
După ce statul a decis să acorde subvenții de 90% pentru călătoriile cu trenul ale studenților doar pe ruta dintre casă și facultate, mulți au fost eliminați de pe listele de plată pentru că... nu ajunge trenul până în localitatea lor. De două săptămâni, asociațiile studențești cer eliminarea acestei discriminări, explicând Guvernului că un student se poate deplasa până la gara cea mai apropiată de casă. Oricum ei rămân discriminați, fiind nevoiți să-și plătească restul călătoriei din banii proprii, spre deosebire de cei care au gară în localitate, dar de la aplicarea Ordonanței încă nu s-a găsit o variantă de plată pentru toți. Ieri, studenții au mers la discuții cu reprezentanții Ministerelor Transporturilor și Educației, pentru a găsi o soluție. Discriminați sunt și transportatorii rutieri de persoane. Acordarea subvenției pentru toate tipurile de mijloace de transport ar rezolva problema în zonele unde nu ajunge trenul.
De la 1 ianuarie, studenții cu vârsta până la 26 de ani beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 90% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri clasa a 2-a ale CFR Călători și ale operatorilor privați, dar numai pe rutele dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ superior la care sunt înmatriculați. Deși Ordonanța Trenuleț se referă la toți studenții care se încadrează și în limita de vârstă, Ministerele Transporturilor și Educației nu au plătit subvențiile celor care nu au gară în localitatea de domiciliu, sub pretextul că lipsește procedura în baza căreia să li se acorde și acestora sprijinul financiar.
Nu este prima oară când se ajunge în această situație. S-a mai întâmplat în 2020 și 2021, atât în privința transportului subvenționat pentru studenți, cât și pentru cel al elevilor care fac naveta. De atunci se puteau stabili niște reguli clare pentru a nu fi discriminați cei care locuiesc în orașe sau sate pe unde nu trece trenul, astfel încât să li se asigure călătorii subvenționate până la cea mai apropiată gară.
Reprezentanții Asociației Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) au explicat, pentru Jurnalul, că birocrații din ministere nici măcar nu țin cont de realitatea din teren și se ajunge la situații absurde. De exemplu, dacă un student locuiește într-un sat situat la granița dintre două județe, iar gara cea mai apropiată e într-o localitate din județul vecin, regula impusă de ministere este să meargă până la cea mai apropiată gară din propriul județ, deși distanța poate fi mult mai mare. Până acum, reprezentanții instituțiilor au luat în calcul doar limitele teritoriale ale județelor de reședință ale studenților, nu situația din teren.
Situațiile din realitate nu sunt înțelese
Concret, dacă studentul locuiește în comuna Moroeni sau la Bezdead, din nordul județului Dâmbovița, acum nu beneficiază de subvenția pentru călătoriile cu trenul. Cea mai apropiată gară este în comuna învecinată, Pietroșița, unde circulă doar trenurile operatorului privat Transferoviar Călători (TFC), dar trenul este suspendat de aproape 3 luni, după ce s-a făcut o săpătură neautorizată la Dociești și s-a descoperit o „pungă de gaz” subterană, iar Comandamentul pentru Situații de Urgență a sistat circulația trenurilor între Dociești și Pietroșița. Cea mai apropiată gară ar fi la Sinaia, dar e în județul Prahova, iar birocrații din ministerele de resort nu înțeleg de ce studentul s-ar deplasa de la facultate până într-o localitate din județul vecin.
Multe astfel de situații particulare care generează discriminări au fost expuse, ieri, de studenți, la întâlnirea cu reprezentanții celor două ministere, pentru a se putea ajunge la o soluție în privința acordării subvențiilor de călătorie cu trenul pentru toți.

ANOSR cere renunțarea la prevederi
„Operaționalizarea măsurilor impuse de Ordonanța Trenuleț, în urma solicitărilor ANOSR pe baza mesajelor transmise de studenți, în scopul de a debloca situațiile problematice create de actul normativ, referitoare la transportul feroviar, reprezintă pentru toate autoritățile implicate un efort care nu se poate efectua în timp util, cel mai devreme putând fi achiziționate bilete, în funcție de diferitele situații cu localitatea de domiciliu și altele, abia în luna martie, și nu online, pentru online fiind necesar timp suplimentar”, spun reprezentanții ANOSR.
Studenții cer Guvernului să anuleze prevederile Ordonanței Trenuleț, în privința subvențiilor pentru călătoriile lor cu trenul, subliniind că procesul de plăți pentru bilete este foarte complicat și cade în sarcina unor angajați care vor face în plus o muncă titanică: cei ai secretariatelor facultăților, care vor fi nevoiți să ștampileze distinct localitatea în care se află instituția pe legitimații; operatorii platformelor care emit bilete online, pentru a modifica modul de achiziționare, respectiv pe ghișeele care vor procesa mii de solicitări de bilete zilnic, în funcție de diferitele situații ale studenților. Toate aceste eforturi se fac pentru a „salva” un impact bugetar nesemnificativ, reprezentând maximum 0,1% din bugetul general consolidat și mult mai puțin din PIB - spun reprezentanții ANOSR.
Transportul rutier este ignorat
Transportatorii rutieri de persoane au cerut și ei drepturi egale cu feroviarii, mai ales în privința acordării acestor tipuri de subvenții, dar de peste 10 ani sunt ignorați de toate guvernele, deși exact ei ar putea ajunge în localitățile în care nu există trenuri. Cu aceștia s-au semnat contracte separat, pentru naveta elevilor, dar nu sunt luați în calcul la acordarea subvențiilor pentru transportul studenților, mai ales acum când prin OUG s-a stabilit că statul plătește doar deplasările între casă și facultate.
Firmele de transport rutier de persoane ar fi trebuit să aibă același regim ca transportatorii feroviari, pentru că statul acordă aceleași subvenții pentru CFR Călători și pentru operatorii privați. Discriminarea persistă, în ciuda faptului că se încalcă astfel și principiile de bază ale Legii concurenței, pentru care nu s-a autosesizat nici Consiliul Concurenței, în ultimii 10 ani. Mai mult, de câte ori au protestat firmele de transport rutier de persoane sau au cerut Consiliului Concurenței să intervină, au fost pur și simplu ignorate de toate instituțiile statului.