x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tacerea gainilor

Tacerea gainilor

de Dorian Cobuz    |    15 Oct 2005   •   00:00
Tacerea gainilor

Sat fara pasari, asta este Ceamurlia, incepand de aseara. Oamenii s-au resemnat, iar primarul asteapta o decizie pentru strangerea furajelor din curti. Exterminarea pasarilor s-a impus dupa aparitia, in zona, a unor decese suspecte in randul inaripatelor.

Karina Knapek (foto), Ceamurlia
Sat fara pasari, asta este Ceamurlia, incepand de aseara. Oamenii s-au resemnat, iar primarul asteapta o decizie pentru strangerea furajelor din curti. Exterminarea pasarilor s-a impus dupa aparitia, in zona, a unor decese suspecte in randul inaripatelor.

Trupe de jandarmi, dotati cu echipamente de protectie, au dus la capat misiunea de strangere a pasarilor din curtile oamenilor de la Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea. La capatul a cinci zile de la declansarea alarmei "aviare", peste sat s-a lasat linistea. Cel putin teoretic, nu mai exista in nici una din gospodarii pasari domestice, fie ele gaini, rate, gaste sau curci. Oricare dintre ele ar fi putut deveni purtatoarea unui virus, probabil periculos, inclusiv pentru oameni. Cu toate acestea, ieri localnicii inca nu erau dumiriti de ce a trebuit sa-si dea la gazat ouatoarele.

CU PUI CU TOT. "Ramane curtea asta fara suflet. Ramanem doar noi si cainii astia trei", spune, cu resemnare, David Alexandru, unul dintre gospodarii in curtea caruia au intrat ieri jandarmii. Vecina lui, Stan Ecaterina (93 de ani), se sprijina intr-un baston in fata portii. Femeia se vaita si apoi isi indeamna fiica: "Du-te tu si pune closca aia cu tot cu pui, fa!". Fiica, Veronica, mai mult vorbeste decat face. Ba ca ce blestem a dat peste oameni, ba ca aia de sus, "gradatii", i-au gasit pe cei de la Ceamurlia mai prosti si de aia se intampla ce se intampla... Apoi se repede spre militarii care aduc, cate doua, gastele lui David. Ca de ce nu vin sa i le ia pe-ale batranei mai intai?

"Nu vreau sa ma uit. Ce gaste frumoase avea omul asta. Toata vara, un patul de porumb a mancat cu ele", boceste batrana, de dupa un cotet. "Astea-s a dracului", comenteaza un soldat. "Is mari si mor greu. Goleste, ba, gainile alea si apoi le dai cu monoxid la astea, ca altfel nu mor", se adreseaza el unui coleg care tine capacul tomberonului in care sunt gazate pasarile.

PURIFICARE PRIN FOC. Cadavrele pasarilor sunt arse si, o data cu ele, sunt prajiti si potentialii virusi

ROBINETUL MORTII. Veronica, femeia care spunea c-a venit doar pentru a avea grija ca mama ei sa nu sufere din cauza supararii, incepe sa planga cu lacrimi mari si sa jeleasca precum la mort cand vede ca "gastele alea ca niste lebede" ajung si ele in ghena ucigasa. Pasarile sunt aruncate una cate una sau din saci in astfel de pubele "ecologice", un soldat tine capacul pentru a le impiedica sa evadeze, iar un tehnician controleaza robinetul de la butelia cu monoxid de carbon. Din container se aud aripi zbatandu-se, dar dupa cateva minute se asterne, iarasi, linistea.

In fata dispensarului, medicul Dan Samoila coboara dintr-o Dacie rosie si ii saluta prieteneste pe cativa oameni care stau pe marginea drumului. "Ne-am imbolnavit de inima, dom’ doctor. Ce gripa...!", ii raspunde la salut un batranel. "Am dat pasarile alea din curte si nici nu stiu pen’ ce. Daca ti-era foame, puneai mana si taiai una, ca stiai ca e a ta. Dar asa...", isi explica el supararea. "Dom’ doctor, ce-o fi cu durerile astea de cap?", il ia la intrebari femeia de serviciu din usa dispensarului. Specialistul amana sa-i raspunda, in schimb ne precizeaza ca nu a fost semnalat nici un caz de gripa in sat. Gripa umana, nici vorba!

VERIFICARE. La nici 20 de metri distanta, primarul Mihai Carciumaru arata mecanic cu mana fiecarui om din jurul lui unde sa se duca sa verifice ce pasari au scapat "colectei". "Tu, incolo, tu, in partea aia…" In jurul lui, jandarmi pusi pe alergat, politisti cu mainile in buzunare si tot felul de curiosi. O femeie striga dupa doi tanci care o zbughesc de langa ea, pesemne curiosi sa vada pe unde se mai duc jandarmii: "Ionica, vino-ncoace, ca te-mbolnavesti!".

PREVENTIE
Prin sat au umblat ieri oameni cu sarcina de a face un recensamant al cocenilor, porumbului boabe sau al paielor aflate prin curtile oamenilor. Dupa cum spune primarul Mihai Carciumaru, cel putin pe ulita pe care au fost consemnate primele cazuri de morti suspecte, toate aceste furaje vor fi adunate si incendiate. Scopul fiind acelasi, de reducere a riscului de raspandire a unui virus. Echipe umblau din casa in casa pentru a stropi cu dezinfectant, iar o masina a Primariei Tulcea a stropit strada principala si ulitele din sat.
×
Subiecte în articol: eveniment