Chemat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru a răspunde la acuzaţiile de "fals în declaraţii", care i se aduc într-o plângere penală formulată de o firmă din Bucureşti cu care se află în litigiu, Fathi Taher (foto) minte de îngheaţă apele în faţa procurorilor.
În 2004, împreună cu câţiva asociaţi, Fathi Taher a cumpărat de la AVAS societatea comercială Griro Bucureşti, desprinsă din fostele Uzine "Griviţa Roşie", pentru care a plătit "fabuloasa" sumă de 1,2 milioane de euro. De notat că, numai terenul intravilan din Capitală, de peste 125.000 de metri pătraţi, valora la acea dată de câteva zeci de ori mai mult. La semnarea contractului, Taher s-a angajat că va pune în aplicare Hotărârea de Guvern nr. 310/1995 şi Decizia nr. 2691/ 23.06.1998 a Curţii Supreme de Justiţie. Enunţate în caietul de sarcini, acestea stabileau scoaterea din patrimoniul SC Griro a unei părţi din imobilul situat în Calea Griviţei nr. 355 şi trecerea acesteia în patrimoniul societăţii Chema Project, care îşi avea sediul în acelaşi imobil. Este vorba de trei etaje cu o suprafaţă utilă de 1.080 mp şi terenul aferent, de circa 450 mp de parcare în curtea imobilului.
"LEGEA-I PENTRU FRAIERI"
Au trecut de atunci aproape cinci ani şi Taher et Comp. nu numai că nu au aplicat aceste dispoziţii legale, dar au făcut şi fac în continuare tot posibilul pentru a le încălca, spre disperarea micilor investitori de la Chema Project. Aceştia şi-au ipotecat casele, s-au împrumutat de unde au putut pentru a achiziţiona de pe piaţa de capital pachetul majoritar la această mică societate, unul dintre motive fiind chiar sediul care îi era atribuit prin Hotărâre de Guvern. Dar în România ca-n România: toate încercările firmei Chema Project, inclusiv apelarea la executorii judecătoreşti, formularea de plângeri penale împotriva celor care se opun aplicării deciziei CSJ, au fost sortite eşecului. Degeaba au avut reclamanţii câştig de cauză, după numeroase procese, la toate instanţele de judecată. Taher refuză pur şi simplu cu obstinaţie să respecte hotărârile judecătoreşti. La toate instituţiile abilitate la care au apelat în disperare, micii întreprinzători, deşi cu legea de partea lor, au fost fie amânaţi, fie, pur şi simplu, trimişi la plimbare cu drepturile lor cu tot.
ULTIMA GĂSELNIŢĂ, "MARCA TAHER"
În acest timp, ca să-şi piardă urma şi să-i lase pe cei de la Chema Project cu ochii-n soare, Taher et Comp. au recurs la dezmembrarea imobilului în cauză şi vânzarea lui, pe bucăţi, evident, unei firme din "familie". În acest scop, atât în faţa notarilor, cât şi la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, reprezentanţii lui Taher au declarat că imobilul nu se află în nici un fel de litigiu şi că este lipsit de orice sarcini. De asemenea, despre HG şi Decizia ICCJ, care obligau Griro să cedeze cele trei etaje firmei Chema Project, iordanianul şi-a instruit oamenii să nu sufle un cuvânt. Atât notarii, cât şi cei de la Cadastru au luat de bune declaraţiile minicinoase şi au întocmit actele. Astfel, în mai 2008, imobilul a fost dezmembrat în mai multe bucăţi. S-a consemnat "mişcarea" şi la Cartea Funciară. Apoi, pentru toate "bucăţile" a fost autentificat - prin act adiţional - un precontract de vânzare-cumpărare cu SC Autosig SRL - una dintre numeroasele firme aflate în "panoplia" lui Fathi Taher. Precontractul fusese întocmit "preventiv" de Taher cu mult înainte, şi anume, în ianuarie 2006, tot în scopul de a-i "încurca" pe cei de la Chema Project, care nu se lăsau intimidaţi şi continuau demersurile pentru a prelua cele trei etaje care li se cuveneau legal. Ca să încurce iţele şi mai tare, Taher a mai făcut o "mişcare": la 13.06.2008 a autentificat la notariat un "act de garanţie reală imobiliară", prin care SC Griro garantează "restituirea avansului plătit de SC Autosig SRL, cu... imobilul SC Griro din Calea Griviţei". Simpla înşiruire a acestor "maşinaţiuni" este elocventă pentru "maniera" în care Fathi Taher face afaceri în România şi scoate milioane de dolari. Dar cei de la Chema au aflat de mânăriile lui Taher şi au sesizat din nou Parchetul. În plângerea penală se arată că Fathi Taher şi Badea Nicolae (principalii acţionari de la SC Griro SA) au făcut declaraţii mincinoase pentru a obţine foloase materiale pentru societate şi implicit pentru ei, săvârşind astfel infracţiunea de fals în declaraţii, prevăzută de art. 292 C.P. (care se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă - n.red.).
MINCIUNI "ÎN FALŞ"
Dar, dacă la Notariat, Taher a minţit indirect, adică i-a pus pe subordonaţi să mintă că "imobilul Griro nu este implicat în nici un litigiu, fiind liber de orice sarcină", în faţa procurorilor, iordanianul a minţit "direct şi personal". Pentru că, vrând-nevrând, Fathi Taher şi Nicolae Badea au fost nevoiţi să meargă la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti şi "să dea cu subsemnatul" în legătură cu acuzele grave ce li se aduceau. Coroborând declaraţiile acestora cu documentele aflate la dosar şi, mai ales, cu situaţia reală din teren, reiese că atât Badea, cât şi Taher au minţit de-au îngheţat apele în declaraţiile date în faţa procurorilor. Astfel, ei declară că la data privatizării SC Griro exista doar "o situaţie conflictuală generată de HG nr. 310/1995", omiţând cu bună ştiinţă să spună că din 1998 exista şi o hotărâre definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care obligă tocmai la aplicarea HG cu pricina. În plus, atât Badea, cât şi Taher mint în faţa procurorilor, tot cu bună ştiinţă, spunând că, "în momentul privatizării, SC Chema Project era chiriaş la SC Griro", ceea ce este total neadevărat. Nu întâmplător Taher nu aminteşte nimic de hotărârea ICCJ, deoarece aceasta, după ce că obligă SC Griro să predea cele trei etaje din imobil către Chema Project, dispune şi "sistarea plăţii chiriei de la Chema Proiect către fostul proprietar". Care proprietar - asta e bomboana de pe colivă - nici măcar nu era Griro, cum a minţit Taher, ci fosta Centrală de Utilaj Chimic şi Alimenar, Griro având doar calitatea de administrator.
Alo! DNA? Parchetul? Cotrocenii?
După ce îi scoate pe notari din dosar, procurorul-şef secţie, Laurenţia Camelia Lică, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, dispune "disjungerea cauzei privind pe Fathi Taher şi alţii, în vederea continuării cercetărilor" şi "declinarea competenţei materiale de soluţionare a cauzei nou-formate, în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, spre competentă soluţionare". De notat că, la acest Parchet, Chema Project a mai depus o plângere penală împotriva şefilor de la Griro pentru refuzul acestora de a aplica cele două acte normative, inclusiv la somaţia şi chiar intervenţia în teren a executorului judecătoresc (faptă penală deosebit de gravă, desigur, într-o ţară civilizată) - dar, în ciuda tuturor evidenţelor, procurorii au soluţionat plângerea cu NUP. Cum vor proceda şi de această dată, e lesne de presupus...
Rămân totuşi câteva întrebări: Cine este acest Fathi Taher, care iată, după ce încalcă cu nonşalanţă acte normative imperative - o Hotărâre de Guvern şi o decizie definitivă şi irevocabilă a ICCJ - minte cu neruşinare în declaraţii oficiale date în faţa procurorilor Curţii de Apel Bucureşti?! În ce bantustane crede acest iordanian că se află? Chiar atât de rău au ajuns magistraţii din România, încât să se lase călcaţi în picioare de un aventurier arab? Când are în faţă un ins, oricine ar fi acesta, care încalcă o HG şi o decizie irevocabilă a celei mai înalte instanţe din România, documente ataşate la dosarul pe care il instrumentează, ce mai aşteaptă procurorul? De ce sesizare mai are nevoie? Şi, în definitiv, cine sunt cozile de topor din această ţară, care, probabil "pentru un pumn de arginţI", îi îngăduie acestui tupeist să ignore legile şi autorităţile judiciare până la cel mai înalt nivel? Ce părere au despre această situaţie, incredibilă dar adevărată, "arhanghelii dreptăţii", Daniel Morar - şeful DNA, Codruţa Kovesi - Procurorul General, şi Traian Băsescu, - preşedintele "ju(de)cător"?
"S-a dispus disjungerea şi declinarea competenţei materiale de soluţionare a cauzei privind pe Fathi Taher şi alţii în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în vederea continuării cercetărilor"
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Compartimentul de informare şi relaţii publice
Citește pe Antena3.ro