigurate, în proporție de peste 97% aceștia fiind salariați. Sarcina fiscală pusă pe umerii salariaților este mult peste 50% atât cât reprezintă sarcina maximă prevăzută de Convenția OIM și Codul european de securitate socială”, arată BNS. 

Creșterile economice, doar pe hârtie

Confederația mai arată că realitatea economiei românești este total diferită de cea prezentată de guvern, pentru că toate creșterile declarate în ultimii ani se referă numai la câțiva indicatori, în timp ce salariile mici și taxarea ridicată au făcut ca România să înregistreze a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forței de muncă din UE în 2023, după Italia și Grecia, potrivit datelor Eurostat. Doar 69% dintre românii cu vârsta între 20 și 64 de ani lucrează, ceea ce înseamnă că aproape o treime dintre români nu muncesc – arată sindicaliștii. 

În plus, măsurile populiste pe care le-au luat partidele de la guvernare, chiar înainte de alegeri, de a scuti foarte multe categorii de beneficiari ai asigurărilor sociale și medicale de plata contribuțiilor, nu înseamnă decât punerea cheltuielilor tot în sarcina angajaților deja suprataxați. Anul trecut, din 7,7 milioane de beneficiari ai asigurărilor sociale, 2,1 milioane nu plătesc contribuții, acestea fiind suportate de cei 5,6 milioane de angajați. 

BNS acuză guvernul că în loc să lărgească baza de impunere pentru a colecta mai mulți bani la buget, preferă să ia mai mult de la angajații care lucrează corect. Sindicaliștii vor protesta sub sloganurile: „Taxele și impozitele voastre ne sufocă! Vrem reformă fiscală acum!”

BNS are peste 900 de sindicate în componență, cu peste 320.000 de membri, din 29 de federaţii profesionale din construcţii de maşini, transporturi, gospodărie comunală, construcţii şi materiale de construcţii, poştă şi telecomunicaţii, servicii tipografice, electronică, electrotehnică, automatizări şi industria de apărare, cultură, energie, industria textilă, sănătate, administraţie publică, agricultură, finanţe-bănci, minerit, geologie și sport, cu filiale în toate județele țării.

×