Mesaj din Bagdad - Imaginile cu romanii rapiti au zguduit Romania
Doua zile de agitatie si de incertitudine. Acesta este timpul scurs intre anuntul rapirii celor trei jurnalisti romani si primele imagini furnizate de postul de televiziune Al-Jazeera. Vestea buna este faptul ca cei trei ziaristi, dar si insotitorul lor arab sunt in viata.
|
IPOTEZE. Chiar daca circula foarte multe zvonuri despre rapirea celor trei ziaristi, imaginile aparute pe tv i-au impresionat pe romani
|
SOC. Cele cateva cadre prezinta patru persoane asezate, pazite din lateral de doi mascati si inarmati cu AKM-uri. Inregistrarea, preluata de toate posturile tv din tara, dar si de cateva din strainatate, a socat opinia publica romaneasca. Desi s-au mai vazut imagini cu oameni rapiti de teroristi arabi, faptul ca cei trei erau conationali de-ai nostri a impresionat intreaga Romanie. Trei romani, cu privirile inspaimantate si amenintati cu pusca la cap. Este o imagine care nu lasa rece pe nimeni. Ziarist, politician sau om de rand. Fara nici un dubiu, persoanele din inregistrare sunt jurnalistii Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci de la Prima TV si Eduard Ohanesian de la Romania Libera.
Cel de-al patrulea este Mohamad Munaf, ghidul grupului de ziaristi in Bagdad, dar si cel care a intermediat interviurile cu cateva personalitati irakiene. Romanii rapiti nu aveau urme vizibile de violenta fizica.
ASPECTE. Primele lucruri remarcate in imaginile difuzate au fost cele doua paturi cu motive florale care se vedeau in fundal, dar si absenta oricaror inscrisuri in limba araba. Apoi, faptul ca cei doi teroristi, care aveau o tinuta oarecum teatrala, de poza, erau tacuti. Spre deosebire de scenele zgomotoase, in care rapitorii strigau si rosteau amenintari, lozinci sau blesteme. O alta diferenta fata de alte cazuri de rapire care au avut loc in Irak este legata de costumatia rapitorilor. Cei doi erau imbracati civil. Unul era imbracat cu tricou rosu, cu maneca scurta si pantaloni de trening. Celalalt, tot in civil, purta o camasa alba.
MESAJ. Marie-Jeanne a fost cea care, fortata probabil de rapitori, a rostit cateva vorbe in limba engleza. Mesajul, foarte clar de altfel, suna in felul urmator: "Am fost rapiti si am auzit de la rapitori ca cineva ar fi cerut ceva pentru eliberarea noastra. Nu este adevarat!" Cuvintele, spuse cu calm de ziarista de la Prima, infirma, cel putin pana acum, varianta rapirii pentru obtinerea de avantaje financiare. Daca este asa, se ridica insa mai multe intrebari: Cu cine au plecat sa negocieze oamenii trimisi de Omar Hayssam la Bagdad? Si unde ajung banii de rascumparare?
Citește pe Antena3.ro
Psihiatrul Florin Tudose: "Pare tot timpul un scenariu cu o nota de irealitate"
Cameramanul Sorin Miscoci tine tot timpul ochii in jos, dar determinat probabil de faptul ca, de regula, poarta ochelari, iar lumina il deranjeaza in lipsa lor. Marie- Jeanne Ion este foarte sigura pe ea, dar este un aspect care poate tine de personalitate, daca aceasta este puternica, afirma profesorul Tudose. Inregistrarea pare facuta de un operator profesionist si se insista foarte mult asupra romanilor si mai putin asupra cetateanului arab. "Pare tot timpul un scenariu cu o nota de irealitate. La un moment dat, se poate identifica la un rapitor marca de blugi, lucru greu de crezut la membrul unei organizatii cu reguli stricte", spune Tudose. Luarea ca ostatic intr-o actiune terorista presupune un traumatism psihologic intens pentru orice persoana, stresul fiind determinat de o serie de factori care tin atat de conjunctura, cat si de natura psihologica a fiecaruia, fie ca este vorba despre persoane rapite ori despre rapitori.
INDICII. Unul dintre factorii de stres este caracterul de surpriza al atacului, faptul ca teroristii vin pe nepregatite. In plus, aspectul (mascati si bine inarmati) si comportamentul lor (recurgand la amenintari si eventual la violenta) socheaza, adaugandu-se uneori faptului ca trupurile celor ucisi in perioada atacului sunt lasate mult timp "la vedere", in fata celorlalti ostatici. Stresul este amplificat de reactiile pe care le au ostaticii: unii intra in panica si lesina, altii se agita si urla ori incearca sa fuga, fapt care intareste sentimentul de pericol si de insecuritate, atat pentru ostatici, cat si pentru rapitori. (Monica C. Andrei)
Impresii - Familiile sunt socate
Familiile, prietenii si colegii de redactii au fost socati de imaginile preluate de televiziunile romanesti de pe postul Al-Jazeera. "Nu ne venea sa credem, cu toate ca stiam ca sunt in viata si eram constienti ca, la un moment dat, va aparea o caseta cu ei", ne-a declarat Costel Oprea, seful Departamentului Investigatii de la Romania Libera.
Analizand expresiile celor patru ostatici, colegii lui Ovidiu Ohanesian au descoperit ca acesta avea o figura obosita. Era suparat, nu neaparat speriat. "Era ca si cand era gata-gata sa sara la gatul celui care filma", spun colegii jurnalistului.
Familia lui Ovidiu este cu nervii la pamant. Cea mai afectata este mama lui Ovidiu, o femeie in varsta si bolnava. Mai ales ca Ovidiu a plecat in Irak fara acordul ei.
Tristete mare si in familia Ion. "Era obosita si plansa, dar era ea", spune tatal lui Marie-Jeanne. Senatorul Ion Vasile a declarat ca singurul lucru care se poate face in aceste momente dramatice este sa lasam autoritatile sa isi faca datoria. El este de parere ca ar trebui evitate orice fel de supozitii pe aceasta tema.
SIBIU. Faptul ca sunt in viata, ca sunt sanatosi, a reusit sa aduca numai in parte alinare familiei si apropiatilor lui Sorin Miscoci. La usa apartamentului in care este asteptat cu atata emotie, vecinii au dat buzna. Presa insa a fost refuzata respectuos. De miercuri seara, familia lui Sorin Miscoci a decis sa nu mai faca nici o declaratie. Acum parintii lui Sorin au ajuns sa creada ca fiecare cuvant pe care il rostesc poate sa provoace rau celor trei captivi in Irak. La initiativa Ligii Jurnalistilor din Sibiu, sute de sibieni sunt asteptati astazi sa participe la "Marsul tacerii", ca forma de sustinere a celor trei jurnalisti rapiti in Irak si a familiilor celor trei. In fata blocului in care locuieste familia lui Sorin Miscoci, un preot va tine o scurta rugaciune. (Magda Colgiu, Ion Alexandru, Dan Tomozei)
Al-Jazeera se implica
Materialul video cu cei trei jurnalisti romani, difuzat de postul de televiziune Al-Jazeera, este aproape identic cu materialul brut de pe caseta primita de la rapitori. Potrivit redactorului-sef adjunct al postului qatariot, Ayman Jalabah, materialul needitat contine "cateva secunde in plus" care nu au fost difuzate pe post "pentru ca nu erau importante". De asemenea, jurnalistul Al-Jazeera a declarat pentru Jurnalul National ca televiziunea nu este momentan in posesia vreunui alt material video provenind de la rapitorii jurnalistilor romani si ai insotitorului lor. "Acestea sunt imaginile. Materialul brut este aproape identic, dar era normal sa-l editam. Nu exista pe caseta pe care am primit-o nici o executie, din fericire, si nimic in plus", ne-a declarat redactorul-sef adjunct al Al-Jazeera.
SOLIDARITATE CU ROMANII. Ayman Jalabah a precizat ca a primit o multime de telefoane din Romania si ca atat el, cat si colegii lui sunt impresionati de felul in care jurnalistii romani sunt alaturi de colegii lor. Mai mult, ieri, in jurul orei 23:30, Al-Jazeera a difuzat din nou inregistrarea, adaugand de aceasta data un mesaj de solidaritate al membrilor redactiei fata de colegii romani si cerand eliberarea lor. (Irina Cristea)