x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tuica pentru ambasadori

Tuica pentru ambasadori

de Mara Raducanu    |    Anna Borca    |    19 Noi 2006   •   00:00
Tuica pentru ambasadori

Nu e o tuica obisnuita. S-a nascut intr-o familie in care traditia prepararii ei s-a transmis din tata in fiu. Pentru cunoscatori, tuica Zetea, caci asa se numeste, devine cu fieca-re zi un produs de lux, pornind de la sticla: unica, se-curizata si cu fir de aur! Povestea unei bauturi premia-te la Bruxelles si preferata de diplomati la protocoalele ambasadelor.

Licoarea ne era total necunoscuta, pana sa ajungem la Targu-Mures. "Sa va servesc cu o tuica Zetea?", prima intrebare care ne-a fost adresata la un restaurant.

Ospatarul, vazandu-ne privirea mirata, motiveaza: "E cea mai buna. Ne face cinste peste hotare. E combinatia perfecta intre tarie si aroma. E o bautura preferata de diplomati la protocoalele ambasadelor noastre". Nu i-am aflat gustul, nefiind... specialitatea noastra, am remarcat doar "personalitatea" recipientului.

Revenind la Bucuresti, am pornit, de curiozitate, activitatea de "cercetare" a marcii Zetea, cunoscuta in Europa si mai putin stiuta in Romania.

ORIGINI. Am sunat. A raspuns chiar impricinatul, respectiv inginerul Silviu Zetea. S-a aratat foarte transparent (vorba sa) si dispus sa dezvaluie cititorilor nostri secretele construirii unei marci de produs, devenita notorie pe piata europeana. Ne-a invitat sa-i vizitam uzina de apa grea aflata in localitatea satmareana Mediesu Aurit.

Ora 7 dimineata. Gara din Baia Mare. Pe peron il zarim pe mustaciosul Zetea. Norocul a fost ca era singurul purtator al acestei podoabe dupa care trebuia sa-l identificam, conform spuselor sale. Pornim spre Mediesu Aurit, aflat la vreo 35 km, si porneste si povestea, asezonata cu scurte prezentari ale localitatilor prin care treceam: Cicarlau, Seini, Viile Apei…

"Numele Zetea are o origine mult mai veche in timp si m-as lega de localitatea Zetea, din Odorheiul Secuiesc. Cand am fost acolo, am aflat ca asezarea exista inca din epoca fierului. Imi place sa cred ca am origini foarte sanatoase si... vechi. Cred ca, daca as cauta, as gasi o legatura intre numele meu si numele localitatii." Dar cu tuica cum e?, intrebam noi. "Bunicul meu, pe la 1900, avea niste instalatii de facut tuica, relativ simple. Facea bautura pentru el si comunitatea sateasca. In acel loc, care apartine acum fratelui meu, a mai ramas doar fantana. A doua generatie de detinatori de «palinicii», cum spunem noi locurilor unde se face tuica, a fost tatal meu. De la el am invatat lucrul in palincie. Copiii mei, baiatul student, iar fata liceana, vor fi a patra generatie. De mici ucenicesc. Acum feciorul meu a ajuns «mester»".

TUICA ZETEA. Un produs care s-a prezentat singur la Bruxelles si a castigat

SPRE EUROPA. Vorbeste simplu, dar convingator despre respectul pe care trebuie sa-l pastram inaintasilor, proband aceasta prin fapte. In drum spre casa, "spre a vedea cum este o palincie traditionala, dar fara sansa sa devina europeana", vizitam cateva fabricute.

"Tatal meu era responsabil cu cazanele de fiert tuica la doua palinci: una in Viile Apei (apartine de Maramures) si una in Viile Racsi (apartine de Satu Mare). Dupa anii ’60 si-a facut o alta instalatie pentru palincie in Mediesu Aurit, unde de fapt si-a dezvoltat activitatea. Dupa ce nu a mai fost, din 1975, impreuna cu mama mea am continuat lucrul. Dupa 1990 am hotarat sa devin intreprinzator cu acte in regula si sa platesc la stat darile corespunzatoare. Doream sa continuu traditia familiei, dar sa fiu si in pas cu vremurile. Nimeni, in afara de familie, nu a crezut in mine. Am avut vointa, ambitie, incapatanare si… putini bani." Si Silviu Zetea rade cu subinteles. "De la tata am mostenit, in afara de cultul pentru munca si invatatura, instalatia, cazanele de cupru si alte ustensile. Am pastrat traditia, dar mi-am insusit si normele europene din domeniu. Asa cum ati remarcat si dumneavoastra, regulile de igiena primeaza."

Stie absolut totul despre tuica: de la soiurile de prune ce se folosesc pana la imbutelierea produsului obtinut. "Tuica este un distilat obtinut exclusiv din prune, conform standardelor, prin diferite metode. In regiunea noastra, in partea de nord-vest a tarii, se foloseste denumirea de palinca. Impropriu as spune, pentru ca palinca este o denumire regionala pentru un rachiu de fructe, care se face din mere, pere, struguri… Cand spui tuica, nu mai trebuie sa spui «de prune», cum multi obisnuiesc sa o faca, pentru ca e un pleonasm. Tuica se face numai din prune. Difera doar metoda de preparare. In partea de sud se face printr-o singura distilare. Tuica noastra se obtine prin dubla distilare. Mie imi place sa spun ca «tuica Zetea» e mai mult decat palinca, deoarece metoda «Zetea» impune si cea de-a treia distilare."

NOTORIETATE. Silviu Zetea a reusit sa construiasa o marca devenita notorie pe piata europeana

APRECIERE. Controlul distilarii se face dupa reguli stabilite de experienta lui Zetea, dupa procedee pe care le perfectioneaza continuu. "Ca atare, am venit cu elemente proprii de noutate. Aici nu este vorba de o simpla reteta, ci de o metoda de tehnologie."

Intamplarea care a facut ca parfumul tuicii lui Zetea, din Mediesu Aurit, sa fie apreciat tocmai la Bruxelles ne-a fost relatata astfel: "In anul 2001, eram la un targ de contractari la Brasov. Vine un amic si-mi zice: «Auzi, Silviu, eu fac export de ceramica. Am un partener la Bruxelles si am aflat ca acolo va fi un concurs international de bauturi. Nu ai vrea sa participi?». M-am uitat neincrezator si mi-am zis ca vrea si el vreo sticla, doua de tuica. Ii raspund: «Si ce propui?». «Uite, iti iau zece sticle, ti le platesc si imi dai acceptul sa le prezint la expozitie, prin partenerul meu din Belgia». Ma hotarasc repede si-i spun: «Daca este vorba de un concurs, uite cum facem: cinci sticle le platesti si cinci sticle ti le dau eu». Eram cam neincrezator. Dar, cum e bine sa-ti faci pomenile din viata, i le-am dat. Dupa un timp l-am sunat. L-am luat, asa, pe ocolite. El imi raspunde direct: «Ai luat medalie de argint!». Nu l-am crezut pana cand nu am avut dovada: diploma si medalia, obtinuta de «tuica Zetea». Produsul, in ambalajul sau specific, se prezentase singur! Ca si la alte popoare, zicala «nimeni nu-i profet in tara lui» s-a adeverit si in ceea ce ma priveste."

Dupa recunoasterea expertilor straini a brand-ului "tuica Zetea", au venit si aprecierile, atat autohtone, cat si din strainatate: diplome, medalii, scrisori de multumire, ganduri laudative exprimate in cartea de oaspeti a palinciei.

Totusi... ceva ne face cinste peste hotare!

O sticla unica

Eticheta sticlei (are 14% aur) cuprinde: un blazon ce contine elemente din vechea emblema a statului roman, sigla firmei (desenata de Dora Zetea), fotografia in medalion a tatalui sau, Zetea Valer (1923-1975), semnatura, iar pe partea laterala a recipientului, un scurt istoric. Fondat dupa 1900 de familia Zetea; continuata pana 1989 in varianta vinalcool de Zetea Valer si familia sa. Din 1990, Silviu Zetea dezvolta activitatea intr-o maniera moderna, pastrand caracterul traditional al procedeului. Produsul este prezentat sub nume propriu - Zetea, regiune - Transilvania, fotografia parintelui si semnatura - trei elemente de garantie totala alaturi de valoarea ridicata a ambalajului.

TEHNOLOGIE. "Palincia" din localitatea satmareana Mediesu Aurit a pastrat ceea ce este traditional, dar a imbunatatit si a perfectionat metoda de tehnologie. MOSTENIRE. De la tatal sau Valer Zetea a mostenit, in afara de cultul pentru munca si invatatura, instalatia, cazanele de cupru si alte ustensile pentru facut tuica

SOIURI DE PRUNE. Pentru prepararea unei tuicii bune, de calitate, se folosesc soiuri de prune specifice, cum ar fi Grasa romăneasca sau Peneghei DISTILARE. Controlul distilarii se face dupa regulile stabilite de experienta pe care a acumu-lat-o de-a lungul timpului, dupa procedeiele pe care le perfectioneaza continuu
×
Subiecte în articol: special tuica zetea mediesu aurit