DOCUMENT
La sfarsitul lui 1985, inceputul lui 1986, ofiterul care izbutise sa patrunda in arhiva Casei de comert de arta Wildenstein se afla in serviciu la Roma. Desi a dat de urma tablourilor la Florenta, in urma unui ordin transmis de la Bucuresti, a fost nevoit
sa puna punct cercetarilor.
Versiunea mituirii Elenei Ceausescu de Wildenstein a fost lansata pentru prima data in presa romana de Felix Rache, un ziarist indeobste bine informat. Intre timp, risipirea tablourilor Coroanei Romaniei continua. In 1986/1987, confirma unele surse, fostul rege a convocat niste experti sa evalueze sapte tablouri de Clouet, Greuze, Rembrandt, Tizian, Van Dyck si El Greco. A fost vandut numai un Van Dyck in sfarsit, cu putin inainte de revolutia din decembrie 1989, a aparut la München o carte destul de suspecta, "Dinastia Hohenzollern", ieri si azi, de un anume James Alexander Ginsborg. Retinem din ea afirmatia ca regina-mama Elena subtilizase din Romania cateva zeci de tablouri. In ultima parte a vietii ar fi fost anchetata pentru trafic de tablouri si valuta. Prin moartea ei, ancheta s-ar fi inchis. S-a spus ca aceasta carte ar fi fost o publicatie-pirat a Securitatii, ceea ce e departe de a fi plauzibil. Ce interes ar fi avut serviciul de spionaj de la Bucuresti sa-l elogieze pe Otto de Habsburg? Cert este ca Securitatea nu a ciulit urechile la semnalele ce-i veneau din afara tarii. Ea executa ordine, nu lucra cu o perspectiva si nici nu se gandea ca de probele ce i se ofereau din strainatate va fi nevoie candva.
INCIDENT LA VAMA OTOPENI. La cateva luni dupa revolutie, Margareta, fiica fostului suveran, a intreprins insotita o vizita in Romania, ca sa sondeze terenul. La plecarea ei din tara, a survenit un incident asupra caruia presa promonarhista de la Bucuresti a pastrat o tacere desavarsita. Numai in Baricada de la 22 mai 1990, alaturi de un interviu acordat de fostul monarh lui Eduard-Victor Gugui si Adrian-Stefan Iurascu, am putut sa citim urmatoarea nota: "Dna Maillefer, reprezentanta de presa a regelui, ne-a destainuit urmatoarele despre incidentul de la frontiera pe care l-au avut printesele Margareta si Ana la plecarea din tara, privind scoaterea din tara a unor obiecte de valoare: «Printesa Margareta a strans in Elvetia fonduri pentru Muzeul National din Bucuresti. In semn de recunostinta, a primit din partea mai multor persoane atentii, obiecte de arta, suveniruri, lucruri personale, pentru a fi inmanate Majestatii Sale. Printre acestea au primit si din partea directoarei muzeului un Stradivarius. Abia dupa controlul vamal, mai bine zis dupa procedura jignitoare la care au fost supuse, si-au dat seama ca a fost o inscenare. Au fost lasate sa plece doar cu o... scrumiera. Regretam sincer acest incident». Ce noroc formidabil pot unii sa aiba! Auzi, sa primeasca un Stradivarius «in semn de atentie»!"
Poate nu intamplator, o asemenea dandana se intampla sub primul ministeriat postrevolutionar al culturii, in conditiile abrogarii nefericite a Legii patrimoniului national mobil. Insa nota din Baricada merita si altfel de comentarii. Chiar sa nu fi stiut Margareta ca un Stradivarius nu se poate confunda cu un flacon cu parfum sau cu niste cercei si nu poate fi considerat o mica atentie? Si de unde pana unde controlul vamal a ajuns sa fie apreciat drept "o procedura jignitoare"? In care tara din lume poti iesi peste frontiera cu un Stradivarius sub brat, fara sa te intrebe nimeni de sana-tate? Ca sa nu mai vorbim si de afirmatia ca totul ar fi fost o "inscenare". Directoarea care i-a pasat Margaretei un Stradivarius, dupa stiinta noastra, era o membra marcanta a autoproclamatei societati civile. Sa fi fost interesata aceasta societate civila s-o supuna pe Margareta la o "inscenare"?
RESTRICTII SI CONFUZII. Tot in aprilie 1990, din cauza acestui incident sau din altele, guvernul condus de Petre Roman, dupa ce acordase viza de intrare in tara cuplului ex-regal, s-a razgan-dit. In consecinta, fostul Rege Mihai si sotia sa, Ana, pe aeroportul din Zürich, au renuntat sa se imbarce la bordul unui avion cu destinatia Bucuresti. Scandal in presa promonarhista, care incearca sa-i gaseasca un rost in tara fostului rege, mintind! La 10 iulie 1990, un ziar central a publicat un articol in care se sustinea ca fostului Rege Mihai i-ar fi fost recunoscuta calitatea de membru de onoare al Academiei Romane. In replica, biroul de presa al Academiei Romane a emis urmatoarea replica: "Suntem imputerniciti sa precizam ca hotararea sesiunii generale a Academiei Romane din ziua de 3 iulie 1990, referitoare la membrii Academiei Romane din anul 1948, se aplica numai celor care au fost alesi in aceasta calitate. Cu privire la dl Mihai de Hohenzollern, intrucat nu a fost ales membru al vechii Academii Romane, ci in calitate de sef al statului, ii revenea, in conditiile de atunci, numai rolul de presedinte de onoare si protector al Academiei, d-sa nu poate fi considerat membru al Academiei Romane, ramanand in istoria Academiei cu calitatea pe care a avut-o in perioada istorica respectiva". Nu era suficienta o asemenea calitate?
Un moment culminant a survenit in decembrie 1990, cand fostul Rege Mihai impreuna cu sotia sa, Ana, si fiica lor Sofia au sosit prin surpriza pe Aeroportul International Otopeni. Li s-a acordat pe loc viza de intrare in tara, cei trei au facut o scurta escala la Bucuresti, dupa care s-au indreptat spre Curtea de Arges, unde erau inhumati regii si reginele Romaniei. Inainte de a ajunge la Pitesti, coloana de automobile a fost oprita de fortele de ordine si intoarsa la Otopeni, membrii familiei ex-regale reintorcandu-se pe calea aerului spre Elvetia. Ne indoim ca stoparea acestui pelerinaj s-ar fi savarsit din initiativa lui Petre Roman. Despre aceasta afacere tulbure ar putea sa ne spuna mai multe fostul presedinte Ion Iliescu. Oricum, pe fondul acestor evenimente a fost declansata a doua serie de proceduri juridice impotriva fostului Rege Mihai, pentru recuperarea tablourilor sfeterisite in noiembrie 1947 din colectia Coroanei Romaniei.
DOCUMENT. Acord ntre Wildenstein & Co. si Mihai I, care atesta ca fostul rege a obtinut cel putin 1.750.000 $ din tablourile de El Greco
|
Citește pe Antena3.ro
Un extras pertinent din marturia sub prestare de juramant a lui Jacques Vergotti, adjutant al ex-regelui, datata 23 aprilie 1985, pag. 18, contine urmatoarele:
«Intrebare: Acum, sunteti constient (aveti cunostinta) de faptul ca tablourile San Sebastian si Don Bosio au fost vreodata scoase din Romania?Raspuns: Imi amintesc foarte bine ca aceste doua tablouri, din dispozitia Regelui Mihai, s-a ordonat sa fie puse in trenul cu care a calatorit cu prilejul vizitei sale la Londra in noiembrie 11, 12, 13.
Intrebare: Ce an?
Raspuns: 1947. Si, personal, eu le-am dat domnului Lang, Arthur L-A-N-G, directorul Bancii Elvetiene din Zürich, Union Bank... eu, personal, am depus pentru Regele Mihai, la 13 noiembrie 1947...» (Copie marcata Dovada B va este anexata.)
Avand in vedere cele de mai sus si ca urmare a acordului nostru cu guvernul dumneavoastra de la data de 5 august 1991, precum si a imputernicirii speciale datate 19 februarie 1992, noi am retinut sus-numita firma de avocati din Geneva ca sa reprezinte, alaturi de noi, statul roman impotriva ex-regelui Mihai si sa recupereze toate picturile mentionate care se afla pe teritoriul elvetian.
Ca atare, avocatii nostri din Geneva au cerut printr-o scrisoare inregistrata, datata 3 martie 1992 la Geneva, fostului Rege Mihai sa inapoieze Patrimoniului National Roman cele 42 tablouri care se aflau in posesia sau sub controlul sau, tablouri care au fost ilicit scoase din Romania in 1947. Prin aceeasi scrisoare, ex-regele Mihai a fost notificat de faptul ca, daca nu se conformeaza cererii de mai sus in termen de zece zile, impotriva sa vor fi intreprinse actiuni legale. (Copie a acestei somatii, marcata ca «proba D», va este anexata.)
"CAPCANA" "Printesa Margareta a strans in Elvetia fonduri pentru Muzeul National din Bucuresti. In semn de recunostinta, a primit din partea mai multor persoane atentii, obiecte de arta, suveniruri, lucruri personale, pentru a fi inmanate Majestatii Sale. Printre acestea au primit si din partea directoarei muzeului un Stradivarius. Abia dupa controlul vamal, mai bine zis dupa procedura jignitoare la care au fost supuse, si-au dat seama ca a fost o inscenare..." Baricada de la 22 mai 1990 |
DE LA ACADEMIE "Suntem imputerniciti sa precizam ca hotararea sesiunii generale a Academiei Romane din ziua de 3 iulie 1990, referitoare la membrii Academiei Romane din anul 1948, se aplica numai celor care au fost alesi in aceasta calitate. Cu privire la dl Mihai de Hohenzollern, intrucat nu a fost ales membru al vechii Academii Romane, ci in calitate de sef al statului ii revenea, in conditiile de atunci, d-sa nu poate fi considerat membru al Academiei Romane" Biroul de presa al Academiei, iulie 1990 |