SUPRAVIETUITORI
Sanatatea lor depinde de cele mai multe ori de necazul altora. Cand un om moare si organele ii sunt donate, el salveaza alte vieti. Din moarte se naste viata.
COSTIN ANGHEL
Unei femei moartea i-a batut la usa. De fapt, insuficienta renala o chemase. Maria Nicolau se lupta cu aceasta boala de mai bine de 20 de ani. Era pe punctul de a renunta la viata.
Rinichiul, batA-l vina! Dializa devenise imposibila din cauza "patului venos" prost. Venele sale nu mai rezistau si cedau in fata sedintelor saptamanale de dializa. "Cand intri la "tratament" esti viu, dar daca se defecteaza aparatul iesi mort. Te lasa psihicul", spune Maria Nicolau. Nu a gasit un donator de gradul I, cum se gaseste de obicei. A gasit un donator compatibil in persoana unui nepot al sau. Erau perfect compatibili, "nici frati sa fi fost si nu eram asa", afirma Maria Nicolau. Transplantul l-a facut la Cluj. Profesorul Mihai Luncan este cel ce a operat-o. "M-am nascut a doua oara datorita dansului", afirma Nicolau. Cand s-a trezit din anestezie femeia a inceput sa intrebe cand va fi dusa la dializa, nu putea sa constientizeze marea schimbare petrecuta in viata ei. Nu mai avea nevoie de dializa! Pe atunci, prin â95-â98, medicii sarbatoreau fiecare transplant reusit, 24 de ore nu plecau din spital, stateau alaturi de pacient. Daca inainte de transplant in sufletul femeii incepuse sa-si faca loc disperarea, dupa reusita operatiei insa o pofta nebuna de viata a cuprins-o. Era fericita. Ea s-a gandit ca daca a reusit atunci sa invinga moartea, o sa mai vina aceasta⦠cand o sa o cheme ea, Maria Nicolau!
COMPATIBILITATEA SI VIATA. Un barbat s-a luptat aproape toata viata lui cu boala. Hepatita de tip B i-a macinat lui Nicolae Penea ficatul zi de zi, timp de treizeci si ceva de ani. Cand viata vesnica se apropia de el, a aparut un medic. Cu un transplant de ficat i-a salvat viata.
Viata lui Nicolae Penea a fost la un moment dat numarata in ceasuri. Ore de viata castigate in fata mortii. In 1999 hepatita de tip B, de care suferea barbatul, ajunsese la "apogeu". "Pierdusem orice speranta, nu credeam ca se mai poate face ceva, si ma impacasem cu ideea ca am sa mor, ca voi da in primire", afirma Penea. Un transplant in Italia i-ar fi salvat viata. Costa insa 100.000 de dolari! El nu avea atatia bani. Un prieten l-a ajutat sa ajunga la profesorul doctor Irinel Popescu, la Spitalul Fundeni, din Bucuresti. Doctorul l-a consultat, i-a propus sa-l opereze chiar a doua zi. Doctorul Popescu trebuia sa faca operatia de transplant altcuiva, dar Penea avea compatibilitate mai mare cu ficatul pregatit, deci sanse mai mari de reusita. Omul a fost de acord. Simptomele pe care le avea atunci le-a recunoscut ca fiind aceleasi cu ale tatalui sau. Acesta murise din cauza aceleiasi boli, cu aceleasi simptome. Inainte de operatie l-au vizitat un preot si un notar, pentru spovedanie si testament. Cand s-a trezit din operatie era semiintuneric. A vazut aparatele, s-a gandit ca nu este nici in cer, nici in iad. Traia! Transplantul reusise. "Nu este zi de la Dumnezeu in care sa nu ma gandesc la doctorul Irinel Popescu. Este normal. Mi s-a schimbat sistemul de valori pe care il aveam inainte. Privesc cu totul altfel lucrurile. Pun mai mult pret pe lucrurile pe care altadata nu le pretuiam", afirma Nicolae Penea.
Citește pe Antena3.ro
Mari medici ai Romaniei - SUMAR (Editie de colectie - 18 octombrie 2004)
Nu se moare de batranete, ci de boala
Adversarul lor a fost moartea
Copilaria pediatriei
Cavalerul condamnat de comunisti
Babes, parintele a 50 de microorganisme
Mostenirea uitata a familiei Minovici
Persecutatul
Parintele cardiologiei
Modele
Transplantatii
Inspiratii