Pamantul trece prin schimbari pro-funde. Efectele? Variatii la nivelul climei, influente asupra starilor psi-hice ale oamenilor si avarii ale sate-litilor. Ce se intampla de fapt, cum se intampla si de ce se intampla?
|
NASSA.gov PROTECTIE. Campul magnetic actioneaza ca un scut in fata radiatiilor solare |
|
"Miscarea se produce la nivelul nucleului extern al Pamantului. La suprafata Pamantului, inversarea polaritatii se vede printr-o intoarcere cu 180 de grade a busolei si o schimbare a sensului inclinatiei. Din punct de vedere al polilor magnetici, cel nord se muta in emisfera sudica"
Conf. dr. Cristian Panaiotu
|
Cercetarile din ultimii zece ani au inregistrat fluctuatii puternice ale campului magnetic al Pamantului. Polul Nord magnetic a ajuns pana in zona Ecuatorului. Efectele observate la suprafata pamantului nu au fost de mare anvergura, dar cercetatorii au notat schimbari la nivelul climei, influente asupra starilor psihice ale indivizilor si avarii ale aparatelor spatiale.
Campul magnetic infasoara Pamantul ca un strat protector. Controleaza modul in care particulele incarcate electric emise de Soare interactioneza cu atmosfera. Valorile campului sunt in legatura cu fluctuatiile nucleului lichid al planetei. In timpul miscarilor care se produc la nivelul acestui nucleu extern, valorile campului electromagnetic scad simtitor si nu mai actioneaza ca un scut impotriva radiatiilor emise de Soare sau a particulelor aduse de vanturile solare. Este si cauza avarierii mai multor sateliti ce au suferit dereglari electronice dupa ce au trecut prin zona Atlanticului de
Sud, unde se inregistreaza cele mai slabe valori ale campului magnetic. Ceea ce inseamna ca orice aparatura ce functioneaza pe baza undelor transmise de sateliti ar putea ceda o data cu defectarea acestora. "Omul a creat o civilizatie «electromagnetica» in acest moment si este dezvoltata in/si pentru scutul magnetic existent in acest moment caracterizat de fluctuatii lente si cu amplitudine redusa", comenteaza conf. dr. Cristian Panaiotu, de la Laboratorul de paleomagnetism al Facultatii de Fizica Bucuresti.
|
AFP PHOTO/MEDIAFAX
ANOMALII. Fenomenele climatice extreme, in legatura cu inversarea polilor magnetici |
DESFASURARE. "Pamantul are un miez lichid in continua miscare, responsabil de crearea unui camp magnetic la suprafata scoartei terestre", ne-a explicat Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului.
Variatia curentilor din interiorul globului se reflecta la suprafata Pamantului ca o schimbare lenta a campului geomagnetic, numita variatie seculara. "In mod neperiodic, acest sistem de curenti devine instabil si sensul lor se schimba dramatic. Aceasta se reflecta la suprafata printr-o schimbare de polaritate", a declarat conf. dr. Cristian Panaiotu. "Este inca un subiect de discutie ce anume produce aceasta schimbare: conditiile din nucleul extern, interactiunea dintre nucleul extern si cel intern, interactiunea dintre manta si nucleul extern", a completat acesta. "Miscarea se produce la nivelul nucleului extern al Pamantului. Acolo se afla sistemul de curenti electrici, care este sursa principala a campului geomagnetic. La suprafata Pamantului, inversarea polaritatii se vede intr-un punct printr-o intoarcere cu 180 de grade a busolei si o schimbare a sensului inclinatiei. Din punct de vedere al polilor magnetici - cel nord se muta din emisfera nordica in cea sudica", a explicat Panaiotu.
Autorul Patrick Geryl sustine in cartea sa, "The Orion Prophecy", ca fenomenul este unul periodic, iar mayasii si egiptenii au prevazut ca urmatoarea inversiune va avea loc in anul 2012. Insa oamenii de stiinta combat aceasta ipoteza. "Inversarea polilor magnetici nu poate fi prevazuta si nici nu se petrece conform unei anumite periodicitati", sustine Gheorghe Marmureanu. Pentru ca fenomenul sa se produca, oamenii de stiinta estimeaza ca are nevoie de circa 1.000 pana la 8.000 de ani. Pe parcursul acestei perioade, campul scade in intensitate si are fluctuatii foarte rapide in intervale de timp scurte, de ordinul zecilor de ani. Fenomenul nu a fost inregistrat de vreun aparat nici pana in zilele noastre. Toate datele despre fenomenele similare sunt deduse din cercetarea rocilor. "Toate informatiile noastre provin din paleomagnetism, din recuperarea campului magnetic terestru inregistrat de roci in momentul formarii lor", spune profesorul conferentiar.
"Privind inregistrarile pe termen lung din roci, astfel de fluctuatii cu reveniri sunt relativ frecvente. Ultima schimbare de polaritate a avut loc acum 788 de mii de ani. Aceasta perioada cu polaritate normala nu a fost insa extrem de linistita", a declarat conf. dr. Cristian Panaiotu. Cea mai veche inversiune descoperita pana in prezent de oamenii de stiinta a fost inregistrata in lava unui vulcan ce a erupt acum 2.775-2.715 milioane de ani in Australia.
|
CERCETARI. Sunt studiate pentru mai multe detalii rocile de pe fundul oceanelor |
EFECTE. "Din dovezile existente in mod clar, aceste inversiuni nu influenteaza miscarea placilor tectonice sau procesele din crusta (suprafata terestra)", a spus profesorul. La suprafata Terrei schimbarile sunt mai mult sau mai putin vizibile. Rocile din crusta inregistreaza ca o banda de casetofon aceste inversiuni si fluctuatii ale campului electromagnetic, a explicat Panaiotu.
Pozitia axei de rotatie a Pamantului care uneste Nordul Geografic cu Sudul Geografic, pozitia continentelor in raport cu aceasta axa raman neschimbate. Schimbarea polaritatii nu afecteaza structurile de la suprafata Pamantului. Facem distinctie in acest fel intre polii geografici, definti in relatie cu punctele cardinale, si polii magnetici ai planetei, extremele campului magnetic terestru.
Pentru a studia efectele produse de campul magnetic si de anomaliile acestuia asupra Pamantului, dar si asupra vietii pe Terra, Agentia Spatiala Europeana a anuntat pe site-ul propriu ca va acorda fonduri pentru lansarea in 2009 a trei sateliti numiti Swarm, care sa masoare exact schimbarile care se petrec datorita fluctuatiilor magnetismului terestru.
Efectele fenomenului de inversare a polaritatii magnetice sunt tratate cu mare grija de oamenii de stiinta. In luna aprilie, ei se vor reuni la Viena tocmai pentru a discuta legatura care exista intre magnetism si fenomenele meteo extreme.
|
"Omul a creat o civilizatie «electromagnetica» in acest moment si este dezvoltata in/si pentru scutul magnetic existent in acest moment caracterizat de fluctuatii lente si cu amplitudine redusa"
Conf. dr. Cristian Panaiotu
|
VIATA. Exista mai multe vietuitoare care folosesc campul magnetic sau au in componenta organe in care exista cristale feromagnetice ce interactioneaza cu acesta: de la bacterii la creierul pasarilor si mamiferelor. Ele folosesc liniile de camp magnetic ca axe de orientare. Cand acesta are fluctuatii importante, este foarte posibil ca pasarile sa piarda drumul spre
casa.
Constantin Balaceanu Stolnici, medic neurolog, autorul mai multor lucrari stiintifice in domeniul neurociberneticii, considera ca doar variatiile puternice ale campului magnetic ar putea influenta organismul uman, prin schimbarea temperaturii corpului, modificarea elasticitatii membranelor ce protejeaza creierul sau modificari la nivelul neuronilor.
Conf. univ. dr. in Psihologie Tamara Birsanu considera insa ca omul este profund influentat de fluctuatia campului electromagnetic. Fiinta umana primeste energie de la Pamant si de la Soare. In opinia domniei sale ne putem mentine sanatosi din punct de vedere psihic si fizic daca energia pe care o are corpul nostru este in concordanta cu cea primita de la natura.