x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Spargere la depozitul Poliţiei de Frontieră din Timişoara

Spargere la depozitul Poliţiei de Frontieră din Timişoara

de Mircea Opris    |    02 Mar 2010   •   00:00
Spargere la depozitul Poliţiei de Frontieră din Timişoara



Depozitul de materiale confiscate de la contrabandişti din Timişoara a fost spart de hoţi, iar surse din cadrul Inspectora­tului au declarat că totul ar putea fi o înscenare pusă la cale de aspiranţii mai în vârstă la conducerea Poliţiei de Frontieră Timiş. Lovitura a avut loc vineri, 26 februa­rie, în timp ce noul comandant tocmai îşi intrase în atribuţii.

Hoţii le-au dat o grea lovitură poliţiştilor de Frontieră, după ce au pătruns noaptea în curtea sediului din Timişoara al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Timiş, obiec­tiv păzit 24 de ore din 24. Infractorii au dislocat gratiile de la geamul camerei de corpuri delicte. Totul a fost însă ţinut în mare secret de autorităţi până luni.

Hoţii au dat atacul la încăperea folosită pentru depozitarea mărfurilor confiscate de-a lungul timpului de poliţiştii de Frontieră. Din primele informaţii, ei au reuşit să dispară cu mai multe baxuri de ţigări şi zeci de ceasuri care erau depozitate în camera respectivă. Valoarea exactă a pre­judiciului va fi stabilită după finalizarea inventarului.

Incidentul nu a rămas fără urmări. O echipă de anchetatori de la Bucureşti, din cadrul IGPF şi IGPR, a venit la Timişoara pentru a cerceta acest caz. Anchetatorii bănuiesc că autorii au mers direct la pont, iar în spate ar putea fi persoane influente din rândul con­tra­ban­diş­ti­lor de ţigări. Autorităţile nu exclud ca infractorii să fi avut un om de legătură în interior.

Indiferent de stadiul anchetei, surse din cadrul echipei de control spun că a fost vorba de o crasă neglijenţă în serviciu. Trebuie menţionat că poliţiştii nu au încă date certe că depozitul a fost spart vineri.

Investigaţia fiind de abia la început, echipa de anchetatori ia în calcul posibilitatea ca depozitul să fi fost spart cu câteva zile înainte, fără ca cineva să fi raportat acest lucru, mai ales că respectivul spaţiu, teoretic păzit, nu a fost verificat zilnic. În acest caz, implicarea unor angajaţi din interior este una dintre cele mai credibile variante. Ipoteza nu este exclusă nici de şeful Inspectoratului Ge­neral al Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda. "Poate fi un furt, poate fi o înscenare. Sunt mai multe variante pe care se merge în acest dosar. Deocamdată facem cercetări", a declarat chestorul Buda. Purtătorul de cuvânt al IGPF, Fabian Bădilă, a declarat că "încă de vineri, Corpul de control al IGPF este la Timişoara. Până acum, zece poliţişti de Frontieră - şeful formaţiunii de pază şi nouă agenţi - sunt cercetaţi prealabil pentru neglijenţă în serviciu şi nerespectarea metodologiei de lucru".


SUSPECŢII DIN INTERIOR
Surse din cadrul Inspectoratului au declarat pentru Jurnalul Naţional că lovitura ar putea fi una premeditată tocmai de contrabandiştii de ţigări, asistaţi de ofiţeri din inspectorat. Aceleaşi surse susţin că o astfel de mişcare a fost premeditată de ofiţerii de la Frontieră care aspirau la funcţia de şef de inspectorat, rămasă vacantă după plecarea chestorului Dorel Andraş.

"Nu mă miră. Adjunctul Inspectoratului a negociat să primească funcţia de şef de mult timp şi cu foarte multă lume. Toţi ştim că are legături cu unii dintre cei mai influenţi traficanţi, dar şi cu vameşi. Lovitura a fost dată să îl discrediteze pe şeful nou-venit, pe Cornel Iureş. Aş merge chiar mai departe şi cred că e îndreptată şi împotriva chestorului Andraş, fostul comandant care a fost ex­trem de incomod şi pentru traficanţi, şi pentru unii lucrători de la noi", ne-a spus unul dintre lucrătorii IJPF Timiş.

La în­ce­pu­tul lunii trecute, Jurnalul Naţional tră­gea un semnal de alarmă în legătură cu lupta pentru postul de şef la Inspectora­tul din Timiş, considerat unul strategic pentru mafia ţigărilor de contrabandă. Fini cunoscători ai filierelor de traficanţi, vameşii timişeni au revenit la locurile lor de muncă. La jumătatea lunii ianuarie 2010, fostul şef al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră, chestorul Dorel Andraş, a plecat pe o altă funcţie la Bucureşti, în cadrul Ministerului de Interne.

La comanda Inspectoratului a rămas adjunctul Ştefan Florea. Apro­pie­rea comisarului-şef Ştefan Florea, poreclit în lumea bună Fane Celular de reţelele care se ocupă de traficul de ţigări este cu­nos­cută în tot judeţul Timiş, şi nu numai. întâmplarea face că tot la jumătatea lunii ianuarie Fane Celular a venit într-o mică vizită la Bucureşti. La revenirea pe plaiuri timişene s-a lăudat că are postul garantat şi le-a dat de înţeles subalternilor că, mai mult, el va fi noul şef al Inspectoratului.

Activitatea lui Fane Celular şi a altor 13 colegi a făcut obiectul unor cercetări făcute de colegii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră - IGPF. Un comunicat al IGPF preciza vara trecută că mai mulţi ofiţeri, printre care şi ştefan Florea, sunt cercetaţi în prealabil pentru "deficienţe manifestate în exer­ci­ta­rea activităţilor manageriale, neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu sau lipsa de exigenţă în organizarea şi coordonarea activităţii de supraveghere şi control la trecerea frontierei de stat".

Mai mult, şefii Direcţiei Regionale Va­ma­le Timişoara, condusă de Aurel Matiuţ, au considerat că cel mai potrivit om pentru şefia Biroului Vamal Moraviţa este Doru Dumitraşciuc, zis Chitanţier sau Doru Va­me­şu'. Chitanţier este la rându-i un personaj controversat, cu vechime în siste­mul vamal în care a ajuns cu ani în urmă la insistenţele liderilor pesedişti din Ti­miş şi se laudă cu stabilitatea sa pe scaun garantată de Palatul Victoria. Atât Fane Celular, cât şi Chitanţier, fost lucrător vamal la Aeroportul Timişoara, au fost intens monitorizaţi de serviciile secrete pentru legăturile lor cu reţelele de traficanţi de ţigări.


PRECEDENTE LA INDIGO
Aceeaşi cameră de corpuri delicte a Poliţiei de Frontieră Timiş a fost spartă de autori necunoscuţi, chiar anul trecut. Atunci au dispărut mai multe baxuri cu ţigări duty-free, ţigări de contrabandă şi alte bunuri confiscate.  Rezultatele an­che­tei interne declanşată atunci nu au fost făcute publice nici până astăzi. La sfârşitul lunii ianurie 2009, peste 1.000 de sticle de plastic cu băutură, probe într-un dosar de crimă organizată, au dispărut peste noapte dintr-un depozit aparţinând Poliţiei. Furtul a fost des­co­pe­rit de abia în luna februarie, în urma unei verificări de rutină. După ce fuse­se confiscat în urmă cu doi ani, alcoolul a fost depozitat într-o locaţie a BCCO Ti­mi­şoara, sub sigiliu, dar fără pază. Se­diul respectiv se găseşte peste drum de o unitate militară păzită permanent.

×
Subiecte în articol: special