x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sultanul din Brunei, bogatasul lumii

Sultanul din Brunei, bogatasul lumii

04 Mai 2004   •   00:00

Sultanul din Brunei este unul dintre cei mai fericiti pamanteni: are cea mai mare avere de pe planeta, a strans o colectie impresionanta de masini, iar tarisoara pe care o stapaneste este invidiata pentru rezervele imense de petrol si locuita de oameni fericiti si avuti.

ANA ILIE

Tot ceea ce are legatura cu sultanul din Brunei emana bogatie. Pana si numele Majestatii Sale este compus din 31 de cuvinte: Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah Ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar ’Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien Sultan si Yang Di-Pertuan al Negara Brunei Darussalam. Cei care nu au suficient timp la dispozitie i se pot adresa si cu „Majestatea Sa Sultanul Hassanal Bolkiah". La fel, capitala, Bandar Seri Begawan, este, pentru cunoscatori, „BSB", iar denumirea oficiala a tarii este Brunei Darussalaam si inseamna „Casa pacii".

Avutii

Sultanul Hassanal Bolkiah este al 29-lea reprezentant al liniei domnitoare din Brunei si conduce cu intelepciune un popor nu prea numeros, dar deosebit de fericit. Mai ales pentru ca sultanul are mare grija ca supusilor sai sa nu le lipseasca nimic: bruneienii nu platesc taxe, educatia si sanatatea sunt gratuite, fiecare persoana beneficiaza de o pensie consistenta, iar salariul minim pe cap de locuitor este cel mai mare din Asia de sud-est. Bruneienii o duc bine cu banii, dar, altfel, nu au mai avut voie sa voteze din anul 1962. Pentru ochiul neavizat, nimeni nu merge pe jos in Brunei, nimeni nu pare sa munceasca. Nu exista poluare, trafic aglomerat, zgomot. De fapt, toata lumea calatoreste in masina proprie, dotata cu aer conditionat. Nu exista viata de noapte, dar nici nu se poate vorbi de zile agitate in micutul sultanat al Bruneiului. Singurii oameni pe care ii poti intalni ziua pe strazile din BSB sunt fie imigrantii care lucreaza in restaurante, magazine sau moschei, fie turistii.

La finalul postului anual, Sultanul Hassanal Bolkiah si prima sa sotie deschid larg usile palatului lor rezidential, unde sunt poftiti toti cei care nu se sfiesc sa astepte cateva ore la o coada civilizata pentru a strange mana suveranului. Desi nu este tinuta zilnica, bruneianul obisnuit se imbraca in tunica din brocart auriu, numita „kain tenunan", iar femeile poarta, la sfarsitul saptamanii, sarong-uri inflorate si tunici lungi, asortate.

Cladit pe petrol

Acest sultanat de proportii liliputane detine o mare avutie: petrolul. Combustibilul i-a imbogatit pe bruneieni, dar pe nici unul mai mult decat pe Sultanul Bolkiah. Acesta a intrat in faimoasa Carte a Recordurilor si in topul revistei Fortune ca fiind cel mai bogat om din lume, cu mai mult de 37 de miliarde de dolari. Sultanul, mai modest din fire, contesta aceasta cifra, pe motiv ca nu are acces nelimitat la fondurile statului. Cu toate acestea, si-a achizitionat cate o „jucarie" prin toate colturile lumii: Hotelul Dorchester din Londra, Holiday Inn in Singapore si Hotelul Beverly Hills din Los Angeles. Si cum cel mai bogat om din lume nu poate locui oriunde, suveranul din Brunei si-a construit o resedinta magnifica, Istana Nurul Iman, evaluata la 400 de milioane de dolari si dotata cu 1.788 de camere, 257 de toalete, 18 lifturi si o sala de banchete care poate gazdui 4.000 de oaspeti. Sultanul mai detine trei palate, Istana Nurul Izzah, Istana Darussalam si Istana Darul Hana, o colectie impresionanta de masini, motociclete si avioane si peste 200 de cai de rasa.

Fratele risipitor

E drept ca situatia financiara a sultanului s-a mai schimbat in ultima perioada, mai ales din cauza crizei financiare prin care a trecut Asia. Apoi a fost „gaura financiara" facuta de fratele monarhului, Printul Jefri. Pus in fruntea Ministerului de Finante, printul a reusit sa piarda cam 35 de miliarde de dolari jucand la bursa sau finantandu-si numeroasele escapade exotice sau achizitiile costisitoare. Si-a cumparat un yacht de nu mai putin de 500 de milioane de dolari, un hotel de sase stele, ceasuri batute in pietre pretioase si mai multe opere ale pictorului Amedeo Modigliani. A iesit la iveala destul de tarziu ca Printul Jefri a „imprumutat" banii din rezervele statului, folosindu-se de puterea sa fara acordul sultanului. Inainte ca intreaga afacere sa devina publica, printul a mai scos inca o suma de bani din visteria Bruneiului si a fugit din tara.

Sultanul a fost foarte suparat si si-a dat afara fratele din fruntea ministerului. Pierderea era prea mare chiar si pentru cel mai bogat om de pe pamant.

O tara cat un colt de insula

SITUARE: Asia de sud-est, in nordul insulei Kalimantan

POPULATIE: 358.000

CAPITALA: Bandar Seri Begawan

LIMBI VORBITE: malaeza, engleza, chineza

RELIGII: islam, budism, crestinism

EXPORTA: petrol brut, gaz natural lichefiat, produse din petrol

VENIT PE CAP DE LOCUITOR: 26.800 $ pe an

SEFUL STATULUI: Sultan Hassanal Bolkiah. Nascut in 1946, Hassanal Bolkiah a devenit sultan in octombrie 1967, dupa ce tatal sau, Haji Omar Ali Saifuddin, a abdicat. Educat in Malaiezia si Marea Britanie, Bolkiah a introdus in Brunei o noua ideologie conservatoare, numita Monarhia Musulmana Malaieziana, in care monarhia este pastratoarea credintei.

ISTORIE: Atestat documentar in secolul al IX-lea dupa Hristos, principatul Brunei adopta in secolul al XV-lea islamismul. In timpul calatoriei exploratorului Magellan (1521), Brunei era un sultanat puternic. In 1888 intra sub protectorat britanic, iar in 1971 isi proclama independenta, devenind al 49-lea stat membru al Commonwealth-ului. Descoperirea, in 1929, a unor bogate zacaminte de titei si gaze naturale duce la dezvoltarea economiei, iar veniturile pe cap de locuitor sunt cele mai mari din lume.

Are o colectie de 5.000 de masini de lux

Cultul personalitatii sultanului din Brunei se rasfrange si asupra imperiului sau pe patru roti. 5.000 de automobile a strans sultanul in cei 37 de ani de cand a preluat fraiele puterii. Conducatorul micutului sultanat are cel putin opt McLaren, sase Dauer 962 LM, un Mercedes CLK-GTR, un Lamborghini Diablo, doua Jaguar XJR-15, doua Ferrari, un Bentley Java, un Aston Martin AM3 si un Bentley Dominator. Gurile rele spun ca sultanul nu si-a cumparat masinile de innebunit ce e dupa bolizi. Achizitionarile se datoreaza fixatiei fratelui sau mai mic, Printul Jefri si a fiului sau mai mare, Printul Haakem. Se mai spune si ca Jefri si Haakem se plictisesc foarte repede de cele 2.000 de masini sport pentru care sultanul a scos bani grei din buzunar. O data ce pasiunea pentru jucarii dispare, cei doi printi ii solicita sultanului alte fonduri, iar automobilele „vechi" sunt trimise intr-unul dintre cele patru hangare, de unde, foarte probabil, nu vor mai vedea niciodata lumina zilei. Alte zvonuri spun ca mai toate rudele sultanului au cate un McLaren sau un Dauer.

12 DINTR-O LOVITURA. Recent, sultanul de Brunei si-a completat colectia de 100 de bucati de Rolls-Royce-uri. Intr-o vizita la uzinele din Chichester (Marea Britanie), Bolkiah le-a lasat englezilor circa 5 milioane de lire sterline si a plecat acasa cu 12 limuzine de lux, marca Rolls-Royce, blindate, cu geamuri antiglont, cu scaune din piele si un sistem audio-video de ultima generatie. Nu departe de palatul sau, sultanul Bruneiului a dispus construirea unui muzeu unde se afla toate masinile castigatoare de Formula 1 dupa 1980. „Fiecare exemplar este autentic", asigura un apropiat al familiei regale. (Anca Aldea)
×