x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Solidaritate europeana pentru cei trei ziaristi

Solidaritate europeana pentru cei trei ziaristi

01 Apr 2005   •   00:00

Mobilizarea pentru ziaristii romani si francezi ostatici in Irak va continua, saptamana viitoare, pe langa Comisia pentru Drepturile Omului de la Geneva si pe langa presedintele Parlamentului European, a anuntat ieri organizatia Reporteri Fara Frontiere (RSF).



  • de MARINA CONSTANTINOIU, DAN TOMOZEI

  • RUGACIUNE. La Sibiu, ziaristii romani s-au rugat pentru colegii lor rapiti in Irak
    O conferinta de presa a fost organizata ieri la Geneva de RSF si cotidianul francez Liberation, in favoarea jurnalistei de la acest cotidian Florence Aubenas si a translatorului ei Hussein Hanoun, disparuti de la 5 ianuarie in Irak, dar si a celor trei ziaristi romani rapiti. Secretarul general al organizatiei, Robert Menard, dar si directorul ziarului Liberation, Antoine de Gaudemar, vor veni la Bucuresti saptamana viitoare, pentru a-si arata solidaritatea cu jurnalistii romani rapiti. Organizatia si-a anuntat si intentia de a afisa portretele celor trei jurnalisti romani intr-o piata pariziana.

    MARSUL TACERII. Nici in tara lucrurile nu stau pe loc. Aproape 150 de sibieni - jurnalisti, studenti ai facultatilor din Sibiu, reprezentanti ai administratiei, ai ONG-urilor - au participat ieri la Marsul tacerii, organizat de Liga Jurnalistilor din Sibiu pentru a sensibiliza romanii in fata dramei prin care trec Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ohanesian, rapiti in Irak.

    Reuniti in centrul orasului, participantii la mars au purtat afise cu chipul lui Sorin Miscoci, pe care a fost tiparit "Apel catre autoritati: Salvati viata jurnalistilor rapiti in Irak". Intr-o tacere muta, sparta doar de masinile incolonate in spatele participantilor la actiune, coloana s-a deplasat pe traseul Piata Unirii - Calea Dumbravii - Bulevardul Mihai Viteazul - Aleea Fratii Buzesti, acolo unde locuiesc parintii lui Sorin Miscoci. Sute de afise cu apelul catre autoritati au fost distribuite de jurnalisti trecatorilor care priveau nedumeriti coloana. Pe fatada blocului in care locuieste familia jurnalistului sibian au fost lipite afise cu mesajul: "Te asteptam acasa, Sorin!".

    SLUJBA. Dupa oprirea la blocul familiei Miscoci, participantii au asistat la o slujba religioasa speciala, sustinuta de preotul paroh Bacila la Biserica "Mihai Viteazul", acolo unde zeci de sibieni s-au alaturat jurnalistilor. "Este Postul Pastilor, Postul cel mare, si eu imi exprim convingerea ca se vor intoarce teferi si nevatamati. Ne rugam Domnului sa inmoaie inimile celor care i-au luat ostatici pentru ca Marie-Jeanne, Sorin si Eduard sa se afle in sanul familiilor de Pasti", a spus preotul Bacila.

    ×
    Subiecte în articol: eveniment