x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Trei ani negri

Trei ani negri

11 Sep 2004   •   00:00

SPECIAL

Pare incredibil, dar au trecut deja trei ani de la atentatele care au zguduit America si au ingrozit o lume intreaga. Amintirea imaginilor de cosmar este inca proaspata in mintea omenirii. Cu totii simtim de-atunci, in ceafa, suflarea terorii, si ne intrebam cine vor fi urmatoarele victime

Trei ani de cand s-a pogorat teroarea

Existau, in urma cu trei ani, semnale ca teroristii urmau sa lanseze un atac de impact asupra intereselor americane. Nu exista insa dovada clara ca se pregateste ceva.
ANCA ALDEA

Abia cand trei dintre cele patru avioane teroriste, deturnate de 19 executanti ai terorii, au lovit Turnurile Gemene din New York si Pentagonul din Washington, lumea si-a dat seama ca s-a declansat cel de-al treilea razboi mondial, iar teoriile conspirative nu au intarziat sa apara. Era 11 septembrie 2001 si scenariul groazei se petrecea in America.

Momentul 11 septembrie, cand militantii islamici au declarat razboi Americii si aliatilor sai, atacand doua dintre simbolurile cele mai puternice ale acestei tari, a schimbat lumea cu 180 de grade. Cel pe care America l-a acuzat de atrocitatile din "martea neagra", Ossama ben Laden, era la acea vreme un individ putin cunoscut publicului.

Atacurile din "martea neagra" au schimbat si viziunea CIA fata de Ben Laden, miliardarul saudit si liderul unei retele ce avea sa se transforme, in doar trei ani, intr-o miscare sociala in sine. Imediat dupa atentate, in timp ce americanii l-au denumit "inamicul numarul 1 al SUA", Ben Laden isi consolida statutul de erou pentru lumea araba. Tot dupa "martea neagra", el a laudat ofensiva islamica impotriva "cruciatilor", care nu doreau ca cele "trei simboluri ale Islamului - Mecca, Medina si Ierusalimul - sa fie influentate de valorile occidentale".

Mai toate tarile lumii si-au exprimat compasiunea pentru atentatul terorist in care si-au pierdut viata 2.749 de oameni, printre care si romani. China, astazi un important aliat antitero al Americii, s-a abtinut. Pentru ca se afla inca in stadiul de refacere a relatiilor cu Washingtonul, deteriorate dupa ce un avion american de spionaj fusese doborat de catre fortele militare ale Beijingului, deasupra coastei de sud a tarii. Nici Libia nu s-a alaturat prietenilor Americii. Caci regimul de la Tripoli nu putea ierta bombardamentele americanilor din 1986. Irakul lui Saddam si-a exprimat condoleantele doar la adresa familiilor victimelor atacului. Pe America nu o putea insa ierta pentru cele doua razboaie din Golf.

Nici teroristii ghidati in misiunea lor de la 11 septembrie de invatamintele "profetice" ale lui Ossama ben Laden nu agreau politica SUA la adresa lumii islamice. Cei care au coordonat si au executat ingrozitoarele atentate nu numai ca au transformat patru aeronave in rachete mortale, indreptate impotriva simbolurilor economice si militare ale americanilor, dar au transformat si lumea in care traim. In ciuda masurilor de securitate si a strategiilor antitero, lumii civilizate ii este astazi teama de propria-i libertate.

PANICA

"Credeam ca este cutremur. Pentru o secunda n-am mai stiut de mine. Tipam ca din gura de sarpe. Pe tot etajul 38 era o isterie de nedescris. Un coleg m-a luat de mana si m-a scos din infern" - Romanca Roxana Barbeli, supravietuitoare a atentatelor

NOROC

"Ranitii, arsi de vii, se tarau printre ruine. Am vazut cladirea din care iesisem prabusindu-se. Am simtit ca ma nascusem a doua oara" - Romanca Roxana Barbeli, supravietuitoare a atentatelor

FILMUL GROAZEI

Singurele imagini cu avionul care loveste primul turn, cel nordic (foto 1), provin dintr-o inregistrare video. Impactul celui de-al doilea avion cu turnul sudic (foto 2 si 3), precum si prabusirea "gemenilor" au putut fi urmarite in direct de o lume intreaga

FOTO

  • IN DIRECT. A fost prima catastrofa pe care oamenii au putut-o urmari la televizor
  • SFIDARE. Un al treilea avion a lovit Pentagonul
  • FARA SCAPARE. Cele mai multe victime au pierit la prabusirea turnurilor
  • TERIFIANT. Turnurile s-au naruit sub privirile impietrite ale newyorkezilor

    S-au ridicat din cenusa

    Dupa socul initial, provocat de cruzimea fara precedent a atentatelor care au lovit New York-ul si Washingtonul, America a strans din dinti si a facut tot ce i-a stat in puteri sa-si revina.
    IRINA CRISTEA

    Mii de pompieri si voluntari au scotocit zile-n sir ruinele turnurilor gemene, in cautarea unor eventuali supravietuitori sau a ramasitelor pamantesti ale victimelor. Putine familii au avut insa ce pune in sicriele celor dragi. Nici macar expertizele ADN n-au putut face minuni. Americanii si-au depasit insa durerea si, cu spiritul pragmatic care a facut din ei una dintre cele mai puternice natiuni ale lumii, s-au pus la treaba. Luni intregi s-a muncit, ziua si noaptea, cu eforturi supraomenesti, pana cand zona unde se inaltasera turnurile a fost curatata. In tot acest timp, oamenii au transformat strazile adiacente in adevarate altare, pline de flori, lumanari si fotografii ale celor disparuti. Incheierea lucrarilor a fost un nou prilej de aducere-aminte a tragediei si a miilor de morti. Intr-o ceremonie la care a participat inclusiv presedintele George W. Bush au fost citite numele tuturor victimelor, s-au spus rugaciuni si, in mod simbolic, terenul a fost pregatit pentru proiectul care va inlocui "Gemenii", daca nu in sufletele americanilor, macar in imaginea New York-ului.

    "Nu vom uita"

    La risipirea fumului care inecase inima New York-ului, ramasitele turnurilor World Trade Center apareau ca urmele unei cetati distruse. Atat jalea, cat si teroarea pusesera stapanire pe sufletele americanilor care isi plangeau rudele sau cunoscutii ucisi intr-o lupta care nu era a lor. Altii inca isi mai cautau, cu lacrimi in ochi, apropiatii, cu speranta ca nu au pierit in acest act sangeros. In ciuda durerii, americanii si-au revenit si au hotarat ca acest moment sa nu fie dat uitarii. Drept simbol al renasterii si solidaritatii poporului american, autoritatile newyorkeze au decis ca pe locul carnajului vor fi amplasate doua fantani gemene, pentru ca apa sa purifice locul pangarit de focul unui razboi neinteles. (Maria Toader)

    FOTO

  • DEZOLANT. Doar schelete din otel au ramas in locul Turnurilor Gemene din centrul New York-ului

  • PARALIZATI. Starea de soc i-a coplesit chiar si pe pompierii care au luat parte la operatiunile de salvare

  • REZISTENTA. Americanii au desfasurat steaguri si bannere de incurajare printre ruine

  • SINISTRU. La cateva zile dupa atentate, la World Trade Center era ca dupa bombardament

  • DIN PROPRIA CENUSA. Lucratorilor le-au luat luni sa inlature ramasitele turnurilor

  • PERSPECTIVA NOUA. Ruinele turnurilor, privite ca un tablou suprarealist

  • GALERIE FOTO

  • ×
    Subiecte în articol: special