Sat fara pasari, asta este Ceamurlia, incepand de aseara. Oamenii s-au resemnat, iar primarul asteapta o decizie pentru strangerea furajelor din curti. Exterminarea pasarilor s-a impus dupa aparitia, in zona, a unor decese suspecte in randul inaripatelor.
Karina Knapek (foto), Ceamurlia
Sat fara pasari, asta este Ceamurlia, incepand de aseara. Oamenii s-au resemnat, iar primarul asteapta o decizie pentru strangerea furajelor din curti. Exterminarea pasarilor s-a impus dupa aparitia,
in zona, a unor decese suspecte in randul
inaripatelor.
Trupe de jandarmi, dotati cu echipamente de protectie, au dus la capat misiunea de strangere a pasarilor din curtile oamenilor de la Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea. La capatul a cinci zile de la declansarea alarmei "aviare", peste sat s-a lasat linistea. Cel putin teoretic, nu mai exista in nici una din gospodarii pasari domestice, fie ele gaini, rate, gaste sau curci. Oricare dintre ele ar fi putut deveni purtatoarea unui virus, probabil periculos, inclusiv pentru oameni. Cu toate acestea, ieri localnicii inca nu erau dumiriti de ce a trebuit sa-si dea la gazat ouatoarele.
CU PUI CU TOT. "Ramane curtea asta fara suflet. Ramanem doar noi si cainii astia trei", spune, cu resemnare, David Alexandru, unul dintre gospodarii in curtea caruia au intrat ieri jandarmii. Vecina lui, Stan Ecaterina (93 de ani), se sprijina intr-un baston in fata portii. Femeia se vaita si apoi isi indeamna fiica: "Du-te tu si
pune closca aia cu tot cu pui, fa!". Fiica, Veronica, mai mult vorbeste decat face. Ba ca ce blestem a dat peste oameni, ba ca aia de sus, "gradatii",
i-au gasit pe cei de la Ceamurlia mai prosti si de aia se intampla ce se intampla... Apoi se repede spre militarii care aduc, cate doua, gastele lui David. Ca de ce nu vin sa i le ia pe-ale batranei mai intai?
"Nu vreau sa ma uit. Ce gaste frumoase avea omul
asta. Toata vara, un patul de porumb a mancat cu ele", boceste batrana, de dupa un cotet. "Astea-s a dracului", comenteaza un soldat. "Is mari si mor greu. Goleste, ba, gainile alea si apoi le dai cu monoxid la astea, ca altfel nu mor", se adreseaza el unui coleg care tine capacul tomberonului in care sunt gazate pasarile.
PURIFICARE PRIN FOC. Cadavrele pasarilor sunt arse si, o data cu ele, sunt prajiti si potentialii virusi |
Citește pe Antena3.ro
PREVENTIE
|
Prin sat au umblat ieri oameni cu sarcina de a face un recensamant al cocenilor, porumbului boabe sau al paielor aflate prin curtile oamenilor. Dupa cum spune primarul Mihai Carciumaru, cel putin pe ulita pe care au fost consemnate primele cazuri de morti suspecte, toate aceste furaje vor fi adunate si incendiate. Scopul fiind acelasi, de reducere a riscului de raspandire a unui virus. Echipe umblau din casa in casa pentru a stropi cu dezinfectant, iar o masina a Primariei Tulcea a stropit strada principala si ulitele din sat.
|