x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ultima aniversare la Cotroceni

Ultima aniversare la Cotroceni

04 Mar 2004   •   00:00

Presedintele Ion Iliescu a implinit ieri 74 de ani. Cum a fost ultima niversare in calitate de sef al statului, el a deschis portile Cotrocenilor atat pentru demnitari, vedete, cat si pentru oamenii de rand.

Inghesuiala mare s-a produs de dimineata, cand politicienii si vedetele s-au calcat pe picioare pentru a ajunge primii in preajma presedintelui. Nici simpatizantii din popor nu au stat deoparte, iar la portile Cotrocenilor s-a strans din nou puhoiul de lume care venise si de sarbatoarea Sfantului Ion.

Bijuterie de argint

Presedintele a primit primul cadou din partea premierului Adrian Nastase. "I-am oferit o mica bijuterie, realizata in argint aurit, cu insemnele statului. Stema ca atare este pusa intr-un cadru filigranat", a descris Nastase cadoul, explicand ca aceasta bijuterie va fi oferita sefilor de state si premierilor care vor veni in vizita in Romania. Premierul a mai spus ca i-a urat presedintelui "o zi linistita, plina de bucurie, aceeasi ospitalitate pe care o cunoastem si seriozitatea pe care a dovedit-o in acesti ani, care inseamna intelepciunea combinata cu experienta".

Marcel Pavel i-a cantat "Frumoasa mea"

In Salonul Ambasadorilor, unde si-a primit presedintele oaspetii de seama, ministrii, parlamentarii si baronii locali s-au amestecat cu vedetele tv si cantaretii de muzica usoara, care au tinut mortis sa-i ofere sefului statului un cadou muzical. In timpul intalnirii dintre Iliescu si Nastase, Marcel Pavel a "delectat" asistenta cu "Frumoasa mea", iar Doru Tufis le-a spart tuturor urechile cu melodia "Sunt un turist ratacit". Pe acest fond muzical, Iliescu a primit de la ministrul de Externe cartea "Pretul loialitatii", adusa din America, iar de la primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, un buchet de trandafiri albastri. Generozitatea lui Vanghelie nu s-a oprit insa aici. El a mai spus ca i-a urat presedintelui "mult noroc". "Cred ca este cel mai important. Dupa parerea mea, cei de pe Titanic au avut si ei bani si sanatate, dar nu au avut noroc ", si-a explicat Vanghelie crezurile. Ca si de Sfantul Ion, politicienii nu s-au inghesuit cu daruri, ci doar cu buchete de flori. Cel care a spart regula a fost secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, care a marturisit ca i-a adus presedintelui "un tort mic, pentru ca nu trebuie sa manance foarte mult". In harmalaia generala, Iliescu a mai gasit ragaz sa faca o poza cu Sanda Ladosi si Marcel Pavel si sa-i dea un interviu Mihaelei Tatu, in care a vorbit despre "simbioza dintre barbat si femeie".

Cereri de gratiere si plangeri

Departe de ochii VIP-urilor, intr-o sala separata, poporul a asteptat si el sa-i spuna "La multi ani!" presedintelui. Batrani cu haine ponosite, mame cu multi copii si gospodinele cu sacose goale au asteptat rabdatori sa-si termine vedetele pelerinajul. Au mancat in graba pateurile si sandvisurile oferite de presedinte, au baut un suc si au dansat putin pe acordurile tarafului care nu mai contenea cu muzica. Daca lui Iliescu i-a cantat Marcel Pavel, poporul i-a ascultat pe Gheorghe Turda, Ionela Prodan, Elena Merisoreanu, Stefania Rares si Irina Loghin. Fiecare intra apoi in biblioteca in care ii astepta presedintele, ii spunea "La multi ani!" si ii strecura ba o cerere de gratiere, ba una pentru o casa, cate o plangere sau pur si simplu ii spunea cat de mult regreta ca nu mai candideaza.

Pesedisti ilfoveni si manechine

Intalnirea dintre presedinte si popor a fost intrerupta de liderul PSD Ilfov, Bebe Ivanovici. Acesta a adus cu autocarele aproape 500 de pesedisti ilfoveni, incarcati cu buchete de flori, care s-au apucat sa-i cante in cor "Multi ani traiasca!" si sa-l aplaude pe presedinte. Dupa pesedistii lui Bebe Ivanovici, a fost randul unui grup de manechine sa-l felicite pe presedinte si sa-i dea flori. Ca de obicei, sarbatoarea presedintelui s-a terminat cu o mare imbulzeala, admiratorii care nu ajunsesera la Iliescu inghesuindu-se sa dea si ei mana cu presedintele, desi programul de primire se terminase de o jumatate de ora.
( MONICA IORDACHE )

Motiv de chiul la Camera

Majoritatea deputatilor PSD au fost prezenti ieri la Cotroceni pentru a-i ura "sanatate" sefului statului, lucru de care au profitat si deputatii Opozitiei, care in mare parte au ramas acasa. Cel mai graitor exemplu a fost cel al Comisiei de abuzuri, unde ieri urma sa fie audiati membri ai Consiliului CNSAS pe tema problemelor pe care le intampina aceasta institutie. Pentru ca nu a fost cvorum, reprezentantii CNSAS au fost invitati in biroul presedintelui comisiei, Radu Ciuceanu, pentru a face o repetitie generala a audierii. Din aceleasi motive nici sedinta Comisiei pentru modificarea legilor electorale nu s-a tinut. (Dana Piciu)

×
Subiecte în articol: eveniment preşedintelui