x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ţigări cu dedicaţie pentru vameşi

Ţigări cu dedicaţie pentru vameşi

de Mircea Opris    |    14 Sep 2009   •   00:00
Ţigări cu dedicaţie pentru vameşi

Contrabanda cu ţigări din Vama Moraviţa a incitat spiritele între instituţiile care “supraveghează” transporturile ilegale de ţigări dinspre magazinele duty-free de la graniţa cu Serbia. Sâmbătă, războiul dintre şefii vămii de la PCTF Moraviţa şi poliţiştii de la IJP Timiş s-a lăsat cu confiscarea unui astfel de transport, în valoare de nu mai puţin de 120 de mii de lei.



Surse din vamă dar şi din poliţie susţin că beneficiarul transportului era Lucian Dumitrasciuc, nimeni altul decât fratele şefului Vămii Moraviţa, Doru Dumitrasciuc. “Mascaţii” poliţiei au dat astfel o palmă celor de la vamă dar şi colegilor de la Poliţia de Frontieră, lucrători pe lângă care ţigările au trecut neobservate.


Mascaţii şi garda au lovit direct

Sâmbătă, la prânz, ofiţerii Serviciului de Investigare Fraudelor, Serviciului Poliţiei Rutiere şi D.P.I.R. din cadrul I.P.J. Timiş, împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Financiare Timiş au interceptat un transport de ţigări coordonat discret de fratele şefului de vamă din PCTF Moraviţa. Informaţia vine de la surse din cadrul poliţiei, precum şi din declaraţiile unor martori care au participat la încărcarea baxurilor cu ţigări de la un magazine duty-free din vama timişeană. Acţionând “la pont”, trupele D.P.I.R. l-au prins pe M. R. C., de 31 ani, din Timişoara,  care transporta cu o autoutilitară, evident pentru plasarea pe piaţă, cantitatea de 21.480 pachete ţigări netimbrate de diferite mărci, fără a deţine documente legale de provenienţă pentru acestea. Faţă  de cel prins, comisarii Gărzii Financiare Timiş au dispus sancţionarea cu amendă contravenţională în valoare de 100.000 de  lei  şi confiscarea cantităţii de ţigări în valoare totală de aproximativ de 120.900  lei. Cu ocazia aceleiaşi acţiuni, pe raza localităţii Moraviţa, judeţul Timiş, a fost găsit abandonat un autoturism de culoare roşie, în care, în urma examinării exterioare, s-a constatat că se află mai multe cartuşe cu ţigări. Maşina a fost sigilată şi dusă la sediul IJP Timiş, pentru percheziţionarea autovehiculului şi inventarierea bunurilor aflate în acesta, concomitent cu identificarea proprietarului şi a conducătorului auto. 

Transport cu dedicaţie


Şoferul care se afla la volanul maşinii încărcate cu nu mai puţin de 40 de baxuri de ţigări, oprit chiar la intrarea în prima localitate de lângă frontieră, a abandonat microbuzul pe prima stradă, la dreapta, după ieşirea din vamă şi a încercat să fugă. El a fost prins de către trupele de intervenţie ale poliţiei. Conform unor surse din inspectoratul de poliţie, cărăuşul va scăpa relativ uşor, deoarece el se bucură de protecţia celor care sunt bănuiţi a fi adevăraţii beneficiari ai transportului, Lucian Dumitrasciuc şi indirect, fratele acestuia, şeful vămii Moraviţa, Doru Dumitrasciuc, cunoscut în Timişoara sub porecla de “Doru Vameşu”. Oficial însă, nici una dintre autorităţile implicate în acţiunea de sâmbătă nu au confirmat legătura dintre fraţii Dumitrasciuc şi transportul de ţigări confiscat. Alte surse din vama Moraviţa susţin că acţiunea este o lovitură de imagine dată de poliţiştii timişeni, după ce între poliţişti, vameşi şi poliţişti de frontieră din zona Moraviţa au avut loc mai multe reglări interne de conturi. Reporterii Jurnalului Naţional nu au reuşit să intre în legătură cu şeful vămii Moraviţa, Doru Dumitrasciuc, pentru a-i solicita un punct de vedere în legătură cu acest subiect.

Vameşii îşi fac concurenţă

Mai multe interceptări telefonice şi filmări realizate de serviciile speciale, în utimele luni, au scos la iveală o adevărată luptă între şefii de tură din vama Moraviţa.  Este cunsocută “migraţia” vameşilor arădeni către frontiera cu Serbia. Astfel,  Teodor Bădău şi Octavian Gherman au demisionat din funcţiile de şef de punct vamal sau şef de tură la vămile arădene, pentru a fi transferaţi ca simpli lucrători la frontiera cu fosta Iugoslavie. Ulterior,  la PCTF Moraviţa a fost instalat Doru Dumitrasciuc, cunoscut ca “Doru Vameşul” sau “Doru Chitanţier”, fost lucrător în vama aeroportului Timişoara, cu o experienţă bogată în sistem. Ca efect imediat, comerţul cu ţigări din duty-free a crescut exponenţial:  în luna iunie 2009 s-a “produs” dublu faţă de luna mai, iar în luna mai triplu faţă de luna aprilie, nu mai puţin de 2.360.667 de cartuşe de ţigarete. Directorul Direcţiei Regional Vamale Timiş, Aurel Matiuţ, considerat a fi un protejat al filierei portocalii din Arad, a încercat să intre pe fir pentru a controla personal traficul, legal şi ilegal de ţigări. Dovada e adresa 16021 din 3 iunie 2009, prin care Aurel Matiuţ a instituit regula ca toate vânzările de ţigări din vămile ariei de competenţă să îi fie raportate personal, prin sistemul intern de comunicare Lotus. "Având în vedere ordinul (...) privind măsuri de întărire a supravegherii şi controlului vamal al activităţii de introducere şi comercializare a mărfurilor în regim duty-free, începand cu data de 3 iunie 2009, birourile vamale … vor transmite situaţia vânzărilor de ţigarete, la sfârşitul fiecărei ture, numai pe Intranet (Lotus) la adresa Aurel Matiuţ", se arată în documentul menţionat.

×
Subiecte în articol: special