x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Societate necajita, administrator prosper - 300.000 $ pe luna!

Societate necajita, administrator prosper - 300.000 $ pe luna!

de Mirela Romanet    |    15 Dec 2006   •   00:00

Cea mai mare suma acordata in Romania pentru managementul unei societati comerciale se cifreaza la minimum 300.000 de dolari pe luna. Indemnizatia este acordata de patronii Rafo administratorului societatii, nou instalat in functie la finele lunii trecute.

OM BOGAT. Leonard Paul Geens, administratorul IVG Investments
Cea mai mare suma acordata in Romania pentru managementul unei societati comerciale se cifreaza la minimum 300.000 de dolari pe luna. Indemnizatia este acordata de patronii Rafo administratorului societatii, nou instalat in functie la finele lunii trecute.

Administratorul care primeste o suma fabuloasa chiar si pentru Occident, este firma olandeza IVG Investment & Management BV, reprezentata de belgianul Andre Leonard Paul Geens, cel care a fost prezent alaturi de patronul sau, la Onesti, la finele lunii trecute. In lei, venitul celui care gestioneaza activitatea rafinariei ajunge la aproape 8 miliarde de lei lunar.

Rafo Onesti reintra, astfel, in atentia publica pe baza unui element care tine mai mult de spectaculos decat de problemele cu care ne-au obisnuit pana acum patronii rafinariei onestene. Nivelul indemnizatiei a fost fixat in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) de la Rafo, care a avut loc la finele lunii trecute chiar in prezenta noilor patroni. Conform declaratiei liderului sindical Ion Marian, administratorul primeste 1,5 dolari pe fiecare tona de titei prelucrat. In conditiile in care capacitatea de prelucrare a rafinariei onestene se ridica la 250.000-300.000 de tone de petrol pe luna, evident ca si salariul pe care l-ar incasa administratorul ar fi de minimum 300.000 de dolari.

MAJORARI ASTEPTATE. Nici angajatii nu s-au lasat mai prejos in privinta pretentiilor salariale. Potrivit liderului de sindicat, noul administrator, Andre Leonard Paul Geens, le-a promis oamenilor salarii cel putin magulitoare prin comparatie cu venitul mediu pe economie. "Avem promisiuni ca o data cu repornirea rafinariei si fondul de salarii se va majora. Inca nu stim cu cat exact, dar sindicatul a solicitat o majorare cu 50%, ceea ce ar face ca nivelul mediu net pe Rafo sa ajunga la aproximativ 17 milioane de lei pe luna. Oricum salariul acesta este mult mai mic decat cel primit de salariatii din acelasi domeniu de activitate din Occident. Doar ca rafinariile lor sunt aproape complet automatizate si prin urmare folosesc si salariati mai putini. Noi trebuie sa impartim un fond de salarii de 2,5 milioane de dolari la 2.500 de salariati. Cert este ca atunci cand a venit la AGA, domnul Geens a spus ca doreste ca salariatii sa fie motivati sa ramana la Rafo, nu sa plece la munca in strainatate. El ne-a promis insa ca vom discuta despre majorarea de salarii imediat cum vom reincepe activitatea la Rafo", a mai aratat Ion Marian. Acest lucru este preconizat sa se intample in ianuarie, dupa jumatate de an in care activitatea rafinariei a fost sistata de noii patroni ai Rafo, care, in momentul in care au observat ca statul roman gasea tot felul de chichite ca sa nu aprobe tranzactia prin care actiunile Rafo treceau in proprietatea lor, iar vanzarea avusese loc inca din vara acestui an, au decis sa nu mai aprovizioneze rafinaria cu materie prima. E drept ca in toata aceasta perioada salariile omenilor au fost achitate, decizie care a dus la evitarea conflictelor sociale. Si din punct de vedere juridic, situatia Rafo pare sa mearga spre limpezire, intrucat, planul de reorganizare, a fost prelungit cu inca un an. Potrivit legii, un plan de reorganizare, o data aprobat de judecatori, nu se poate intinde pe o perioada mai mare de doi ani de aplicabilitate. In privinta Rafo, planul de reorganizare ar fi trebuit sa fie finalizat la inceputul acestei luni. Dar tot legea permite judecatorilor sa prelungeasca aplicarea acestuia pe inca un an, iar patronii Rafo au obtinut si acest moment de relaxare din partea magistratilor.

CONTROL. Rafinaria onesteana pare sa fi ajuns in mana a doua dintre cele mai controversate personaje din lume: oligarhul rus Iakov Goldovskiy si avocatul bulgar Todor Batkov, omul unui alt oligarh rus, Mihail Cernoy, cel care s-a aflat pana acum in spatele tratativelor purtate cu statul roman in privinta achizitiei Rafo. Pe vremea cand era managerul general al Rafo, Marin Anton declara ca Rafo este detinuta de doua persoane fizice: Iakov Goldovskiy cu 80% din actiuni si Todor Batkov cu restul de 20%. Ei au devenit proprietarii Rafo prin achizitia actiunilor firmei Calder-A International, firma care cumparase actiunile Rafo de la Marian Iancu, patronul firmei Blkan Petroleum. De altfel, Goldovskiy a si fost prezent la AGA din 27 noiembrie care s-a tinut la Rafo si in urma careia s-a aprobat si schimbarea structurii actionariatului rafinariei. Astfel noii actionari sunt Balkan Petroleum Ltd, care detine un portofoliu de 18,1855494357% din actiuni, Ministerul de Finante care are drept de vot in AGA pentru 34,6498755820% din actiuni, Directia Regionala Vamala Iasi, cu 5,1723121686% din actiuni, trei primarii din tara, printre care si cea din Onesti care ar avea cu mult sub un procent, Calder-A International BV, societatea olandeza care este noul proprietar al Rafo, si care detine un procent semnificativ din pachetul de actiuni, respectiv, 31,1839993194%. Urmatorul actionar cu un procent semnificativ de actiuni este Raglam Overseas Ltd, societate care face parte din acelasi grup de societati cu noul proprietar, firma Calder-A Interntional. Aceasta are 6,5036707707% din actiuni. Cel care va avea insa un cuvant de spus in deciziile care privesc Rafo, va fi Ovidiu Tender. Prin cele trei firme ale sale, Tender SA, Prospectiuni SA si Atlas Gip, omul de afaceri timisorean detine controlul asupra a peste doua procente din actiunile Rafo. Restul de actionari, persoane fizice si juridice detin un pachet nesemnificativ de actiuni, care nu depaseste un procent. In aceasta situatie, cei care vor avea votul decisiv in AGA vor fi noii patroni reprezentati de Calder-A International, Raglam Overseas Ltd si Balkan Petroleum, firma ale carei actiuni au fost achizitionate ca persoane fizice de actionarii de la Calder-A International. Cele trei firme controleaza impreuna 54,6% din actiunile Rafo.

td>
Ion Marian (foto), liderul Sindicatului Rafinorul, ne-a declarat: "E adevarat, indemnizatia administratorului ar ajunge la 300.000 de dolari lunar si a fost acceptata si de creditori, in fata carora a fost supusa spre aprobare de actionari. Inclusiv reprezentantii statului nu au avut obiectii."

TOPUL SALARIILOR DE BUGETARI
Conform proiectului de buget pe anul viitor, seful statului, Traian Basescu, se afla pe locul patru in topul veniturilor. Pe primul loc in acest top se afla procurorul general, Laura Codruta Kövesi, care va castiga lunar 8.751 RON (adica 2.500 de euro), urmand procurorul general al Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, cu un salariu de baza de 8.391 RON (adica 2.400 de euro). Pe locul trei ii gasim pe sefii Consiliului Superior al Magistraturii si Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Iulian Galca, respectiv Nicolae Popa, ei avand prevazute salarii de cate 7.297 RON pe luna (peste 2.084 de euro). Primul om din stat, Traian Basescu, se afla abia pe locul patru in topul salariatilor bugetari, cu un salariu de 7.288 RON (adica 2.082 de euro). Lista continua cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, cu un venit de 6.727 lei, si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care va castiga la fel de mult ca nasul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu, adica 6.725 RON pe luna. Si in TVR se castiga bani frumosi. Spre exemplu, Radu Naum, redactor-sef in cadrul TVR, a incasat in 2005 suma de 8.137 RON pe luna, iar Vlad Enachescu 7.988 RON pe luna.
×
Subiecte în articol: special acţiuni rafo