x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Tarafuri şi fanfare", muzică autentică în Dumbrava Sibiului

"Tarafuri şi fanfare", muzică autentică în Dumbrava Sibiului

de Luminita Ciobanu    |    Carmen Anghel-Dobre    |    24 Sep 2010   •   00:00
"Tarafuri şi fanfare", muzică autentică în Dumbrava Sibiului

Lume, lume! E mare festival în Dumbrava Sibiului! Daţi sfară-n ţară şi veniţi cu mic, cu mare să ascultaţi muzică autentică! Jurnalul Naţional şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu vă aşteaptă sâmbătă, 25 septembrie, începând cu ora 14:00, la Gala Festivalului "Tarafuri şi Fanfare".



Muzicanţi renumiţi, care nu lasă să se piardă muzica autentică din vetrele satelor, vor demonstra că folclorul este nepieritor. Cântecele apărute în urmă cu sute de ani din plămada ţărănească, transmise prin viu grai de la o generaţie la alta, impresionează auditoriul până la lacrimi. Vor demonstra acest lucru: Fanfara din Dârvari (Mambo Siria), Nea Costină - lăutaru' din Cezieni, Taraful din Sângeorz Băi, Taraful şi fanfara Şezătoarea, Taraful din Topliţa, lăutari din Gorj, Grupul Iza. Lor li se va alătura comunitatea din Vinerea-Alba, care a păstrat datinile satului şi poartă cu bucurie, la fiecare sărbătoare, straiele din lăzile de zestre.

Anul trecut, vinerenii au venit în Dumbravă, la cea de-a treia ediţie a Festivalului "Tarafuri şi fanfare", îmbrăcaţi în straie româneşti, parcă desprinşi din fotografiile îngălbenite de vreme, şi s-au alăturat Jurnalului Naţional, susţinând acest eveniment care aduce la lumină muzica autentică, stăvechile cântări. Ne-au întâmpinat cu pită. O pită specială, pe care socăciţa Ana Toderan, a lui Irimia, a modelat cu dibăcie un cuc cu ochi de neghină pe care l-a rumenit frumos în cuptorul cu lemne. Prezentările le-a făcut Anca Herlea, adică Anca lui Niculae a Văler, cum i se spune în sat, care a venit însoţită de câţiva membri de vază ai satului.

"Sunt oameni bogaţi! Păi, cum bogaţi? Păi, îs harnici, că se trudesc... Şi vă spun că aşa e! La noi nu contează: inginer, învăţător, doctor sau preot, dacă ne arătăm mâinile, se văd bătăturile... Cred că, dacă ar dispărea toată lumea de pe pământ, noi, vinerenii, am rezista, pentru că avem de toate. Grâul e recoltat de noi, noi îl ducem la moară şi facem pâinea... Nu ne-am uitat tradiţiile. Costumele sunt din lăzile de zestre. Am încercat şi noi să coasem altele, însă nu mai găsim toate materialele. Nu se mai face pânză ca atunci. Modelele vechi sunt foarte greu de realizat", spune Anca Herlea.

Haideţi la festival! Veniţi în Dumbrava Sibiului, la Muzeul în aer liber! Vă dăm întâlnire cu muzica autentică. Cu muzica de taraf, cu muzica de fanfară, cu cântări pentru înălţat spiritele românilor şi de bucurat inimile celor care simt şi trăiesc româneşte. Vă veţi convinge că avem dreptate! Că muzica din vatra satului este parte din fiinţa neamului românesc.
Cum să lăsăm colbul să se aşeze peste tradiţii ori peste cântecele pe care bătrânii le-au lăsat moştenire celor tineri, iar aceştia le-au învăţat cu drag, şi le vor lăsa prin testament nescris generaţiilor următoare? E datoria noastră faţă de străbuni, ca şi ţinerea de cuvânt.

Jurnalul Naţional v-a dat întâlnire la Suceava, în luna iunie a acestui an, la cea de-a patra ediţie a Festivalului "Tarafuri şi fanfare". Din respect şi dragoste pentru muzica ţărănească autentică, vă poftim de această dată la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Gala Festivalului "Tarafuri şi fanfare", sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 14:00. Veniţi să ascultaţi cântări străvechi şi să jucaţi să iasă praful din "opinci". Amfitrionul manifestării este maestrul Grigore Leşe, cel care a ales muzicanţii pe sprânceană.

×
Subiecte în articol: special