x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ucraina contraatacă. Acțiuni de „demilitarizare” pe teritoriul rus

Ucraina contraatacă. Acțiuni de „demilitarizare” pe teritoriul rus

28 Apr 2022   •   07:35
Ucraina contraatacă. Acțiuni de „demilitarizare” pe teritoriul rus

Rusia a raportat ieri o serie de explozii în sudul țării și un incendiu la un depozit de muniții, incidentele fiind cele mai recente dintr-un val pe care un oficial ucrainean de rang înalt le-a descris drept răzbunare și „karma" pentru invazia Moscovei.

 

Fără a recunoaște în mod direct că Ucraina este responsabilă, consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a declarat că este normal ca regiunile rusești în care sunt depozitate arme și combustibil să învețe „demilitarizarea”. Folosirea acestui cuvânt a fost o referire clară la obiectivul declarat al Moscovei pentru războiul din Ucraina, care durează de nouă săptămâni și pe care îl numește o operațiune militară specială de dezarmare și „denazificare” a vecinului său, potrivit Reuters.

„Dacă voi (rușii, n.n.) decideți să atacați masiv o altă țară, să ucideți masiv pe toată lumea de acolo, să striviți masiv oameni pașnici cu tancurile și să folosiți depozite din regiunile voastre pentru a permite crimele, atunci mai devreme sau mai târziu datoriile vor trebui să fie achitate”, a declarat Podolyak.

Exploziile de miercuri au urmat unui incendiu major produs săptămâna aceasta la o instalație de depozitare a petrolului rusesc din regiunea Briansk, în apropiere de graniță.

Elicoptere și drone, trimise peste graniță

La începutul acestei luni, Rusia a acuzat Ucraina că a atacat cu elicoptere un depozit de combustibil din Belgorod, lucru negat de un înalt oficial de securitate de la Kiev, și că a deschis focul asupra mai multor sate.

Incidentele au expus vulnerabilitățile Rusiei în zonele din apropierea Ucrainei, care sunt vitale pentru lanțurile sale logistice militare.

În cadrul ultimelor incidente, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că un incendiu la un depozit de muniții a fost stins și că niciun civil nu a fost rănit.

Roman Starovoyt, guvernatorul din Kursk, o altă provincie rusă care se învecinează cu Ucraina, a declarat că au fost auzite explozii și în orașul Kursk miercuri dimineața devreme și că, cel mai probabil, acestea au fost sunete ale sistemelor de apărare aeriană. Ulterior, el a declarat că un vehicul aerian ucrainean fără pilot la bord a fost interceptat pe cer deasupra regiunii Kursk, adăugând că nu s-au înregistrat victime sau pagube.

Invadatorii ruși se plâng de „acțiuni ilegale ale armatei ucrainene”

În Voronej, centrul administrativ al unei alte provincii din sud, agenția de știri TASS a citat un oficial al Ministerului pentru Situații de Urgență care a declarat că au fost auzite două explozii și că autoritățile investighează acest caz.

Guvernatorul regional Alexander Gusev a declarat că un sistem de apărare aeriană a detectat și distrus o dronă de recunoaștere de mici dimensiuni.

Rusia a declarat că a trimis investigatori în regiunile Kursk și Voronej pentru a documenta ceea ce numește „acțiuni ilegale ale armatei ucrainene”.

„Dezarmarea depozitelor ucigașilor de la Belgorod și Voronej este un proces absolut natural. Karma este un lucru crud”

consilier prezidențial ucrainean

×