x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Spania a inceput vanatoarea de ucigasi

Spania a inceput vanatoarea de ucigasi

13 Mar 2004   •   00:00

Autoritatile spaniole nu au o pista clara legata de cauzele sau de autorii sangeroaselor atentate de joi de la Madrid, dar au declansat deja vanatoarea de ucigasi.

Premierul Jos. Maria Aznar a declarat ca nu exista o pista concreta pe care o investigheaza anchetatorii. Majoritatea demnitarilor de la Madrid au sustinut public ca, cel mai probabil, responsabil pentru atentate este grupul ETA, insa nu exista nici un indiciu care sa arate asemanari cu alte atacuri ale miscarii separatiste. Pe de alta parte, nici unul dintre responsabilii spanioli nu au prezentat vreo dovada care sa probeze ca atentatele au fost executate de ETA. Majoritatea analistilor straini sunt de parere ca atentatele au fost comise in stilul temutei grupari Al-Qaeda.

RUCSACURILE-BOMBA. Politia spaniola a gasit ieri, la locul atentatelor de la Madrid, un rucsac plin cu explozibil destinat atacurilor. Conform postului de radio Cadena Ser, rucsacul continea 10 kilograme de explozibil, un kilogram de bucatele metalice si un telefon mobil care urma sa fie folosit pentru declansarea exploziei. Conform Ministrului de Interne, Angel Acebes, atentatele au fost provocate de explozia a zece rucsacuricapcana. Genistii au procedat la detonarea controlata a altor doua astfel de genti, a caror explozie nu a fost declansata in timpul atentatelor. Materialul din interiorul rucsacului era explozibil plastic Special C, fabricat de fosta societate Rio Tinto, in timp ce detonatoarele legate la telefonul mobil erau si ele de fabricatie spaniola.

Teroristi sofisticati

Potrivit Mediafax, o sursa antiterorista a declarat ca explozibilul nu era unul dintre cele utilizate de ETA, ci de un alt grup terorist, care are legaturi cu extremistii islamisti. Anchetatorii au mai precizat ca teroristii stiau cu exactitate cum functionau si cum au fost construite trenurile. Ei au ales cu mare grija momentul comiterii atacurilor, la ora de varf, precum si vagoanele in care au amplasat bombele, cele mai aglomerate. Anchetatorii au marturisit ca atentatele au fost sofisticate, coordonarea perfecta, caracteristica unei organizatii foarte bine puse la punct.

Kamikaze in tren

Autoritatile au gasit si alte elemente care arata clar un stil total diferit de cel in care actioneaza ETA. In apropiere de Madrid, in cartierul periferic Alcala de Henares a fost gasita intr-o camioneta furata o caseta audio cu versete din Coran si sapte detonatoare. Potrivit postului Cadena Ser, la bordul unuia dintre trenuri s-a aflat un terorist-kamikaze. Interesant este si faptul ca in toate atentatele pe care le-a comis ETA au murit cu mult mai putini oameni decat in exploziile de joi de la Madrid. "Nu este stilul ETA", a subliniat transant pentru cotidianul spaniol "El Pais" unul dintre investigatori. ( LAVINIA TUDORAN )

Semnatura temutei Al-Qaeda

Atacul cu bombe care a rapus Spania a fost pus, la inceput, pe seama ETA. Aceasta miscare, denumita Euskadi Ta Askatasuna (Tara basca libera), a fost creata sub dictatura lui Franco, in 1959, si s-a angajat in lupta, cu orice mijloace, pentru autodeterminarea tarii bascilor. Dar teroristii ETA nu vizeaza, prin "doctrina" lor, uciderea de persoane care nu sunt "vinovate". Teroristii ETA lupta impotriva simbolurilor statului spaniol, iar aceste simboluri sunt, bineinteles, personificate. Astfel, primului asasinat planificat al ETA i-a cazut victima politistul Meliton Manzanas, din orasul Saint-Sebastien. Pastrand aceeasi "linie", teroristii ETA au tintit de-a lungul anilor impotriva politicienilor, politistilor, prefectilor, militarilor, guvernatorilor, deci in tot ceea ce poate fi considerat a fi reprezentant al autoritatii statului spaniol.

ATIPIC. Atacul cu bombe din aceste zile de la Madrid este atipic, asadar, pentru modul in care actioneaza ETA. Cel mai probabil, semnatura atentatelor apartine retelei teroriste mondiale Al-Qaeda. Aceasta se poate deduce din amploarea operatiunii, din alegerea tintelor (trenurile) si din cruzimea cu care se sacrifica oameni nevinovati. Al-Qaeda mizeaza pe efecte (reactii politice) nu numai pe teritoriul Spaniei, ci pe cel al intregii Europe.

RECRUTARI. Daca o astfel de operatiune a avut succes, aceasta inseamna ca Al-Qaeda dispune de forte bine conspirate si loiale. Nu este exclus ca intr-un razboi de acest gen sa fi cerut sprijin logistic si operational de la alte grupari teroriste din Europa, poate chiar ETA. Totusi, aceasta posibilitate este mica intrucat Al-Qaeda stie ca aceste miscari/organizatii teroriste sunt atent supravegheate de serviciile de informatii ale statelor respective. Succesul lor pare sa fie asigurat de capacitatea de a recruta si introduce membri noi si devotati cauzei. Accesul la bombe nu este foarte complicat, cum de altminteri nici producerea lor nu mai reprezinta un obstacol.

Alegerea Spaniei poate fi interpretata si ea ca un simbol si aceasta intrucat statul spaniol a sprijinit intens campania antiterorista din Irak si, deci, dusmanul numarul unu al Al-Qaeda, Statele Unite ale Americii ( RAZVAN BELCIUGANU )

SUA, tinta nr. 2

Un comunicat atribuit retelei teroriste Al-Qaeda, in care se revendica atentatele de la Madrid si Istanbul, si avertizeaza SUA impotriva unui atac iminent, a fost primit joi la redactia cotidianului de limba araba Al-Qods al-Arabi.

"Escadronul mortii (Brigadele Abu Hafs al-Masri) au reusit sa patrunda in inima cruciatilor europeni si au dat o lovitura dureroasa unuia dintre stalpii aliantei cruciate, Spania", spune textul.

Acest atac face parte din "reglarea unui cont mai vechi cu Spania cruciata, aliata Americii in razboiul impotriva Islamului. Unde este America sau Aznar? Cine te va proteja de noi? Marea Britanie, Japonia, Italia si ceilalti colaboratori? ", se intreaba retoric in comunicat. In plus, SUA sunt avertizate ca urmeaza un atac iminent. "Aducem musulmanilor din lume vestea buna ca Operatiunea "Vantul mortii negre", lovitura prevazuta impotriva Americii, se afla in faza finala de pregatire. E gata in procent de 90%". "Daca Allah vrea, atacul va fi dat repede", se spune in textul presupus a fi al Al-Qaeda, avertizand totodata ca musulmanii "nu pot sa se apropie prea mult de institutiile civile sau militare ale cruciatilor, America si aliatii sai". (Ana Ilie)

CONTINUARE: Solidaritate

×
Subiecte în articol: eveniment al-