x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Transelectrica a devenit Transpartinica SA

Transelectrica a devenit Transpartinica SA

de Gabi Golea    |    14 Iun 2012   •   17:58
Transelectrica a devenit Transpartinica SA

La inceputul lunii trecute, proaspat-numit in fruntea Ministerului Economiei, Daniel Chitoiu anunta cu emfaza ca a declansat controale la toate companiile de stat din subordinea institutiei pe care o conduce. Motivatia era ca, prin acestea, sume mari de bani erau directionate catre firme clientelare, de partid, astfel ca se intretinea un cerc vicios, in care interesele statului ca actionar majoritar erau subminate.

In mod surprinzator insa, Chitoiu a reinscaunat la Transelectrica echipa veche a lui Gheorghe Stefan 'Pinalti“, contestata vehement chiar de USL. A fost adus la conducerea companiei, printr-o numire controversata, Marius Ion Mateescu, practic mana dreapta a lui Horia Hahaianu. Suntem foarte interesati sa vedem, in aceste conditii, ce rezultate va avea controlul la Transelectrica. Transportatorul national de electricitate a fost mereu in ultimii ani in centrul scandalurilor publice prin schimbarea perpetua a componentei Consiliului de Administratie, competenta fiind mai mereu ignorata. Conducerea executiva a suferit si ea schimbari pentru acapararea tuturor punctelor de decizie. Un punct nodal in aceasta ofensiva a fost plasarea la butoane in aprilie 2011 a lui Horia Hahaianu, sub semnatura ministrului de atunci – Ion Ariton. Mentionam ca Hahaianu l-a inlocuit la conducere pe Stelian Gal, care a ocupat anterior functia intre 2005 si ianuarie 2009 si apoi intre noiembrie 2010 si aprilie 2011. Hahaianu fusese si el adus in 2009 la conducerea Teletrans, filiala de comunicatii a companiei.

Tot in 2009, Hahaianu l-a adus pe un post de director tehnic pe Marius Mateescu. La nici o luna de cand Hahaianu a preluat conducerea Transelectrica, Mateescu a fost numit director de investitii al companiei. Mateescu a conditionat in timpul negocierilor pentru functia de director mentinerea lui Hahaianu pe postul de inspector general.

Un alt pion din schema este Dan Grigoriu, personaj legat de contrabanda cu carburanti cu Serbia in scandalul 'Jimbolia“ si acuzat inclusiv intr-un dosar legat de Bancorex.

Intalniri de taina

Ziuanews.ro scrie ca a descoperit, in urma unei operatiuni de filaj, ca Hahaianu, Mateescu, Marian Mache Gheorghita – directorul financiar al Transelectrica, se intalnesc frecvent intr-un apartament aflat la doar 100 de metri de sediul companiei de stat. Publicatia in cauza spune ca in aceeasi locatie isi au sau au avut sediul patru firme, din care in trei dintre acestea sunt asociati Dan Grigoriu si Elena Grigoriu.

Acestea sunt: DASS COM SRL, care are ca obiectiv principal de activitate 'Intermedieri in comertul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile si cu semifabricate“ si ii are ca asociati pe Grigoriu Elena si Grigoriu Dan Constantin. O alta este Metal Business Management SRL, care se ocupa de 'Activitati de consultanta pentru afaceri si management“. Administrata de Telbisz Sebastian, firma are ca unic asociat pe Grigoriu Elena. O alta societate, aflata in dizolvare, este Eurogas Com, unde Dragnea Daniel si Rosu Calin Mircea sunt si administratori, dar si asociati in firma alaturi de Grigoriu Elena.

Urma banilor

Transelectrica este una dintre cele mai mari companii detinute de statul roman si este practic 'coloana vertebrala“ a sistemului energetic romanesc. Compania se ocupa de transportul energiei prin retelele de inalta tensiune si de gestionarea securitatii sistemului, astfel incat sa nu cada. Anul trecut, compania a realizat venituri de 3,06 miliarde de lei si un profit net de 90,27 milioane de lei cu 2.100 de angajati.

O alta piesa din puzzle este Smart, o filiala detinuta in totalitate de Transelectrica. Aceasta se ocupa de mentenanta retelei de transport a energiei. Practic, aceasta este un fel de Electrica Serv pentru Electrica sau Petrom Serv pentru Petrom.

Lucrurile se incetoseaza de aici incolo. In luna februarie, Transelectrica a semnat un contract pe 36 de luni cu SMART pentru o suma gigantica: 361,3 milioane de lei. Contractul nr. 57/2012 are ca obiect 'furnizarea de servicii si lucrari strategice in instalatiile din gestiunea Transelectrica – servicii de mentenanta preventiva minora si/sau corectiva, precum si lucrarile accesorii acestora, cu impact asupra sigurantei in functionare a RET“. Suma este repartizata pentru perioada 2012-2015, iar Transelectrica are obligatia de a plati banii catre SMART in termen de 30 de zile de la inregistrarea facturilor. Practic, achizitiile si serviciile efectuate de SMART sunt paravanul prin care multi bani se scurg din Transelectrica pe usa din dos.

Transelectrica se afla pe lista companiilor care vor avea management privat pana la finele anului, potrivit intelegerilor cu Fondul Monetar International (FMI). Banii se scurg din Transelectrica pe trasee greu de controlat. Majoritatea contractelor sunt prin achizitie directa, si informatiile sunt secretizate fara criterii exacte. Sub mandatul lui Hahaianu au fost plantati in firma in majoritatea punctelor de decizie pana la nivel mediu oameni devotati, majoritatea dintre ei pe filiera de partid. Specialistii mai vechi sunt marginalizati, scosi de la 'butoane“ si pusi in pozitii in care informatiile sensibile ii ocolesc. SRI ar avea un raport despre incendiul suspect din sediul de la Armeneasca, in timpul caruia s-au volatilizat unele dosar. Atunci a devenit necesara si mutarea companiei intr-un sediu nou, construit printr-o legatura Videanu, intamplator vecin cu 'prietenul“ Dan Grigoriu.

×