SPECIAL
Omul de afaceri Ovidiu Tender se razboieste pe o casa din Floreasca, folosindu-si toata forta, cu mostenitoarea ei de drept, fiica fostului prim-ministru interbelic, Sanda Tatarascu Negropontes. In umbra doamnei se afla ruda ei, ambasadorul SUA in Irak, John Negroponte, un apropiat al presedintelui american George W. Bush.
DANIELA DUMITRESCU
Timisoreanul Tender e atras de cativa ani buni de peisajul arhitectural al Bucurestiului, mai exact de casele de patrimoniu, cu mostenitori de rang. Pentru casa din Strada Floreasca nr. 182 colt cu Johann Strauss nr. 1, patronul Ovidiu Tender, impreuna cu sindicatul CNSLR Fratia, se lupta de mai bine de opt ani. Nu il sperie deloc ca da piept cu o ruda a omului de incredere al presedintelui SUA, George Bush. Procesul s-a soldat cu hotarari definitive si executorii pentru familia Negropontes, mostenitoare a imobilului. Dar Tender s-a rejudecat de trei ori pentru a bloca trimiterea dosarului la Strasbourg.
NOBILI GRECI. "Aveam sase ani cand am intrat prima data in familia Negropontes, unde erau patru copii - un clan Negropontes, care era instalat in Bucuresti. De la sase ani pana la 70 de ani am avut legaturi cu familia Negropontes nu numai de stransa solidaritate, dar si de casatorie. M-am casatorit cu fiul cel mare al familiei Negropontes. Am fost casatorita 50 de ani si sotul meu s-a prapadit in anul cand am implinit 50 de ani de mariaj", si-aminteste Sanda Negropontes Tatarascu.
CASA. Dupa abdicarea regelui Mihai, casa din Floreasca era ocupata de soacra Sandei Maria Negropontes. Aceasta era doamna de onoare a reginei Elisabeta. Regina Elisabeta era sora regelui Carol al II-lea si matusa regelui Mihai. "Soacra mea si cu fiica ei parasesc casa. Noi, adica sotul meu si cu mine, traiam cu parintii mei in Polona - in momentul acela, domiciliu obligatoriu", povesteste Sanda Tatarascu Negropontes. "Deci incepuse persecutia. Casa din Floreasca devine goala. Pe o poarta iese masina care pleca spre gara, iar pe cealalta intra Securitatea. Inaintea plecarii lor, aceasta casa, fara nici o explicatie, fara nici un act de nationalizare, e confiscata pur si simplu, in decembrie â47. Atunci am fi intervenit degeaba. Nu ne-au lasat sa luam nimic, desi era domiciliul nostru. Apoi am trait o alta drama - arestarea tatalui meu, arestarea mea, darea afara din casa din Polona etc."
Citește pe Antena3.ro
RASPUNSUL ANONIM
In faxul de la SC Palace SRL adresat noua, dar care nu este recunoscut de directorul Marius Popa se precizeaza ca "acest imobil nu a fost si nu este de patrimoniu, ci s-a aflat numai in patrimoniul CNSLR - Fratia. Renovarea si modernizarea efectuata acestui imobil hotel-restaurant a fost facuta cu acordul proprietarului CNSLR - Fratia". In ceea ce priveste mostenirea doamnei Sanda Negropontes, faxul cu urme de Tender SA spune ca "societatea noastra s-a aratat interesata in a cumpara acest imobil, insa sus-numita nu a putut face dovada dreptului sau de proprietate".PROTECTIE
"Cu siguranta, Justitia il protejeaza pe Tender. Se doreste ca noi sa nu putem merge la Strasbourg. Asa, nu s-a terminat procedura, ne judecam" - Cristian Iordanescu, avocatCASUS BELI
"Ca romanca, nu apelez niciodata la ajutorul unui strain. Ambasadorul american stie ca existam. Dumnealui este un Negroponte si este un om important" - Sanda Tatarascu NegropontesDOMENIUL DIN FLOREASCA
"Imobilul este ce a mai ramas din vechile parcelari Negropontes. Familia Negropontes a avut toata Floreasca, pe care a impartit-o, a facut-o cadou oamenilor cu care lucrau si si-au pastrat domeniul acesta cu casa respectiva pe o suprafata de aproximativ 4.000 de metri patrati", afirma avocatul Cristian Iordanescu. Totodata, istoricul Ion Vulpe vorbeste despre cartierul Floreasca, acolo unde se afla casa in litigiu, ca despre o locatie incarcata de semnificatii ale trecutului. "Domeniul respectiv a apartinut unui doctor grec Pantaleone Valiarh, care ajungand boier in Tara Romaneasca, devine Florescu, dupa mosia Floresti. Cu timpul se schimba proprietarii si ajunge in mana unui Negroponte. Aproape toata Floreasca a apartinut candva acestei familii de greci", declara istoricul.NEAMURI PESTE MARI SI TARI
"Familia Negroponte este mare. Are ramuri nu numai in Tara Romaneasca, in toti Balcanii", spune istoricul Ion Vulpe. "Negroponte inseamna o porecla, nu neaparat a unui italian (podul negru) cum le place aromanilor sa creada. Este o porecla care reprezinta o dovada a circulatiei marfurilor si a negustorilor din sudul Balcanilor, care au facut comert spre nordul Italiei, spre Venetia, Padova etc. Negroponte sunt porecle ale balcanicilor. Ei vin in special dupa cea de-a doua distrugere a Voscopolelui, pe vremuri un oras foarte mare armenesc din estul Albaniei de astazi. La sfarsitul secolului secolului al XVIII-lea era mai mare decat Atena. Din ei se raspandesc in toata Europa, in Austro-Ungaria, in Tarile Romane si dau baroni teribili, conti, cum ar fi Mocsony, Dumba, Bellu, Sima. Obarsia lor in tara se termina prin aceasta doamna Sanda Tatarascu Negropontes", mai spune istoricul.MAUSOLEUL DONAT
"La inceputul secolului XX, averile lor facute din comert si transformate in mosii incep sa paleasca mai ales dupa primul razboi mondial", afirma istoricul Ion Vulpe. "Ferdinand I da o lege de improprietarire a participantilor la primul razboi, dar cu acceptul mosierimii. Aceste terenuri se portioneaza, se lotizeaza contra despagubiri nu asa, oricum. In zona Marasesti erau celebrele vii ale Negroponte, unde se spune ca se luptau la baioneta soldatii romani cu nemtii. Se bateau pana si cu aracii din vie cand pierdeau arma. A fost o dovada a existentei lor." De altfel, Sanda Tatarascu Negropontes precizeaza ca socrul sau a donat statului terenului pe care se afla acum Mausoleul de la Marasesti.John Negroponte, omul de baza al lui Bush jr.
ANA ILIE, LAVINIA TUDORAN
Ambasadorul John Dimitri Negroponte este o figura extrem de cunoscuta peste Ocean. Om de nadejde al Casei Albe, in primavara acestui an, Negroponte a fost trimis ca ambasador al SUA in Irak. Miza este cruciala: petrolul. Iar pentru asta, Washingtonul are nevoie la Bagdad de o persoana de mare incredere. Din mai, Negroponte este seful celei mai mari ambasade din lume. Misiunea diplomatica a SUA la Bagdad a fost instalata intr-unul dintre palatele fostului dictator, Saddam Hussein, are 1.700 de angajati si un buget de un miliard de dolari numai pe 2005.
SEF IN IRAK. Inainte de a primi postul de la Bagdad, Negroponte a fost emisarul SUA la ONU, o misiune care s-a dovedit extrem de grea mai ales in contextul in care Washingtonul a incercat sa aiba girul Organizatiei Natiunilor Unite pentru atacarea Irakului. Analistii internationali sunt de parere ca noul post este mult mai dificil, iar, daca se va descurca, Negroponte isi va imbunatati imaginea considerabil. "Are titlu de ambasador, dar este de fapt guvernator general al Irakului", sustine Ted Galen Carpenter de la institutul de analiza Cato din Washington.
FIU DE ARMATOR. John Negroponte s-a nascut la Londra in 1939, tatal sau fiind un bogat armator grec. Si-a petrecut copilaria in Marea Britanie, Elvetia si Statele Unite. A invatat la Academia Exeter si la Universitatea Yale. S-a casatorit cu Diana Villiers, al carei tata a fost presedintele consiliului de administratie al companiei British Steel. Au impreuna cinci copii.
NEGOCIATORUL LUI NIXON. Negroponte a intrat in diplomatie in 1960. Prima misiune importanta a avut-o in Vietnam (1971-1973). A invatat limba locala atat de bine incat secretarul de stat de la acea vreme, Henry Kissinger, l-a ales sa poarte negocierile secrete din timpul conducerii lui Richard Nixon.
ACUZE. In 1981, Negroponte a fost numit ambasador in Honduras. Administratia Reagan ducea un razboi acoperit cu guvernul sandinist de orientare marxista din Nicaragua vecina. Negroponte este acuzat ca, in timpul mandatului de la Tegucigalpa, pentru rasturnarea sandinistilor, a inarmat rebelii Contra din Nicaragua si ca a ignorat crimele si torturile regimului militar din Honduras. Au urmat misiuni in Mexic si Filipine, pentru ca in 1996, Negroponte sa paraseasca diplomatia si sa lucreze ca vicepresedinte executiv la grupul de companii McGraw-Hill. In 2001, presedintele George W. Bush l-a numit ambasador al SUA la ONU, misiune pe care a indeplinit-o pana in mai anul aceasta, cand a primit postul de la Bagdad. Cu toate acuzatiile care persista asupra sa, Negroponte este laudat de cei cu care a lucrat si are o reputatie de persoana care face tot ceea ce spune.
MOSII LA GALATI SI BRAILA. Negroponte are o relatie foarte buna si cu autoritatile de la Bucuresti. A si recunoscut vara aceasta, la Bagdad, in fata ziaristilor romani, ca stie foarte bine faptul ca familia sa a poposit la un moment dat si in Romania. Mai exact, a poposit in zona Galati-Braila. Este cunoscut Odiseu Negroponte, boier aristocrat din secolul al XIX-lea, mare armator de nave si negustor cu origini grecesti. Tinea legatura cu negustori, in special de cereale, din toate porturile Mediteranei. Cu timpul, o data cu dezvoltarea economica a portului, familia a crescut in importanta, a acumulat averi si pamanturi, intemeind o adevarata oligarhie latifundiara. Negroponte a zambit amabil la intrebarile ziaristilor despre Romania si legatura familiei sale cu tara noastra, fiind insa zgarcit cu detaliile.
VIZITA ANULATA. Acum doi ani, ambasadorul american ar fi venit in Romania daca nu erau la ONU dezbateri aprinse legate de Irak. Negroponte ar fi vizitat si locurile in care a prosperat familia sa, dar, din pacate, nu a avut cum sa ajunga in Romania.