Prinţul Charles al Marii Britanii a inaugurat ieri, la Saschiz, în judeţul Mureş, un centru de procesare a produselor ecologice, amenajat în fostul hambar al unei case.
Ideea acestui centru a venit în sprijinul micilor producători din zona Târnava Mare, care îşi vor putea vinde aici alimentele şi băuturile tradiţionale. Moştenitorul coroanei britanice a precizat că, în acest mod, se va susţine dezvoltarea unor centre de procesare a alimentelor, unde ţăranii pot veni cu produse proprii şi le pot certifica drept produse ecologice, conform regulilor europene, şi apoi le pot vinde pe piaţa locală sau chiar exporta. Prinţul de Wales a arătat însă că astfel de sisteme se dovedesc adesea fragile în faţa ritmului dezvoltării şi trebuie protejate, pentru că, în opinia sa, reprezintă o soluţie la criza economică şi de mediu actuală. "Din nefericire, presiunile dezvoltării subminează adesea integritatea ecologică a unei zone şi a fragilei sale economii. Prin urmare, este imperativ necesar ca sistemele de producţie de mici dimensiuni să fie preţuite şi protejate, pentru că ele constituie, de fapt, un răspuns practic la criza economică şi de mediu globală pe care o are de înfruntat lumea azi. Ar fi o tragedie de proporţii inimaginabile ca un asemenea sistem unic, împreună cu biodiversitatea sa - păduri, locuri, tradiţii culturale sau populare - să se piardă tocmai în momentul în care lumea începe să-şi dea seama ce importante şi valoroase sunt ecosistemele sale pentru umanitate", a precizat Prinţul Charles.
AVERE ROMÂNEASCĂ. "Transilvania este o comoară agricolă, deoarece combină o faună sălbatică bogată cu alimente naturale şi de calitate produse de locuitorii zonei. Cred cu tărie că Transilvania poate da un exemplu întregii lumi cu privire la producţia ecologică de alimente sănătoase", a mai declarat Prinţul de Wales. Moştenitorul coroanei britanice a evocat cu plăcere faptul că şi anul trecut a avut ocazia să deguste la Saschiz produsele tradiţionale transilvănene şi nu a ezitat nici de data aceasta să încerce din nou brânza de oaie, dar mai ales mierea polifloră şi de pădure sau gemurile de coacăze. Prinţul Charles a fost însoţit, ca de obicei, de preşedintele fundaţiei sale de caritate, un fost profesor de agronomie al Universităţii Reading, dar şi de preşedintele asociaţiei pentru agricultură ecologică din Marea Britanie. Cei doi apropiaţi ai Prinţului nu au putut să nu se amuze pe seama faptului că Charles s-a dus direct la masa cu brânză şi gemuri pentru a lua "un al doilea mic dejun". Charles nu a plecat cu mâna goală de la Saschiz, cumpărând de la localnici câteva ţesături şi un covor de lână.
Citește pe Antena3.ro