x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ucisă la marginea pădurii

Ucisă la marginea pădurii

de Irina Munteanu    |    Andreea Sminchise    |    14 Iul 2008   •   00:00
Ucisă la marginea pădurii

CRIMA DE LA POIENI  ●  Doi copii au rămas fără părinţi
De o săptămînă, sătenii din comuna Poieni, judeţul Cluj, nu mai vorbesc decît despre "ruşinea" care s-a abătut asupra comunităţii lor. O crimă, aşa cum au văzut doar la ştirile de la ora 5:00, a lăsat doi copii fără părinţi şi i-a făcut pe oameni să stea cu frica-n sîn imediat ce se lasă noaptea.



CRIMA DE LA POIENI  ●  Doi copii au rămas fără părinţi
De o săptămînă, sătenii din comuna Poieni, judeţul Cluj, nu mai vorbesc decît despre "ruşinea" care s-a abătut asupra comunităţii lor. O crimă, aşa cum au văzut doar la ştirile de la ora 5:00, a lăsat doi copii fără părinţi şi i-a făcut pe oameni să stea cu frica-n sîn imediat ce se lasă noaptea.

Andreea Sminchişe
Irina Munteanu

Angela şi Constantin Nicula au dispărut în seara de luni, 7 iulie. Au plecat să alimenteze maşina şi nu s-au mai întors. Marţi dimineaţă, Dacia 1310 a familiei Nicula a fost găsită abandonată pe marginea şoselei, la 4 km de comuna Poieni. La 20 de metri de autoturism, poliţiştii au descoperit cadavrul femeii. Soţul ei dispăruse fără urmă.

UN DRUM CIUDAT. Angela Nicula avea 39 de ani şi era căsătorită cu Constantin de 13. Era o mamă devotată, spun sătenii din Poieni, adevăr dovedit şi de faptul că, de nouă ani, de cînd născuse primul copil, îşi dedicase tot timpul celor doi băieţi şi nu se mai întorsese la serviciu. Copiii au crescut şi Angela a hotărît că e vremea să facă ceva şi pentru sine. A dat examen la un colegiu din Cluj, cu specializare sanitară. Terminase primul an şi începuse să facă practică la o farmacie din Valea Drăganului. În ziua tragediei, soţul ei, Constantin, se întorsese mai devreme de la serviciu. Pe la ora 16:00 şi-a luat cei doi băieţi şi a plecat să o ia pe Angela de la farmacie. Au lăsat apoi copiii acasă şi le-au spus că ei merg să alimenteze maşina la un Peco din apropiere de Poieni. Cele două surori ale Angelei s-au apucat să facă un grătar, cu gîndul că friptura va fi gata cînd cei doi se vor întoarce. S-a făcut însă 19:00 şi soţii Nicula nu apăruseră. Băiatul cel mare l-a sunat pe tatăl său pe mobil. Acesta i-a răspuns şi i-a spus că au rămas cu maşina într-o curbă, pentru că făcuseră pană, dar că vor ajunge în curînd. În noaptea aceea, nici unul din ei nu s-a întors acasă. Şi nici la telefon n-au mai răspuns. Acum, rudelor li se pare suspect drumul celor doi la benzinărie. Drumul lui Constantin spre casă trecea pe lîngă un Peco, dar el n-a alimentat acolo, iar în acea seară nu mai avea de gînd să plece nicăieri...

CĂUTĂRI. Marţi de dimineaţă, cumnatul Angelei, împreună cu un poliţist din comună, a plecat în căutarea lor. Au bătut drumul european 60 de la Huedin la Poieni şi înapoi, dar nici urmă de ei. Au luat-o apoi pe dealuri şi, în jurul prînzului, bărbatul a observat Dacia familiei Nicula la marginea unei păduri. Uşile erau închise, dar descuiate, iar cei doi soţi nu se vedeau nicăieri. Omul a sunat imediat la 112. În liziera pădurii Fîrţa, poliţiştii au descoperit cadavrul Angelei. Nici urmă însă de soţul ei prin preajmă. Echipa de criminalişti, sosită la faţa locului, nu a găsit portofelul şi actele bărbatului, ci doar cartea de alegător, printre actele Angelei. Din acel moment, Constantin Nicula a devenit principalul suspect în acest caz.

CEA MAI PLAUZIBILĂ IPOTEZĂ. Procurorul Adrian Domnariu de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Cluj, cel care coordonează cercetările, spune că singurele indicii pe care le are în acest moment duc spre ipoteza că Nicula şi-a ucis soţia într-un acces de gelozie. "Probabil, gelozia a fost mobilul crimei... Din cîte am aflat pînă acum, gelozia lui era nejustificată, iar în familia lor au mai fost scandaluri din această cauză", spune procurorul. Domnariu a insistat încă de la începutul anchetei ca el să fie cel care va "întreţine" relaţia cu ziariştii interesaţi de caz, deşi ţine de cutumă ca purtătorul de cuvînt al IJP Cluj sau al Parchetului să facă acest lucru. Aşa s-a făcut că, pe buletinul informativ al poliţiei, crima de la Poieni nici nu a fost menţionată, iar jurnaliştii care sună la biroul de presă sînt îndrumaţi să ia legătura cu procurorul de caz. Procuror care ar trebui, teoretic, să se ocupe de anchetă. Tot din această cauză, fotografia şi semnalmentele lui Constantin Nicula, principalul suspect în acest caz, nu au fost mediatizate pînă vineri. Pentru că tot "cea mai plauzibilă ipoteză", susţine procurorul Domnariu, e că "bărbatul e mai degrabă decedat decît să se ascundă". Anchetatorul nu crede că cineva l-ar fi ucis şi pe Constantin Nicula, ci că acesta, chinuit de remuşcări, s-ar fi sinucis.

SCOTOCIRI APROAPE DE CASĂ. De marţi, de cînd a fost descoperit cadavrul Angelei Nicula, anchetatorii scotocesc pădurile din împrejurimi. Pînă la sfîrşitul săptămînii trecute, douăzeci de jandarmi cu cîini de urmă, cincisprezece poliţişti din Poieni şi Huedin, patru pompieri, voluntari şi salvamontişti au acoperit circa 30 de acri de pădure în căutarea soţului femeii ucise. Poliţiştii spun că "există urme" care certifică faptul că din portbagajul maşinii familiei Nicula a dispărut cablul elastic pentru asigurarea roţii de rezervă şi că bărbatul l-ar fi putut lua cu el cu intenţia de a se spînzura. Deşi Vama Borş este la doar 100 de kilometri depărtare, iar Constantin Nicula a dispărut cu tot cu actele de identitate, anchetatorii nu l-au dat pe bărbat în urmărire internaţională. "Trebuie să mai treacă un timp ca să îl putem da în urmărire internaţională. De fapt, nu prea ştiu care sînt procedurile poliţiei în astfel de cazuri", recunoaşte procurorul Domnariu. Anchetatorii se încăpăţînează să-l caute pe suspect în apropierea locului crimei, sperînd să găsească un cadavru cu laţ în jurul gîtului.

ULTIMA ZI. Cei mai mulţi dintre sătenii din Poieni n-au ştiut niciodată că în casa familiei Nicula ar fi avut loc scandaluri. "El era tăcut şi retras, iar ea vorbea cu toată lumea şi niciodată n-a spus nimic, că ar bate-o sau aşa ceva", spun vecinele. Cei care ştiau sau bănuiau că bărbatul Angelei avea momente în care devenea violent îşi dezleagă limba abia acum, după moartea femeii, vorbind despre crizele de gelozie aproape zilnice ale lui Constantin şi scandalurile care se ţineau lanţ. De la surorile femeii, anchetatorii au aflat că, în urmă cu o lună, Angela le-a mărturisit că avea de gînd să divorţeze, dar rudele lui Constantin au convins-o să renunţe la această intenţie şi să încerce să se înţeleagă cu bărbatul ei.

În ultima zi de viaţă a Angelei, spun anchetatorii, pe la 5 dimineaţa, în casa familiei Nicula a sunat telefonul. Sora mai mică a Angelei a răspuns şi a închis repede. Era o greşeală. Lui Constantin Nicula i s-a părut însă că fata a spus "nu e acasă", înainte să pună receptorul în furcă şi a acuzat-o că ascunde o aventură a soţiei sale. Poliţiştii cred că acesta ar putea fi motivul care a condus la cearta de luni seară dintre cei doi soţi, care a culminat cu moartea Angelei Nicula.  

LA CELE VEŞNICE. Concluziile preliminare ale autopsiei, emise de Laboratorul de Medicină Legală Cluj, arată că Angela Nicula a murit prin asfixie mecanică produsă prin sugrumare. Pe gîtul victimei nu au fost descoperite şanţuri de strangulare, ci urme de degete.

Joi, trupul ei a fost condus pe ultimul drum. În cortegiul funerar, sătenii erau muţi de groază. Singurii care au lipsit de la înmormîntare au fost rudele lui Constantin Nicula. Preotul Cosmin Copaciu spune că sora bărbatului l-a sunat în ziua aceea şi l-a întrebat dacă ar fi bine să vină şi ea cu părinţii ei. "I-am spus să vină, că doar nu era să se încaiere cineva la înmormîntare, iar dacă simte ceva probleme să plece. Dar n-au mai venit. A fost foarte linişte. Se simţea că oamenii au respectat-o pe Angela şi că nu cred că merita o asemenea moarte."

Tatăl Angelei Nicula nu a putut suporta vestea morţii fiicei sale şi a făcut un şoc puternic. De vineri, el este internat la spitalul din Huedin. Cei doi copii ai familiei Nicula, de 7 şi 9 ani, au rămas în grija surorilor femeii. În sufletele sătenilor din Poieni s-a cuibărit teama şi singura întrebare de pe buzele tuturor este "Dacă se întoarce Costică într-o noapte să-şi ia copiii?".


Dispărut

Pe Constantin Nicula (foto) nu l-a mai văzut nimeni de luni după-amiază. Ultimul care a vorbit cu el la telefon a fost fiul său cel mare. Bărbatul, principalul suspect al crimei, a fost dat în urmărire generală. Are 1,75 m înălţime, păr blond şi un început de chelie. Cei care l-au văzut sînt rugaţi să sune la 112.

VARIANTĂ
"Cea mai plauzibilă ipoteză este că bărbatul e mai degrabă decedat decît să se ascundă. Nu cred că cineva l-ar fi ucis şi pe Constantin Nicula, ci că acesta, chinuit de remuşcări, s-ar fi sinucis"

HOTĂRÎRE

"Surorile Angelei ne-au declarat că, în urmă cu o lună, femeia le-ar fi mărturisit că avea de gînd să divorţeze, dar rudele lui Constantin au convins-o să renunţe la această intenţie şi să încerce să se înţeleagă cu bărbatul ei"

Adrian Domnariu - procurorul care se ocupă de cazul Nicula

×