x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Udrea, mama răniţilor!

Udrea, mama răniţilor!

de Sorin Anghel    |    01 Sep 2009   •   00:00
Udrea, mama răniţilor!
Sursa foto: eMaramures.ro/



Ministerul Turismului a alocat anul acesta suma de 226.964.000 RON pentru susţinerea financiară a proiectelor de investiţii în turism. Baze şi refugii salvamont, sisteme de informare turistică, pârtii şi instalaţii de transport cablu, toate acestea la preţuri uriaşe. Nimic anormal totuşi într-un domeniu păstorit cu atâta dibăcie şi tupeu de Elena Udrea. Ai cu ce, dar n-ai cu cine! Nişte ţărani. Din Pleşcoi.

Hotelierii din staţiunile montante din Austria, Elveţia, Italia şi Franţa sunt în pragul colapsului. Tran­sportatorii pe cablu nu mai ştiu nici ei cum să scape. De când au aflat de planu­rile de prea-mărire ale Elenei Udrea, oa­menii din turismul european sunt atât de panicaţi încât abia mai pot spune "Ru­me­i­nia, ză lend of ciois"!

Printr-o hotărâre de gu­vern din luna aprilie a acestui an, semna­tă de prim-ministrul Emil Boc şi contra­sem­nată de ministrul Turismului, Ele­na Udrea, dar şi de ministrul Fi­nan­ţe­lor Publice, Gheorghe Pogea, ad­mi­nis­tra­ţiile pu­bli­ce locale au primit sprijin fi­nan­ciar pentru realizarea do­cu­men­ta­ţi­i­lor teh­ni­ce şi a lucrărilor de execuţie a proiectelor de investiţii în turism. Foarte bine şi frumos până aici, numai că suma, 226.964.000 RON, adică aproximativ 54 de milioane de euro, sau 2.269,64 mili­ar­de de lei vechi, ca să priceapă şi ro­mâ­nii care suportă din ce în ce mai rău criza eco­nomică, este cheltuită fără cap. Şi fără coadă, până la urmă! Aşa se întâmplă atunci când şi miniştrii semnează ca primaru'.


VREA SĂ ÎNVEŢE SĂ SCHIEZE
Elena Udrea a avut întotdeauna idea­luri înalte. Şi-a dorit să ajungă cunoscută şi a reuşit. A pozat în costum de baie pentru tabloide, cu burta suptă pe nisipul fierbinte. Şi-a dorit să devină parlamentar şi a reuşit. Şi-a dorit să fie numită ministru, şi i s-a îm­pli­nit. Acum îşi doreşte să înveţe să schieze, dar nu se ştie dacă va reuşi. În­cear­că totuşi să-şi creeze cele mai bune condiţii pentru practicarea sporturilor de iarnă. De pildă, în judeţul Maramureş, acolo unde Udrea a declarat că se va în­toarce pentru primele ore de schi, au fost trimise 21,5 milioane RON, din care 11 milioane numai pentru Cav­nic. Numai că e greu de crezut că duduia turismului românesc va ajunge să schi­e­ze în Maramureş, din moment ce aceşti bani vor fi aruncaţi de pomană pe un do­meniu schiabil în care pârtiile vor avea faţa spre sud. Direct spre soare, ca să se topească zăpada mai ieftin. Şi mai re­pe­de! Dar ce mai contează asta din moment ce banii de la buget se cheltu-iesc fără folos?
CAMPIOANA AROGANŢELOR
Sfidarea membrilor comisiei de anchetă în cazul Udrea nu este un caz singular din activitatea prodigioasă a şefei de la Turism. Astfel de aroganţe s-au mai petrecut, una dintre ele chiar la Cavnic. Elena Udrea a mers într-o vizită de lucru în Maramureş. În programul său figura şi o vizită în fosta localitate minieră, transformată acum în staţiune de schi. Eveniment mare în viaţa urbei maramureşene. Primarul şi-a pus eşarfa tricoloră, "vicele" şi-a cumpărat costum nou, contabila s-a dus la coafor, că nu vine în fiecare zi ministrul Turismului la Cavnic.

Toată lumea, inclusiv câţiva afacerişti din zonă, s-a aliniat în aşteptarea Elenei Udrea. Şi au tot aşteptat până când li s-au lungit ochii. Coloana oficială a trecut în mare viteză pe lângă alaiul reprezentat de personalităţile locale ale oraşului Cavnic şi s-a îndreptat spre Bârsana, în nordul judeţului. Motivul? Primarul Alexandru Dragoş a câştigat alegerile locale de anul trecut din postura de independent, iar după câteva luni a refuzat oferta PD-L şi s-a înscris în PSD. Nici viceprimarul Marius Mărginean nu e mai breaz. El era perceput de toată suflarea mai liberal şi decât Brătianu. Dar interesul şi binele urbei, bineînţeles, l-au determinat şi pe "vice" să treacă în tabăra social-democraţilor. Aceste mutări au reprezentat două şuturi în fund pentru Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş şi şeful democrat-liberalilor din judeţ. Acesta i-a făcut marcaj strâns Elenei Udrea pe toată perioada vizitei sale în nordul ţării şi a fost acela alături de care şefa turismului românesc şi-a stabilit programul.

În planul de transformare a României într-o ţară de schiori a intrat şi staţiunea Borsec, localitate foarte greu de găsit pe hartă. La fel de greu e şi de ajuns acolo, având în vedere că drumurile arată ca după război. Elena Udrea n-a ţinut cont de asta şi le-a dat autorităţilor locale câteva milioane de euro pentru amenajarea unui domeniu schiabil în care nu se ştie dacă va ajunge cineva să schieze vreodată.


INVESTIŢII PENTRU SALVAMONT
De mâna largă a Elenei Udrea vor profita staţiunile înscrise în programul "Schi în România", care presupune amenajarea de pârtii noi şi construcţia de instalaţii de transport pe cablu. Dar, pe lângă localităţile implicate în acest proiect, există şi profitori. Cel mai căutat loc pentru schi din Munţii Apuseni este comuna Arieşeni. Pârtiile de la Vârtop, situate la limita dintre judeţele Alba şi Bihor, au dus la dezvoltarea turismului pe Valea Arieşului.

Nici ochiul vigilent al oamenilor din Ministerul Turismului nu putea să ocolească această zonă. Sensibilă la nevoile celor simpli, dar şi ale celor care veghează la siguranţa turiştilor, Elena Udrea a vărsat o lacrimă şi a alocat banii necesari pentru construirea unei baze salvamont la Arieşeni. Perfect normal, dacă ţinem cont că, acum, salvatorii montani sunt nevoiţi să folosească un spaţiu închiriat. Bravo, Udrea! Bravo! Bravo! Bravo! De o mie de ori! Bravo! Şefa turismului românesc a ţinut cont că în Munţii Apuseni nu există în clipa de faţă nici o bază salvamont şi a alocat banii necesari nu numai pentru Arieşeni, ci şi pentru Stâna de Vale, Băiţa, Masivul Vlădeasa, Beliş, Doda Pilii sau Săcuieu. A dat la toată lumea, să fie bine!

Şi normal că a dat, că doar nu a dat de la ea! A dat de la românii care se luptă cu sărăcia, în vreme ce Elena Udrea alocă, atenţie!, ochii mari, gura căscată şi urechile ciulite, 1.091.000 RON, aproape 260.000 euro, numai pentru baza salvamont de la Arieşeni. O sumă uriaşă, dacă ţinem cont că spaţiul care ar trebui construit nu este mai mare de 250 de metri pătraţi. Rezultă peste 1.000 de euro pe fiecare metru pătrat construit, dublu faţă de preţul pieţei. Aceeaşi situaţie este valabilă şi la celelalte sedii salvamont care vor fi ridicate în ţara noastră din banii veniţi de la Ministerul Turismului. În concluzie, Elena Udrea îi sileşte pe români să plătească la suprapreţ ridicarea de construcţii destinate salvatorilor montani. Dar ce mai contează dacă în fruntea consiliilor judeţene se află oamenii portocalii.
RECHEMATĂ LA AUDIERI ÎN COMISIA DE ANCHETĂ
Elena Udrea, ministrul Turismului, este aşteptată astăzi, din nou, la audieri la co­misia parlamentară de anchetă care analizează modul în care au fost cheltuiţi banii publici de Ministerul Turismului. Aceasta a mai fost chemată la audieri la 20 au­gust, când a venit, dar, în loc să răspundă la întrebările deputaţilor, a preferat să-i acuze pe aceştia că încearcă să-i fabrice un dosar penal şi să le aducă plângerile pe­nale pe care le depusese împotriva lor la Parchet.

Înainte de data audierii, Elena Udrea declarase în mai multe rânduri că nu are de gând să se prezinte în faţa co­mi­siei până când cinci dintre membrii acesteia, care apăreau în înregistrarea şedinţei cu uşile închise ce a apărut în presă, nu îşi dau demisia din Parlament sau nu sunt retraşi din comisie. Cu toate acestea, Udrea s-a prezentat la comisie, dar nu pentru a fi audiată, ci pentru a acuza. Ea depusese la Parchet o plângere penală împotriva de­putaţilor Ludovic Orban, Claudiu Ţaga, Adriana Săftoiu, Aura Vasile şi Dumitru Chiriţă, membri ai comisiei de anchetă.

Deputaţii PSD din Comisia Udrea au depus şi ei, săptămâna trecută, o plângere la Parchet, în care cer începerea urmăririi pe­na­le "in rem" pentru identificarea persoanelor care au făcut înregistrarea amintită. Iniţial, social-democraţii au anunţat că demersul lor o vizează pe preşedinta Ca­me­rei Deputaţilor, Roberta Anastase. Pe de altă parte, SPP a precizat ieri, ca urmare a speculaţiilor din presă, că nu are competenţe legale, nu deţine specialişti şi tehnica necesară interceptării convorbirilor telefonice sau ambientale. (Dana Piciu)

×
Subiecte în articol: special Investitii