x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Transelectrica decontează războiul Orban-Cîțu

Transelectrica decontează războiul Orban-Cîțu

de Adrian Stoica    |    25 Mai 2023   •   07:30
Transelectrica decontează războiul Orban-Cîțu

Scandalurile financiare între compania Transelectrica și foștii ei șefi se țin lanț. După ce compania a fost obligată recent de Centrul de Arbitraj de la Viena să achite despăgubiri foarte mari unora dintre ei, acum alți doi foști membri ai Consiliului de Supraveghere au apelat la instanță pentru plata unor compensații bănești în baza contractelor de mandate.

Pe rolul Centrului de Arbitraj de la Viena au fost înregistrate cereri de arbitraj ale unor foști membri ai Consiliului de Supraveghere revocați în baza unei decizii a Adunării Generale a Acționarilor  din 2021. Deciziile de revocare din funcții a acestor persoane au fost luate la cererea acționarului majoritar, care este statul român, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului.

Astfel, Mircea Cristian Staicu și Mihaela Popescu au solicitat obligarea CNTEE „Transelectrica” S.A, la plata a 1.140.634,51 de lei pentru fiecare. Pretențiile formulate față de companie reprezintă compensații în baza contractelor de mandat încheiate în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.20201, precum și accesorii.

 

Se mai cer compensații de 2,2 mil. lei

 

Potrivit unei decizii  a Centrului de Arbitraj de la Viena, Transelectrica trebuie să plătească lui Cătălin Nițu, fost membru al Directoratului, o compensație în sumă de 559.164 de lei. Hotărârea arbitrală este definitivă și obligatorie. De asemenea, la începutul acestui an, Transelectrica a fost obligată tot de Centrul de Arbitraj de la Viena să-i plătească lui Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere, care a fost revocat în 2021, compensaţii de 792.132 de lei.

În plus, la această sumă brută se adaugă accesorii şi cheltuieli de judecată. Și în acest caz, hotărârea arbitrală a rămas definitivă şi obligatorie. Pe lângă Cătălin Nițu și Oleg Burlacu, alți foști membri ai Consiliului de Supraveghere, Ciprian Constantin Dumitru și Luiza Popescu, au depus, la rândul lor, cereri la Centrul de Arbitraj Viena, valoarea totală a pretențiilor ridicate de cei doi fiind de 882.324 de lei (principal), respectiv 792.132 de lei (principal), reprezentând compensaţii în baza contractelor de mandat încheiate în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor nr. 9/28.09.2020.

 

Și șeful CS a fost demis

 

Adrian Goicea, numit președinte al Consiliului de Supraveghere (CS) al Transelectrica în iarna lui 2019 pe patru ani și demis fără explicații un an și jumătate mai târziu, a intentat proces la Curtea de Arbitraj de la Viena și cere companiei 840.000 de lei daune. Goicea a spus atunci că nu i s-a oferit nicio explicație pentru demiterea sa și că firma mergea bine.

 

Transelectrica face apel la instanța din țară

 

În data de 24.02.2022 Transelectrica a formulat, la Tribunalul București, secția a VI-a Civilă, acțiune în constatare a nulității Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020 și a Deciziei Consiliului de Supraveghere nr. 73/16.11.2020, precum și a actelor subsecvente, prin care au fost numiți pentru mandate de patru ani membrii Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului în anul 2020. În susținerea acțiunii, Transelectrica a invocat încălcări ale prevederilor legale aplicabile numirii membrilor organelor de conducere, încălcări cu privire la care, separat, Compania a fost informată despre existența unui dosar aflat pe rolul unei structuri specializate de urmărire penală. În prima instanță, cererea Companiei a fost respinsă ca fiind formulată de o persoană lipsită de calitate procesuală activă, decizie împotriva căreia Compania a declarat apel, potrivit unor informări a Transelectrica.

 

Actualilor membri ai Consiliului de Supraveghere al companiei li se termină mandatele provizorii pe 21 iunie și deja se poartă negocieri intense în spatele ușilor închise pentru alegerea noilor persoane pe care partidele de la putere le vor trimite să conducă această companie strategică.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Transelectrica despăgubiri instanță