x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ucraina a trecut la provocari militare

Ucraina a trecut la provocari militare

18 Sep 2004   •   00:00

SPECIAL

Diferendul pe tema canalului Bistroe intra intr-o faza dura
Tensiunile cresc intre Romania si Ucraina. Nave militare ucrainene au incercat joi seara amplasarea unor noi balize in apele romanesti. Ieri-dimineata au incercat sa infiga si doua ancore dincoace de granita cu Romania. Provocarea vine indata dupa ce Bucurestiul a cerut Kievului sa-si scoata de urgenta balizele din malul romanesc al Dunarii. Nave ucrainene militare au incercat joi seara amplasarea unor noi balize de semnalizare in apele teritoriale romanesti, iar ieri-dimineata amplasarea a doua ancore dincoace de granita cu Romania.
ALEXANDRU NASTASE

Ucrainenii nu se lasa cu una cu doua. Joi noaptea, ei au venit cu nave militare in apropiere de Chilia Veche si au incercat sa mai amplaseze niste balize in malul romanesc al Dunarii. Surse din Politia de Frontiera Tulcea ne-au confirmat ieri operatiunile ucrainenilor, care intervin la nici 24 de ore de la scrisoarea adresata Kievului de Ministerul roman de Externe, prin care se cerea scoaterea tuturor balizelor din apele noastre teritoriale.

BLOCATI DE-AI NOSTRI. Ucrainenii si-au mutat cele doua drage in amonte de Insula Maican, catre Chilia Veche si continua cu viteza sporita lucrarile de dragare a bratului Chilia. Joi seara, la cateva zeci de minute dupa ce secretarul de stat din Ministerul roman de Externe, Bogdan Aurescu, anunta ca le-a trimis ucrainenilor o nota verbala prin care le cere sa scoata balizele din apele teritoriale romanesti, o nava militara a statului vecin a trecut din nou frontiera. Ucrainenii au incercat sa puna noi balize de semnalizare. "Intampinati" de Politia romana de Frontiera, au folosit semnale acustice si luminoase, dar s-au retras fara a pune nici o baliza.

AU REVENIT IERI-DIMINEATA. Operatiunea a fost insa reluata vineri dimineata, cand, in jurul orei 10:10-10:20, s-a incercat amplasarea ancorelor celor doua drage tot in apele teritoriale romanesti. Politia Romana de Frontiera a intervenit cu doua salupe, atentionandu-i pe ucraineni cu semnale luminoase si acustice de faptul ca au incalcat din nou frontiera. Ucrainenii si-au dus la bun sfarsit misiunea, asistati de doua nave militare si au filmat intreaga operatiune. La doar cateva ore, ancorele au fost scoase tot de ucraineni. In jurul orei 13:00, o nava ucraineana s-a apropiat si a demontat cele doua ancore din apele romanesti.

INTIMIDARE? Sursele noastre din Politia de Frontiera Tulcea spun ca nu gasesc nici o explicatie logica pentru ceea ce s-a intamplat joi si vineri pe bratul Chilia. "S-ar putea formula o singura ipoteza, aceea ca incearca sa vada cum reactionam. Ne forteaza mana, dar nu le vom raspunde, nu putem deschide focul, nu putem intreprinde nici o actiune, pentru ca nu avem permisiunea sa o facem", ne-au declarat sursele noastre. Politia de

Frontiera este in continuare in alerta, asteptand urmatoarele miscari ale ucrainenilor. Probabil ca vor urma zile destul de grele pentru ai nostri, in contextul in care ucrainenii nu vor nici in ruptul capului sa se comporte ca niste vecini de buna credinta.

AMBASADORUL BAUER, CONVOCAT IAR DE GEOANA

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a fost din nou convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Seful diplomatiei romane, Mircea Geoana, urma sa se intalneasca ieri cu Bauer pentru a-i comunica solicitarea partii romane, ca Ucraina sa scoata imediat balizele amplasate ilegal in apele romanesti. "Daca partea ucraineana nu se va achita de obligatia ei, ne vom lua toate masurile care ne revin pentru a indeparta aceste balize", a avertizat Geoana. Ministrul a precizat ca institutia sa si Internele sunt intr-o coordonare perfecta pentru a restabili in cel mai scurt timp o "situatie normala" pe Dunare. Bauer a mai fost convocat la MAE la 26 august, cand Geoana i-a adus la cunostinta solicitarea expresa a Bucurestiului de oprire a lucrarilor la canalul Bistroe pana la efectuarea unui studiu de impact al proiectului asupra Deltei Dunarii.

Pe de alta parte, sase deputati laburisti britanici au depus in aceasta saptamana la Camera Comunelor din Parlamentul de la Londra o motiune in care cer Guvernului britanic sa solicite, de urgenta, Executivului ucrainean sa inceteze lucrarile de amenajare, cel putin pana la evaluarea corespunzatoare a consecintelor constructiei. (Lavinia Tudoran)

KIEVUL SARE LA GATUL NOSTRU

Incredibil, dar adevarat. Ministerul de Externe al Ucrainei acuza Romania ca a mutat, culmea, "fara permisiune", balizele care indicau coridorul sigur de navigatie in zona de frontiera a Dunarii, se arata intr-un comunicat al institutiei dat publicitatii de agentia Rusia la zi. Potrivit acestuia, "navele romanesti de frontiera si barci fara insemne de recunoastere au mutat fara acordul partii ucrainene baliza de navigatie numarul 36 pe canalul navigabil la Dunarii". Tinem sa le reamintim demnitarilor de la Ministerul de Externe de la Kiev ca pescarii care au avut marti curajul sa mute baliza numarul 36, amplasata ilegal in apele romanesti, au barci inmatriculate, lucru care s-a vazut clar in fotografiile publicate de Jurnalul National. In acelasi comunicat, ucrainenii acuza Romania ca astupa bratul Dunarii cu nisip si ca refuza sa accepte propunerile Ucrainei, privind desfasurarea unor consultari bilaterale pentru reglementarea problemei pe sectorul fluvial al granitei ucraineano-romane. (Lavinia Tudoran)

AVERTISMENT

"S-ar putea formula o singura ipoteza, aceea ca incearca sa vada cum reactionam. Ne forteaza mana, dar nu le vom raspunde, nu putem deschide focul, nu putem intreprinde nici o actiune, pentru ca nu avem permisiunea sa o facem" - surse din Politia de Frontiera

Reactie - "Canalul Bistroe este foarte nociv pentru Delta"

Erika Schneider, specialist al Institutului pentru Ecologia Luncilor al Fondului Mondial pentru Natura (WWF), lucreaza in Delta Dunarii de peste 14 ani.

LETEA, IN PERICOL. Ca expert international, considera ca lucrarea ucrainenilor este deosebit de nociva pentru ecosistemele din Delta. "Proiectul canalului Bistroe a presupus adancirea acestui brat pana la 7,50-7,65 metri. Faza a doua a constat in largirea acestui brat pana la 100-120 de metri. Partea finala a reprezentat-o dragarea unei zone de la varsarea in mare a canalului si construirea acolo a unui dig de circa trei kilometri, asemanator cu cel existent pe canalul Sulina. Aceasta din urma lucrare a presupus o deversare a curentilor marini si, implicit o alta repartitie a sedimentelor", spune Schneider. Aceste lucrari vor duce la accelerarea cursului fluviului si vor atrage un debit mai mare de apa pe canalul Bistroe. "Din aceasta cauza se va adanci panza freatica in zona Bistroe, iar in cel mai mare pericol este padurea Letea, care exista tocmai datorita faptului ca, in acest moment panza freatica este la o adancime foarte mica. Efectele se vor vedea, pentru ca aceasta scadere de nivel este foarte periculoasa", explica Schneider.

NU AU DREPTATE. Experta spune ca ucrainenii nu au procedat corect neinformand din timp partea romana, iar studiile pe care le-au elaborat sunt inexacte. "Ei spun ca zona romaneasca a Deltei nu va fi afectata. E un mare neadevar, pentru ca exista o interdependenta acolo, nu poate fi afectat doar un mal. Nu au prezentat nici un studiu de impact pentru bratul Chilia. Ori nu au unul, ori sunt probleme mari si nu vor sa il prezinte. Nu procedeaza corect. Cu siguranta regimul hidrologic se va schimba, multe zone vor fi in pericol de a ramane fara apa si atunci si atunci ecosistemele care sunt conditionate de apa vor disparea pur si simplu. Si cand spun asta, ma refer la cea mai mare colonie de pelicani, de la Rosca-Buhaiova," spune Schneider.

SUNT DE NEOPRIT. Experta este increzatoare in planurile oamenilor de stiinta romani. "Decolmatarea canalelor, ghiolurilor, incintelor piscicole de la sud de Chilia este o solutie inteligenta. Trebuia gasita o solutie de a aduce cat mai multa apa din bratul Chilia in zone puse in pericol. Raman insa la parerea ca acest proiect Bistroe este extrem de nociv pentru Delta si nu trebuia construit de la bun inceput. Din pacate, se pare ca ucrainenii mai pot fi opriti," crede Schneider. (Alexandru Nastase)
×