x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Top 3 datornici la fisc: statul, statul și statul

Top 3 datornici la fisc: statul, statul și statul

de Adrian Stoica    |    29 Sep 2023   •   07:00
Top 3 datornici la fisc: statul, statul și statul

Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un plan de austeritate care ar trebui să ducă la redresarea finanțelor statului. Confruntat cu un deficit bugetar enorm, Executivul vrea acum să aducă mai mulți bani la buget, pentru a umple golurile, iar pentru aceasta mediul privat va trebui să plătească mai mult.

 

În schimb însă, o mare parte dintre întreprinderile publice, adică cele de stat și cele controlate de administrațiile publice, vor continua să producă pierderi, pentru că, în cazul lor, legile economiei de piață se aplică cu jumătăți de măsură. Restructurarea acestui sector a fost mereu o temă de dezbatere politică, dar efectele au fost minime. Guvernele, indiferent de culoarea politică, au amânat mereu acest moment, din cauza impactului social foarte mare. La mijlocul acestui an, cele 1.200 de companii publice au înregistrat un profit brut de 11 miliarde de lei, dar și plăți restante tot de aproape 11 miliarde de lei. Sectorul numără 265.000 de angajați, iar cheltuielile salariale în primele șase luni ale anului s-au ridicat la aproape 13 miliarde de lei. În tot acest timp, bugetul general consolidat așteaptă să recupereze restanțe în valoare de circa patru miliarde de lei.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul companiilor publice a crescut, dar per total profitul brut a rămas aproximativ egal, la fel ca și plățile restante, în timp ce cheltuielile de natură salarială au înregistrat un ușor avans. De exemplu, în companiile controlate de stat numărul angajaților a crescut de la 163.442, la sfârșitul primului semestru al anului trecut, la 166.166, la jumătatea anului 2023. În ceea ce privește societățile administrațiilor publice locale, aici numărul angajaților a avut o evoluție și mai spectaculoasă, de 93.370 la 98.842. 

 

Mai multe companii, profit mai mic

 

În condițiile în care numărul companiilor de stat a crescut de la 209 la 2.017 în decurs de un an, profitul brut a înregistrat o diminuare cu 630 de milioane de lei, în timp ce plățile restante la bugetul de stat scăzuseră cu numai 300 de milioane de lei. În același timp, datele publicate de Ministerul Finanțelor arată că în sectorul economiei de stat cheltuielile salariale au crescut cu 196 de milioane de lei.  

 

56 de miliarde de lei a fost cifra de afaceri a companiilor publice la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului, în creștere cu circa două miliarde de lei comparativ cu sfârșitul primului trimestru

 

Administrațiile publice nu se pricep la afaceri

 

Aceasta ar fi concluzia, dacă ne uităm peste datele financiare ale celor 983 de companii și regii controlate de primării și consilii județene. Ele au avut o cifră de afaceri de 9,67 de miliarde de lei și cheltuieli totale de 9,47 de miliarde de lei în prima jumătate a anului, dar au lăsat în urmă facturi neplătite de aproape 3 miliarde de lei. Din aceste restanțe, 1,33 de miliarde de lei erau către stat, în timp ce 1,61 de miliarde de lei erau către alte companii. Pentru a obține acest rezultat financiar dezastruos, administrațiile locale au cheltuit 3,48 de miliarde de lei cu salariile celor aproape 100.000 de angajați.

 

Cum arată tabloul datornicilor la stat

 

Potrivit datelor ANAF, cele mai mari companii de stat au și cele mai mari datorii neplătite. Pentru că nu le poate face nimic, Fiscul se rezumă doar la întocmirea unei liste a rușinii, pe care o publică periodic. ANAF nu poate executa silit cea mai mare parte a acestor companii datoare, care se află sub incidenţa unor prevederi legale care suspendă aplicarea Codului de Procedură Fiscală (spre exemplu, Legea insolvenţei, hotărâri judecătoreşti, proceduri de administrare specială etc.). În general, pe această listă apar de ani aceleași companii, singurul lucru care se modifică fiind nivelul datoriilor, care devine tot mai mare. Potrivit datelor publicate recent de ANAF, în prezent, topul datornicilor la stat este condus de companiile:

- CFR Marfă, cu 2,162 de miliarde de lei (peste 500 de milioane de euro), din care cea mai mare parte acumulată doar în ultimii doi ani, adică două miliarde de lei;

- Societatea Națională a Căilor Ferate (SNCFR) - 1,276 de miliarde de lei.

Dacă însă includem pe această listă și companiile de stat aflate de ani în insolvență (și-au încetat și activitatea), atunci în topul datornicilor apar:

- Compania Națională a Huilei, CFR Marfă - 5,2 miliarde de lei (aflată în insolvenţă din data de 28.04.2015);

- Complexul Energetic Hunedoara - 1,8 miliarde de lei (aflată în insolvenţă din data de 14.11.2019). 

 

O nouă structură pentru supraveghere

 

În timp ce vorbește despre reforma statului și reducerea cheltuielilor bugetare, Guvernul Ciolacu a decis să mai înființeze o agenției al cărei rol va fi să coordoneze toate companiile de stat. Ea va avea nu mai puțin 88 de angajați, exclusiv demnitarii. Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) are rolul de a elabora şi de a propune Guvernului proiectul de lege privind politica de proprietate a statului, de a coordona şi monitoriza implementarea acţiunilor şi politicilor de guvernanţă corporativă la nivelul autorităţilor publice tutelare, respectiv de a aplica sancţiuni pentru abaterile identificate.

×
Subiecte în articol: stat plati restante deficit bugetar