TRASEU ● Cţnd o simplă pasiune devine un destin
A împlinit 80 de ani. Acum îşi admiră colecţia de întreguri poştale doar cu un singur ochi, însă nu se lasă bătut.
TRASEU ● Cţnd o simplă pasiune devine un destin
A împlinit 80 de ani. Acum îşi admiră colecţia de întreguri poştale doar cu un singur ochi, însă nu se lasă bătut.
Poartă un nume celebru: Tudor Gheorghe. Cu "Trubadurul" mai are în comun şi originea sa oltenească. Este pensionar PTT şi a fost părtaş la toate evenimentele Poştei timp de aproape 65 de ani de cînd colecţionează timbre. La EFIRO 2008 (Expoziţia Filatelică Română) îşi lansează al IV-lea volum din "Călăuza filatelistului".
Pasiunea a început de pe băncile şcolii, făcînd schimburi de timbre cu alţi colegi. În prezent a ajuns să aibă o colecţie impresionantă. "Am o cameră de lucru şi un mic depozit în care lucrez. Munca mea o am împărţită pe clasoare, cutii. Sînt cantităţi impresionante pe care le voi oferi obştei la încheierea activităţii mele. Cele 150 de CD-uri, o sută de diskete, manuscrisele, precum şi toată colecţia de întreguri poştale vor intra în patrimoniul Poştei, sub formă de donaţie. Nu m-am gîndit niciodată să fac o afacere din această pasiune, deşi aş putea să fac. Conştiinţa mă obligă însă să procedez astfel, pentru că de-a lungul aniilor m-am bucurat de sprijinul Poştei, al Filateliei, al Asociaţiei Filatelice şi nu am plătit niciodată din pensia mea, care e destul de anemică, pentru cărţile pe care le-am publicat."
ACTIVITATE. Cînd lucra era şeful secţiei Transporturi Poştale. Avea în subordine 192 de vagoane de poştă şi un parc auto destul de mare. Asta i-a permis să se mişte, să caute, să găsească timbre. "Poşta este implicată în absolut toate satele, comunele, chiar şi în cele mai îndepărtate case răsleţe unde a rămas măcar un pensionar. Legătura noastră cu populaţia este făcută cu multă uşurinţă, iar filateliştii sînt organizaţi în cercuri de studiu la nivel de judeţ, asociaţii filatelistice judeţene, iar pe ţară avem Asociaţia Filatelică Română. Numărul de membrii a fost destul de substanţial, aproape o sută de mii în 1988."
A realizat foarte multe expoziţii, îndeplinind de multe ori funcţia de comisar al acestora. A realizat studii de filatelie, mai ales în domeniul învăţămîntului. A avut un compartiment timp de şapte ani la AFR Bucureşti pentru tineret, a realizat tipărituri cu mai mici sau mai mari dimensiuni, însumînd la această dată 33 de lucrări, din care cea mai importantă este "Catalogul Mărcilor Poştale", sub genericul "Călăuza Filatelistului", care însumează o mie de pagini, cu circa şapte mii de timbre realizate în cei 150 de ani de ţara noastră.
CERCETARE. O altă lucrare importantă a sa este "Catalogul de Întreguri Poştale", format din trei volume dedicate plicurilor şi două volume cărţilor poştale ilustrate. "Sînt catalogate de mine circa 25.000 de întreguri poştale şi toate timbrele româneşti. Studiile unor emisiuni prezintă cum au evoluat, cum s-au tipărit şi care a fost impactul cu colecţionarii români şi din alte ţări. Cele cu capatele de bour s-au bucurat de multă apreciere şi de preţuri impresionante la licitaţiile internaţionale."
Timbrele, cărţile poştale pe care se poate reconstitui ştampila, locul de unde a plecat scrisoarea, eventual locul unde a ajuns scrisoarea. Acestea sînt mai valoroase. "Fragmentele de ştampilă îţi arată itinerariul timbrului. În filatelie, preţul e dat de raritate. Acestea se găsesc pe corespondenţe circulate. O scrisoare care a plecat de la Iaşi, trimisă de Kogălniceanu lui Cuza cînd era în exil, şi avînd o ştampilă de Iaşi, apoi alta de la Berlin, e un unicat care face obiectul unor licitaţii internaţionale", încheie Tudor Gheorghe.
Citește pe Antena3.ro