Un document cu antet SRI (nedatat, dar livrat presei pe mail în perioada 10-11 iunie 2008) a fost aruncat pe piaţă de adversarii acestuia, cu scopul de a-l compromite pe Sorin Oprescu în campania electorală. "Actori" într-o presupusă convorbire pe tema susţinerii Doctorului, Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc neagă. La fel şi SRI.
În campania pentru Primăria Capitalei, un document cu evidente accente de poliţie politică a fost aruncat pe piaţă. Trei oameni politici apăreau ca fiind în atenţia principalului serviciu de informaţii al României. Unul dintre aceştia a fost menţionat şi de fostul şef al SIE, Claudiu Săftoiu, în declaraţia făcută la Realitatea TV şi în care spunea că Traian Băsescu ştia ceea ce vorbesc doi lideri politici la telefon cu o seară înainte.
Stenograma unei discuţii între Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc despre susţinerea lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei a fost trimisă pe mail-urile mai multor ziare în perioada 10-11 iunie 2008. Prin prezentarea documentului se dorea susţinerea acuzaţiilor aduse public de Traian Băsescu lui Sorin Oprescu. Şi anume că acesta este, de fapt, un candidat independent mascat susţinut, de fapt, de Ion Iliescu, temă care a dominat finalul campaniei electorale. În scandalul de acum declanşat de Claudiu Săftoiu, documentele aruncate în media anul trecut capătă o altă dimensiune. Şi dovedesc că sunt monitorizaţi oameni politici. Din hârtii nu reiese dacă ar fi vorba de convorbiri telefonice sau de o înregistrare ambientală.
SRI DEZMINTE URMĂRIREA POLITICIENILOR
"În conformitate cu cadrul normativ în vigoare, SRI este autoritatea naţională în materia interceptării comunicaţiilor telefonice şi a relaţiei cu operatorii de telecomunicaţii. În acest sens, SRI administrează platforma tehnică unică destinată punerii în aplicare a autorizaţiilor de interceptare a comunicaţiilor obţinute de toate structurile abilitate", a informat SRI, precizând că "activitatea de interceptare a comunicaţiilor se desfăşoară numai în condiţiile legii, în baza unor autorizaţii eliberate de magistraţi, exclusiv pentru apărarea securităţii naţionale, a ordinii publice ori realizarea instrucţiei penale". Ion Iliescu ne-a declarat că documentul este "un fals, o făcătură" şi nu recunoaşte aceste afirmaţii. Ion Iliescu a mai spus că nu a participat la campania electorală şi nici nu a făcut parte din dispozitive de campanie electorală. În plus, el a arătat că Octav Cozmâncă, la care face referire documentul, "e din epoca trecută", acesta nemaiimplicându-se de mult în viaţa partidului. Ulterior, la Antena 3, Iliescu a spus că în cursul zilei de ieri a primit un telefon de la preşedintele Băsescu, acesta asigurându-l că declaraţiile lui Săftoiu reprezintă "o făcătură" şi că şeful statului nu se ocupă cu aşa ceva. "Nu-l bănuiesc pe Traian Băsescu că nu ar fi tentat (de interceptări – n.r), ţinând seama de apetitul său pentru control. Dar nu-l cred nici lipsit de inteligenţă să apeleze la aceste chestiuni", a mai spus Iliescu. "E o prostie. Există chestii din discurs în care mă regăsesc, poate om fi vorbit ceva prin Delegaţia Permanentă, dar în nici un caz nu am purtat discuţii de asemenea natură cu domnul Iliescu", ne-a declarat şi Viorel Hrebenciuc.
BĂSESCU SUNĂ GOARNA LA PARCHET
Preşedintele Băsescu i-a cerut ieri din nou lui Săftoiu să probeze afirmaţiile privind interceptările ilegale ale telefoanelor, considerând că este "normală" autosesizarea Parchetului General, având în vedere "gravitatea afirmaţiilor". Purtătorul de cuvânt Valeriu Turcan a precizat că preşedintele a decis să urmeze calea legală şi că, în cazul în care Parchetul nu se va autosesiza, atunci şeful statului va sesiza el această instituţie. Potrivit lui Turcan, afirmaţiile lui Săftoiu sunt "iresponsabile şi neadevărate", iar "dacă există persoane care spun că au primit informaţii privind viaţa privată sau politică a unor cetăţeni români, poziţia preşedintelui este că respectivele persoane se fac vinovate de tăinuirea unor astfel de presupuse derapaje". Turcan a mai arătat că Băsescu nu a cerut şi nu a primit din iniţiativa Serviciilor astfel de informaţii. După declaraţia lui Turcan, Săftoiu a refuzat iniţial să mai comenteze, anunţând că declaraţiile respective le va proba în instanţă. El a revenit apoi şi a explicat la Antena 3 că este vorba de informaţii pe care le are din monitorizări de presă.
- Lavinia Dimancea, Aniela Nine
PROCURORII NU SE AUTOSESIZEAZĂ
O anchetă penală pornită, din oficiu, în cazul declaraţiilor fostului şef al SIE nu va fi pornită, ne-a informat motivat Ministerul Public. "Având în vedere solicitările publice potrivit cărora Parchetul de pe lângă Înalta Curte ar trebui să se sesizeze din oficiu în legătură cu declaraţiile domnului Claudiu Săftoiu, formulate la data de 20 ianuarie 2009 în cadrul unei dezbateri găzduite de postul de televiziune Realitatea TV, Biroul de presă al Ministerului Public spune răspicat NU. "Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu se sesizează din oficiu, întrucât din afirmaţiile domnului Claudiu Săftoiu, exprimate prin două declaraţii publice referitoare la acelaşi subiect, nu rezultă elementele unei fapte penale determinate, condiţie obligatorie prevăzută de Codul de Procedură Penală."
- Violeta Fotache
PNL VREA DEZBATERE PE INTERCEPTĂRI
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru (PNL), a cerut ieri dezbaterea în plenul Parlamentului a raportului Comisiei parlamentare de anchetă privind interceptările telefonice, raport depus deja la Birourile Permanente ale celor două Camere încă din data de 4 noiembrie. Scutaru cere preşedinţilor celor două Camere convocarea unei şedinţe comune, după începerea sesiunii parlamentare, pentru dezbaterea acestui raport. Vicepreşedintele Comisiei de apărare aminteşte şi că pachetul de legi din domeniul securităţii naţionale a fost abandonat, dezbaterea lor fiind blocată de peste un an, şi cere Guvernului să-şi exprime punctul de vedere asupra lor.
- Monica Iordache Apostol
CONSTANTINESCU CERE COMISIE DE ANCHETĂ
Fostul preşedinte Emil Constantinescu a solicitat ieri ca Parlamentul să înfiinţeze urgent o comisie de anchetă care să verifice veridicitatea afirmaţiilor făcute de fostul şef al SIE, Claudiu Săftoiu, potrivit căruia preşedintele Băsescu ar fi aflat conţinutul convorbirilor dintre Ion Iliescu şi Mircea Geoană în urma unor interceptări telefonice ilegale. Constantinescu a trimis în acest sens două scrisori preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, preşedintele Băsescu consideră "necesară şi utilă" propunerea lui Emil Constantinescu. Pe de altă parte, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri că speră ca Săftoiu "să nu aibă dreptate".
El a adăugat că glumeşte puţin, spunând că "depinde cine cu cine vorbea, Geoană cu Iliescu sau Iliescu cu Geoană". "Dacă era Geoană cu Iliescu, chiar mă supăr",
a spus Geoană.
- Aniela Nine
LEGISLAŢIA ROMĂNEASCĂ PERMITE ABUZURI
Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea informaţiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicaţiilor, care şi-a încheiat activitatea la 15 octombrie 2008 şi şi-a depus raportul de activitate la 4 noiembrie 2008, a concluzionat că legislaţia românească permite abuzuri în acest domeniu. "Comisia a stabilit că prezentul cadru legislativ expune instituţiile statului unor vulnerabilităţi interne, existând pericolul de săvârşire a unor abuzuri împotriva statului de drept", se arată în concluziile raportului. Potrivit raportului, legislaţia românească nu defineşte noţiunea de "comunicaţie", nu prevede în mod expres că SRI este singura instituţie abilitată în domeniul realizării interceptării comunicaţiilor şi al relaţiilor cu operatorii de telecomunicaţii şi dă posibilitatea altor instituţii să deţină şi să folosească "mijloace tehnice adecvate pentru interceptarea/ascultarea comunicaţiilor". "Legislaţia actuală cuprinde nu mai puţin de 16 legi organice care prevăd, pe de o parte, posibilitatea obţinerii de aparatură tehnică, iar, pe de altă parte, posibilitatea de a solicita autorizaţii pentru interceptarea/ascultarea comunicaţiilor", accentuează raportul.
- Monica Iordache Apostol
"În 2005, undeva, dacă bine îmi aduc aminte, în luna septembrie, m-am dus într-o şedinţă de Guvern şi am atenţionat membrii Cabinetului să fie atenţi ce vorbesc şi cu cine vorbesc la telefon, pentru că deja aveam semnale de la serviciile de informaţii cu privire la discuţii care nu erau în regulă între miniştri şi chiar unul dintre cei care este arestat la ora aceasta"
Traian Băsescu, 22 ianuarie 2007, TVR
Citiţi raportul integral al Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea informaţiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicaţiilor ● format pdf
Citește pe Antena3.ro
Click pentru a mari imaginea