x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Transhumanta" intr-un stil italian

"Transhumanta" intr-un stil italian

de Gabriela Mladin    |    26 Feb 2007   •   00:00

De la Rau de Mori la Torino! Aproa-pe un sat intreg a fost parasit de localnici in favoarea Italiei. Migratia s-a facut o data cu intrarea Roma-niei in UE. In satul hunedorean nu au mai ramas acum decat sase familii, batranii si cei fara carti de iden-titate.

TIGANIE. La periferia orasului Torino s-au aciuat de la-nceputul anului mai bine de 300 de rromi din satul hunedorean Rau de Mori

De la Rau de Mori la Torino! Aproape un sat intreg a fost parasit de localnici in favoarea Italiei. Migratia s-a facut o data cu intrarea Romaniei in UE. In satul hunedorean nu au mai ramas acum decat sase familii, batranii si cei fara carti de identitate.

Convinsi ca au mai multe drepturi de cand sunt europeni, localnicii comunei Rau de Mori, majoritatea rromi, au plecat in cautarea locurilor de munca europene. S-au oprit in nordul Italiei, unde pe un teren viran si-au construit baraci sau si-au amplasat rulote si au inceput o alta viata. De munca nu si-au gasit, dar au descoperit ca italienii sunt mai darnici decat romanii.

CUIBUL. Cum intri in Torino, la nici 800 de metri de cartierul Orbassano, de-a lungul strazii Corso, te intampina o imagine dezolanta. Pe o portiune de 5.000 de metri patrati si-au facut "cuib" romanii. In rulote sau in baraci improvizate traiesc peste 350 de oameni si toti provin dintr-o singura comuna din Romania: Rau de Mori, judetul Hunedoara.

In urma cu sapte ani, in colonia din Torino nu traiau mai mult de zece oameni, insa vestea ca poti locui in Italia fara chirie si fara ca cineva sa te deranjeze s-a raspandit imediat pe ulitele comunei hunedorene. Anul trecut plecasera deja peste 100 de localnici. Cei mai multi insa au luat drumul Italiei o data ce au devenit europeni.

Horia Munteanu a venit la Torino la putine zile dupa ce a sarbatorit Revelionul european in comuna Rau de Mori: "Mi-am luat familia si am venit aici, unde mai am rude. Aici traim ca-n satul nostru din Hunedoara, numai ca o ducem mai bine. Chiar daca suntem departe de Romania, suntem toti si nu ducem lipsa familiei. Am vrut sa vin demult, dar nu aveam pasaport si dupa ce am vazut la televizor ca poti pleca cu buletinul, am plecat mai multi. In total suntem cam 350 de oameni, toti din Rau de Mori".

CASTIGURI. Imediat dupa 1 ianuarie 2007, din cele 11 sate ale comunei hunedorene au ajuns la Torino peste 200 de oameni. "La noi in comuna traiam din ajutorul social dat de primar. Cum sa traiesti cu 800.000 de lei vechi? Aici traim din cersit pe la semafoare si o ducem mai bine decat in Romania. In zilele bune ajungem si la 60 de euro castig pe zi", povesteste Patru Gaman. Media castigului din cersit este de 30 de euro zilnic, iar rromii au ajuns la concluzia ca italienii sunt mai darnici decat romanii. "Noi am venit aici pentru ca am crezut ca o sa gasim locuri de munca, dar nu ne-a bagat nimeni in seama si atunci ne-am dus la semafoare, la cersit. Italienii sunt oameni buni, ne dau bani, nu ca in Romania. Aici si carabinierii sunt baieti buni. Nu ne deranjeaza, mai vin pe la noi la rulote si mai verifica daca avem marfa furata, in rest ne lasa in pace", spune Ion Lega.

"CASELE". Si in satul rromilor din Torino oamenii sunt impartiti, unii sunt mai descurcareti, altii mai putin. Cei care si-au permis au cumparat rulote cu 300 de euro sau mai micute, la jumatate de pret. Altii au preferat sa puna ban pe ban si sa-si improvizeze locuinte. Problema energiei electrice au rezolvat-o, s-au legat la reteaua electrica stradala, insa apa este carata in bidoane din cartierele orasului. Sunt insa fericiti ca nu trebuie sa mai munceasca si castiga din cersit bani pe care in tara spun ca nu-i luau nici daca aveau un loc de munca.

RAU DE MORI A RAMAS UN SAT PUSTIU
LINISTE. Pe ulitele satului, nici tipenie de om
Comuna hunedoreana Rau de Mori are 11 sate si peste 3.600 de locuitori, printre ele si satul care poarta numele comunei. Aici, majoritatea localnicilor sunt de etnie rroma si au trait numai din ajutorul social dat de stat. Acum, in sat mai traiesc doar sase familii, din peste 200 cate sunt inscrise la Primarie. Ulitele satului sunt pustii si cele mai multe case sunt inchise cu lacatul. In Rau de Mori au mai ramas doar batranii bolnavi si cei care nu au acte de identitate. Misterul migratiei in Torino a fost elucidat de un localnic: "Cu sapte ani in urma, primul locuitor al comunei Rau de Mori care a plecat in Italia a fost unchiul meu, Aurel Munteanu. Cand s-a intors ne-a povestit ca sta la marginea orasului Torino, intr-o rulota. S-a dus vestea repede si apoi a luat unul cate unul in Italia si asa s-a format colonia noastra. Acum unchiul meu a plecat in Anglia, dar acolo nu a mai luat pe nimeni", a povestit Casian Munteanu, ramas in sat sa pazeasca 30 de case ale rudelor din Torino.

Autoritatile locale rasuflau usurate atunci cand aflau ca din comuna au mai plecat cativa localnici. "90% din bugetul destinat ajutorului social in comuna se ducea la populatia rroma. Nu aveam o evidenta cu cei plecati, pentru ca ei vin si pleaca si acest lucru il constatam atunci cand vin la Primarie si cer ajutorul. Ma bucur ca merg sa faca bani in strainatate, pe unii ii vedem intorcandu-se si cu masini luxoase. Ne bucuram, pentru ca nu mai vin sa ceara bani la noi", a declarat Serban Micu, secretarul Primariei Rau de Mori.
×
Subiecte în articol: special torino mori rau mori