x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Troc de partid cu Fratii musulmani

Troc de partid cu Fratii musulmani

13 Sep 2004   •   00:00

PECETEA TERORII - S-A INTAMPLAT IN ROMANIA

Romania nu a fost ocolita de teroristi. Ceausescu a avut o solutie cinica de a scapa de atentatori.
RAZVAN BELCIUGANU

Tara noastra a fost prinsa in valtoarea rafuielilor dintre diferite organizatii si grupari teroriste. A fost nevoie ca trupele speciale sa intervina. Din pacate, unii dintre membrii acestora au murit la datorie. Printre acestia au fost si genistii Alexandru Donner si Ion Vidreanu de la Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista (USLA) din cadrul Departamentului Securitatii Statului.

EXPLOZIA. Cei doi luptatori au fost chemati la 26 mai 1985, in jurul orei 19:30, sa dezamorseze cateva dispozitive explozive descoperite sub doua masini, intr-o parcare auto din Complexul Studentesc Grozavesti, din Capitala. Cele doua masini apartineau unor lideri ai studentilor sirieni. Sub autoturismul Mercedes cu numarul de inmatriculare 12-B-1344 USLA-sii descoperisera un dispozitiv explozibil compus din 5 bucati de trotil, in greutate de cate 400 de grame, o capsa detonanta, un circuit electronic introdus intr-o cutie de culoare neagra si o baterie de 9 volti. Sub autoturismul Opel Rekord-E dispozitivul exploziv a fost atasat cu un sistem de prindere de sasiu la 3 centimetri de cartelul motorului. Incercand sa dezamorseze bomba de sub Opel, s-a produs o puternica explozie, careia i-au cazut victime cei doi genisti.

SEMNATURA. Dupa moartea USLA-silor autoritatile de la Bucuresti i-au cautat cu indarjire pe cei care au fost implicati in aceasta actiune terorista. La 24 iulie 1985, reprezentantul Directiei Procuraturilor Militare a intocmit rechizitoriul in Dosarul nr. 39/1985, fiind adusi in fata instantei nu mai putin de opt inculpati. Atentatul purtase semnatura organizatiei teroriste Fratii Musulmani. Respectiva organizatie este prezenta in Romania inca din anii ’70, este una de tip islamist si este apropiata Hamas. De altfel, in urma informatiilor documentate inca din anii care au premers atentatului din 1985 de Securitate reiesea ca teroristii, infiltrati in Romania sub legenda de studenti si membri ai unor asociatii cu scop cultural, au organizat "Fratii Musulmani" si "Hamas" in toata Europa de Est.

EXECUTANTII. Cu 11 zile inainte de atentat, Hail Hakimi a revenit in Romania cu avionul si a intrat in tara pe la Otopeni. O data cu el a venit si "turistul" Hassan Adil, care s-a prezentat drept Tariq Abdul Jabbar Awad, prezentand in acest sens pasaportul seria SR nr. 534448, eliberat de irakieni. Hassan Adil Al-Ali avea la acea vreme 23 de ani, era nascut in Siria si locuia in Bagdad. Procurorul militar l-a arestat la 26 mai 1985 pe baza unor probe ce demonstrau ca teroristul a obtinut si a fost unul dintre cei care a plasat explozibilul sub cele doua masini ale sirienilor. Atentatul l-a avut drept coautor pe Haytham Rahmeh, un tanar sirian de 25 de ani student la facultatea de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti. El a fost arestat la 26 mai 1985 pentru ca a detinut exploziv, pe care l-a plasat sub cele doua autoturisme.

SPRIJINUL. Pentru reusita atentatului cei doi au fost ajutati de Ibrahim Ali Ahmad Dawood Maasfeh, un student iordanian la Facultatea de Arhitectura din Bucuresti. Studentul, in varsta de 23 de ani, locuia chiar in Complexul Studentesc Grozavesti, locul unde s-a intamplat tragedia. La acea vreme, in Dosarul nr. 39/1985 au mai fost inculpati Haiil Abdul Wahab Hakimi, Mohamed Mazen Ibrahim Ali Malawani, Kamal Al Sayoufi, Ayman Zeidan si Atef Salameh Zuabi.

SENTINTELE. In urma procesului intentat autorilor atentatului, Hassan Adil in prima faza a fost condamnat la 20 de ani inchisoare (Sentinta TMT Bucuresti nr. 41/1985, ramasa definitiva prin Decizia nr. 58/24.09.1985 a Tribunalului Suprem - Sectia Militara). Teroristul formuleaza o cerere de reducere a pedepsei la 10 ani de inchisoare, cerere admisa prin Sentinta nr. 8 definitiva a TMT Bucuresti. Pe baza legilor de atunci (Decretul nr. 24/1970 republicat) Hassan Adil a obtinut ca in "contul" anilor ramasi pana la finalizarea termenului de 10 ani de pedeapsa sa plateasca o suma de bani. Aceasta a fost stabilita la 300 de lei pentru fiecare zi de inchisoare. Celalalt atentator, Haytham Rahmeh este condamnat la 10 ani de inchisoare. Urmand ca si "fratele" lui "musulman" aceeasi procedura juridica, obtine preschimbarea zilelor de inchisoare in bani lichizi (Sentinta nr. 38/1987, TMT Bucuresti), pe care se angajeaza sa-i dea statului roman. Ibrahim Ali Ahmad Dawood Maasfeh, ajutorul executantilor, obtine la randul lui sa satisfaca doar 7 ani si sase luni inchisoare (Sentinta TMTB nr. 8/14.03.1987), din condamnarea initiala de 15 ani inchisoare (Sentinta TMTB nr. 41/1985). Pana la urma, si el va inlocui executarea pedepsei cu o suma de bani.

"VERZISORII". Asadar, Hassan Adil a depus in contul Bancii Romane de Comert Exterior (BRCE) suma de 770.400 lei, echivalentul a 2.568 de zile de inchisoare ramase neexecutate. Haytham Rahmeh a depus si el, tot la BRCE, in valuta, ceea ce insemna 858.000 lei, echivalentul a 2.860 de zile de inchisoare neexecutate. Apoi, Ibrahim Ali Ahmad Dawood Maasfeh a platit in contul BRCE 500.700 lei in locul a 1.669 de zile de inchisoare ramase neexecutate. Toti trei au fost expulzati. Ceea ce e cert este ca, dintre ei, Ibrahim Ali Ahmad Dawood Maasfeh a plecat in Iordania, iar Hassan Adil Al-Ali s-a stabilit in Irak.

AL-QAEDA ARE ELEMENTE DE SPRIJIN IN ROMANIA

PECETEA TERORII - PERICOL

SRI a identificat in primul trimestru al acestui an 64 de persoane, care locuiesc in Romania, suspecte a avea legaturi cu grupari teroriste radicale, inclusiv cu Al-Qaeda, reteaua condusa de ben Laden si mana sa dreapta, Ayman al-Zawahiri.

Astfel de persoane au fost declarate indezirabile pe teritoriul national, in urma actiunilor SRI si ale Ministerului Administratiei si Internelor, iar altora le-a fost refuzata intrarea in tara sau li s-a intrerupt dreptul de sedere in Romania. Expertii SRI apreciau ca, desi s-au luat multe masuri la nivel mondial pentru contracararea si diminuarea fenomenului terorist, se inregistreaza o amplificare semnificativa a acestuia. Potrivit SRI, nucleele unor organizatii fundamentalist-islamice mai angajeaza sau favorizeaza activitati pentru sprijinirea terorismului, indeosebi prin apelul la facilitatile pe care le ofera migratia ilegala.

Si in trecut au fost inregistrate insa elemente de sprijin ale unor organizatii teroriste, care chiar au incercat sa execute in Romania atentate. Intre 1971-1972 teroristi din organizatia "Septembrie negru" au pregatit ocuparea Ambasadei Israelului la Bucuresti si asasinarea ambasadorului. USLA, specialistii antiteroristi, sprijiniti de alte forte, au capturat importante cantitati de armament si munitie, destinate atentatului. Acestea au fost introduse in tara intr-o valiza cu fund dublu si ascunsa intr-o camera de hotel din Bucuresti.

In septembrie 1974 patru teroristi din conducerea unor comandouri palestiniene au sosit in Romania pentru a-l asasina pe presedintele Congresului Mondial Evreiesc, care se afla in vizita oficiala in Romania. Actiunea acestora a reusit sa fie preintampinata.

La 24 august 1975 au intrat in Romania doi membri ai organizatiei teroriste Baadet Meinhof din R.F. Germania, care urmau sa intalneasca un terorist palestinian, lider al organizatiei "Septembrie negru". In pragul autoturismului cu care germanii au intrat in tara, specialistii antiteroristi au gasit arme, grenade, explozibili plastici, documente false si alte materiale. Grupul a fost expulzat si persoanele au fost declarate indezirabile.

La 19 noiembrie 1977 Ambasada Egiptului la Bucuresti a fost ocupata de studenti arabi. Si ca urmare a acestui fapt grav s-a constituit USLA, care grupa fortele de militie si de securitate intr-una singura.

Dupa Revolutie, la 20 august 1991, patru teroristi indieni din gruparea Sikhs au pus la cale o tentativa de asasinare a ambasadorului Indiei la Bucuresti, in timp ce acesta se plimba cu sotia pe bulevardul Aviatorilor. Luptatorii Brigazii Antiteroriste, care-i asigurau protectia ambasadorului, au intervenit. Un terorist a fost omorat pe loc, un altul a fost capturat, unul ranit, iar unul a reusit sa dispara.

In perioada aprilie-martie 2003 au fost declarate "persona non grata" zece diplomati irakieni si alti 31 de cetateni irakieni si de alte nationalitati. Acestia pregateau o serie de atentate pe teritoriul Romaniei impotriva unor obiective israeliene si occidentale in cazul in care s-ar fi declansat actiuni militare impotriva regimului lui Saddam Hussein.

La momentul "X" atentatorii, avand puse la dispozitie aruncatoare de grenade antitanc AG 7, urmau sa duca planul la indeplinire. Cel care avea misiunea sa aduca in Romania si sa distribuie "executantilor" armele era seful statiei serviciului de spionaj din Ambasada Irakului la Bucuresti.

PECETEA TERORII - SUMAR (Editie de colectie - 13 septembrie 2004)

Ce este in mintea teroristului

Aceasta este lumea lor

Ochiul dracului tine iadul pe pamant

Predicatorul sfarsitului

Ucenicii groazei

Lovituri de gratie

Cel de-al patrulea Razboi Mondial

Alerta globala

Romani la razboi

Pentru ei primul glont tras e viata

Troc de partid cu Fratii musulmani

Descoperiti in calea terorii
×