x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tensiune maxima la orfelinatul din Tighina

Tensiune maxima la orfelinatul din Tighina

16 Aug 2004   •   00:00

EVENIMENT

Copiii si educatorii de la orfelinatul din Tighina se asteptau aseara ca militienii lui Smirnov, care au sporit paza atat in jurul internatului, cat si in incinta, sa ii evacueze in cursul noptii.

"In noaptea asta, vin si ne iau pe toti"

Ieri a expirat ultimatumul adresat de autoritatile din autoproclamata republica transnistreana copiilor de la liceul cu predare in limba romana "Alexandru cel Bun" si zecilor de orfani de la gimnaziul-internat din Tighina.
IRINA CRISTEA, ANA ILIE

Orfanii romani de la gimnaziul-internat din Tighina si elevii de la liceul cu predare in limba romana "Alexandru cel Bun" se asteptau ieri la ce este mai rau. Ultimatumul dat de autoritatile din autoproclamata republica transnistreana expirase, iar copiii, parintii si profesorii lor se temeau ca militienii transnistreni vor actiona in forta si vor evacua, asa cum amenintasera, orfelinatul si liceul.

PAZA IN ORFELINAT. Militienii transnistreni blocheaza, pentru a cincea zi consecutiv, intrarea in orfelinat. Corespondentul Agentiei France Presse si al postului Radio France Internationale, Stefan Susai, ne-a relatat ca fortele de ordine nu se mai multumesc sa stea de jur imprejurul incintei orfelinatului, ci s-au cantonat si in cele cateva cladiri ce compun internatul. Cateva zeci de militieni ii supravegheaza astfel direct pe copii, urmarindu-le fiecare miscare si interzicandu-le sa se apropie de gard. Comportamentul lor a devenit destul de agresiv fata de micuti. Cativa baieti care au reusit sa se strecoare din internat, profitand de niste sparturi in gardul de beton ce-l inconjoara, i-au povestit corespondentului AFP ca militienii se poarta urat cu ei, ii injura si ii ameninta ca ii vor lovi daca se apropie de gard. Din fericire, agresivitatea fortelor de ordine este, pana acum, strict verbala, militienii neindraznind sa se atinga de micuti. Directoarea orfelinatului, Maria Ungurean, se temea ieri ca militienii vor astepta caderea noptii pentru a lua cu asalt orfelinatul. "Am inteles de la surse foarte serioase ca in noaptea asta sa fim gata, ca ne iau pe toti", ne-a declarat Maria Ungurean.

ESCAPADE LA MAGAZIN. In ciuda pazei stricte, orfanii reusesc sa se strecoare in afara incintei. Scurtele lor escapade se incheie la un magazin situat la circa 20 de metri de orfelinat, de unde isi cumpara "ceva bun". "Nu sufera de foame, nu le lipsesc alimentele, dar mai vor biscuiti, ciocolata, bomboane, care nu prea sunt", relateaza corespondentul AFP.

PIZZA. Reprezentantii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au reusit ieri sa le aduca mancare copiilor. De obicei, meniul consta din mancare gatita la internatul unui liceu moldovenesc din oras si din fructe. Ieri insa, copiii s-au delectat cu pizza, adusa tocmai de la Chisinau.

INTELEGERE

Surse din Misiunea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare din Europa (OSCE) din Moldova, constituita in mediator intre Republica Moldova si autoproclamatul stat trasnistrean, sustin ca s-a ajuns la un acord in problema scolilor cu predare in limba romana, dupa o serie de negocieri care au tinut pana sambata noaptea. Transnistrenii au promis sa inregistreze azi Liceul "Alexandru cel Bun", ceea ce ar explica retragerea, inca de ieri, a militienilor lui Smirnov din fata scolii. In ceea ce priveste copiii din internatul de la Tighina, aici se va restabili alimentarea cu apa si curent electric. Negocierile dintre OSCE, Chisinau si Tiraspol continua si urmeaza ca fiecare parte sa isi respecte partea de intelegere.

NEGOCIERI CU ROMANIA

Ieri, ziarele Adevarul Transnistrean si Dnestrovskaia Pravda publicau pe prima pagina un comunicat al Ministerului transnistrean de Externe si al Ministerului Educatiei, care mentioneaza eventualitatea unor negocieri cu Romania in legatura cu criza scolilor.

"Deoarece se spune ca sunt scoli romanesti inchise, suntem gata sa negociem cu Romania conditiile de functionare a celor sase scoli. O conditie este ca programele scolare sa nu contravina regulilor constitutionale ale Republicii Moldovenesti Nistrene si sa nu se puna sub semnul intrebarii independenta statului", se arata in comunicat.

Interviu - Neliniste mare la Liceul "Alexandru cel Bun"

Ieri, la ora 12:00, la Liceul "Alexandru cel Bun" din Tighina era o liniste suspecta, vegheata indeaproape de militienii lui Smirnov.

  • Jurnalul National: Doamna directoare Maria Roibu, astazi expira ultimatumul dat de autoritatile transnistrene. Ce se intampla in acest moment la liceul pe care il conduceti?

    Maria Roibu: E neliniste totala. Totul e posibil, ori dimineata, ori noaptea, sa inceapa. Cum sa va spun, in momentul dat, consideram ca cel mai important este sa aducem multa lume aici. Dar ce o sa ne reuseasca sa facem nu stiu. Suntem foarte nelinistiti in privinta asta, in principiu se zice ca se face mult, noi practic nu simtim ceea ce se face. Avem informatii ca totusi asaltul va avea loc.

  • Copiii cum se simt? Le este teama?

    Vreau sa fie clar. Copiii de la Liceul "Alexandru cel Bun", unde sunt directoare, sunt cu parintii, care vin si pleaca, fac de serviciu si vin altii. La gimnaziul internat pentru copii orfani, copilasii aceia n-au mai iesit de pe data de 26 iulie din curte. Nici nu vreau sa stie, sa mai incerce altcineva sentimentul acesta de neliniste, chiar de frica al copilului, ca nu stie ce-l asteapta: va mai avea el unde sa traiasca sau nu, ca sunt copii orfani.

  • Cati sunteti in Liceu?

    La Liceul teoretic "Alexandru cel Bun" suntem aproximativ 100 de persoane. Speram sa vina mai multa lume, pentru ca se apropie un moment foarte important. La gimnaziul-internat pentru copii orfani sunt 80 de copii si aproximativ 30 de colaboratori.
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment liceul