x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ultimul congres al lui Ceausescu

Ultimul congres al lui Ceausescu

16 Noi 2004   •   00:00

SPECIAL
In urma cu 15 ani se auzea cantecul de lebada al regimului comunist

Jurnalul National va prezinta, incepand de astazi, un serial documentar despre ce s-a intamplat si ce a insemnat Congresul al XIV-lea al PCR din 20-24 noiembrie 1989. Acum 15 ani, pentru dictator si PCR, congresul a fost "ultimul bal", exact dupa o luna, regimul Ceausescu fiind inlaturat de Revolutie.

Filmul interzis

"Noiembrie, ultimul bal" a avut premiera la mijlocul anului 1989. Titlul cu valoare premonitorie al peliculei a starnit suspiciunea autoritatilor, care s-au temut sa nu se faca o legatura cu forumul comunistilor romani, Congresul al XIV-lea, programat pentru luna noiembrie. Filmul lui Pita a fost retras dupa doar cateva proiectii.

5 - Atatea zile a tinut congresul

3.308 - Numarul delegatilor convocati in Sala Palatului

6 - Raportul-fluviu a fost citit in 6 ore de Nicolae Ceausescu

100 - In timpul cuvantarii, ovatiile si aplauzele au durat 100 de minute

SILVIU SERGIU, GABRIELA ANTONIU

DESTIN. Caderea Zidului Berlinului a marcat inceputul sfarsitului pentru regimurile comuniste din tarile Europei de Est
STATISTICA. 3.308 delegati l-au ovationat 100 de minute pe Nicolae Ceausescu, intrerupandu-l din prezentarea raportului, a carui citire a durat 6 ore
Filmul lui Dan Pita a fost lansat tot in 1989, motiv pentru care a fost considerat premonitoriu. A fost ultimul congres cand "conducatorul iubit", "eroul intre eroi" si "cel mai iubit fiu al poporului" a fost reales in fruntea PCR. Pentru scurt timp insa, deoarece o luna mai tarziu incepea sfarsitul comunismului si al dictaturii in Romania. Jurnalul National va prezinta incepand de astazi un serial documentar despre acest "ultim bal" al dictatorului. Un "bal" care a durat cinci zile, in care Ceausescu si-a citit raportul politic timp de sase ore, iar asistenta l-a "gratulat" cu aplauze si ovatii care au durat, cap la cap 100 de minute. Congresul al XIV-lea al PCR. Dupa doar o luna, Ceausescu a fost inlaturat din fruntea tarii, iar regimul comunist a devenit istorie, dupa scenariul petrecut in toate tarile apartinand fostului bloc comunist.

Caderea comunismului in Europa

Sfarsitul de noiembrie ’89 a gasit tarile fostului bloc comunist in plina perioada de framantari sociale si politice majore. In timp ce la Bucuresti cel de-al XIV-lea Congres al PCR il realegea pe Nicolae Ceausescu in functia de secretar general, in Republica Democrata Germana (RDG), Cehoslovacia, Bulgaria, Ungaria sau Polonia regimurile comuniste cadeau ca piesele unui domino sub presiunea strazii. Caderea Zidului Berlinului a fost, fara indoiala, inceputul sfarsitului pentru regimurile comuniste din Europa Centrala si de Sud-Est. Demontarea zidului a inceput cu putin timp inainte de Congresul al XIV-lea al PCR si a luat amploare in perioada desfasurarii sedintelor. La aceasta situatie s-a ajuns numai in urma unor ample manifestatii de strada, desfasurate la Berlin si in restul marilor orase din RDG.

CADEREA ZIDULUI. In RDG, framantarile sociale au inceput in primele zile ale lui octombrie ’89. In acele zile, autoritatile comuniste de la Berlin au organizat ample manifestari dedicate implinirii a 50 de ani de la crearea statului est-german. Pentru a marca importanta acestui eveniment, a fost invitat secretarul general al Partidului Comunist Sovietic (PCUS), Mihail Gorbaciov. Sirul evenimentelor se desprinde lesne din cartea "1989 - principiul dominoului", in care Mihai Retegan publica o serie de telegrame ale Ambasadei romane la Berlin catre Ministerul roman de Externe, in care era descrisa cu lux de amanunte situatia tensionata de la Berlin, din acele zile.

"In ziua de 7 octombrie , in jurul orelor 16:00, cand nu se incheiase inca programul oficial al festivitatilor organizate cu prilejul aniversarii jubiliare a RDG, in centrul orasului Berlin a aparut o demonstratie spontana, sustinuta in special de tineret, dupa care, in cateva ore, a capatat proportii considerabile. Cateva mii de demonstranti au incercat sa se apropie de Palatul Republicii, unde tocmai avea loc receptia festiva la care erau prezente toate delegatiile din strainatate. Ei scandau lozinci in care cereau «libertate, reforme, democratie, legalizarea organizatiei Noul Forum». Nu s-au strigat lozinci antisocialiste. Organele de ordine au blocat marsul demonstrantilor spre Palatul Republicii dar, intr-o prima faza, nu au recurs la forta. Ulterior, cand demonstratiile s-au extins si in alte zone ale orasului, mai ales in preajma unor biserici evanghelice, politia a intervenit cu mijloace mai ferme si a operat arestari. S-au semnalat demonstratii similare in numeroase orase din provincie: Leipzig, Dresda, Postdam, Jena, Plauen (…)" Mitingurile din capitala est-germana au continuat mai bine de o luna. Dintr-o alta telegrama datata 7 noiembrie 1989 reiese faptul ca intensitatea acestora nu a scazut deloc, ba chiar revendicarile s-au "radicalizat". "Cererea centrala se refera la renuntarea de catre PSUG (formatiunea comunistilor germani - n.r) la rolul conducator si organizarea de alegeri libere (…)", se arata in telegrama. La 9 noiembrie ’89, granita cu RFG a fost deschisa, iar punctele de frontiera au fost luate cu asalt de aproximativ 1,3 milioane de cetateni est-germani.

Pentru ca punctele de frontiera nu mai faceau fata, cateva zile mai tarziu au inceput sa fie demontate bucati din Zidul Berlinului, brese prin care est-germanii au trecut in vest. Era un prim semn ca demolarea lui era o chestiune de zile. La 28 noiembrie, cancelarul Helmut Kohl anunta planul sau in 10 puncte de reunificare a Germaniei, iar sfarsitul comunismului in RDG este parafat.

REVOLUTIA DE CATIFEA. Prima tara in care regimul comunist de la putere a fost inlaturat a fost Polonia. Comunistii au fost dati jos de la putere la 4 iunie ’89, cand Opozitia castiga primele alegeri libere din aceasta tara.

In Cehoslovacia, regimul comunist s-a prabusit tot in zilele in care la Bucuresti se desfasura Cel de-al XIV-lea Congres al PCR, printr-o "revolutie de catifea", asa cum au numit istoricii acest moment. Manifestarile anticomuniste incep la 17 noiembrie ’89, cand Piata Vaclav din Praga este ocupata de zeci de mii de manifestanti care cer reforme. Patru zile mai tarziu, Vaclav Havel, cel care avea sa devina ulterior presedinte al tarii, se adreseaza multimii adunate in Piata Hrad, aratand pasii ce vor fi facuti pentru inlaturarea sistemului comunist. La 27 noiembrie, in Cehoslovacia se declanseaza greva generala. Doua zile mai tarziu, a fost abolit rolul conducator al Partidului Comunist Cehoslovac.

In Bulgaria, dupa iesirea in strada a peste 100.000 de locuitori ai capitalei, Sofia, liderul comunistilor bulgari, Todor Jivkov, este inlocuit la 10 noiembrie cu Petar Mladenov la conducerea partidului. In Ungaria, la 18 octombrie, Parlamentul acestei tari modifica Constitutia si adopta pluripartitismul, iar Partidul Socialist Ungar se transforma in partid socialist democrat, condus de Gregor Gysi.

DATI-L JOS!
In finalul apelului, semnatarul se intreaba: "Cine i-a dat lui N. Ceausescu drept de viata si de moarte asupra oamenilor, familiilor, satelor si oraselor? Cine-i da dreptul lui si uneltelor lui la cinismul de a-i obliga pe oameni sa-si darame casele cu propriile maini sau sa ceara in adunari regizate sub semnul terorii sa fie sistematizate, de fapt ucise, satele? (…) Ca urmare, semnatarul solicita Congresulului al XIV-lea al PCR: «Pe baza unei analize, in spiritul adevarului, al realitatilor economice, sociale si politice, al problemelor ridicate in scrisorile mentionate, plecand de la principiul rotirii cadrelor, de la faptul ca N. Ceausescu, in pofida unor merite reale dovedite mai ales in primii 5 ani din cei peste 20 de cand se afla in conducerea partidului, a comis numeroase si grave greseli, avand in vedere starea precara a sanatatii sale si varsta inaintata, Congresul sa hotarasca eliberarea lui din functie si reinnoirea conducerii partidului. Sa decida, de asemenea, ca, pe baza unui dialog deschis si autentic cu tara, sa se fundamenteze o noua strategie si tactica politica, menita sa scoata tara din impas»".

Ce prost traiau capitalistii!

OANA STANCU

Click pentru a mari
FACSIMIL. Romania libera dadea, in timpul Congresului al XIV-lea, informatii despre marea criza a capitalismului
Ce aflau romanii din ziarele controlate de partid despre evenimentele din lume? Iata cateva mostre extrase din Romania Libera:

"Conditii tot mai grele de munca si viata pentru milioane de oameni din tarile occidentale", "Bogati-saraci, o prapastie care se adanceste in Marea Britanie", "Doua milioane de americani fara locuinta". Titlurile din paginile dedicate actualitatii internationale descriau astfel lumea guvernata de dusmanul de moarte al socialismului, temutul capitalism. Sub genericul "Lumea capitalismului despre ea insasi", pentru sustinerea tezei de mai sus, erau folosite chiar articole publicate in ziare de marca din Occident. The Times relata despre efectul noului sistem de taxe din Marea Britanie: 63 la suta din totalul familiilor vor pierde 37 la suta din venituri. Die Zeit descria un orasel irlandez drept "lumea a treia a Europei Occidentale". "Pe strazile orasului irlandez Darndale dimineata nu vezi decat cainii care scormonesc prin lazile de gunoi in cautarea mancarii. In general, aceasta asezare din nord-estul Dublinului nu ofera un aspect placut. Unele case au in jur gradini, dar ele sunt inconjurate de garduri inalte. Pana si lacasurile de cult au ziduri cu porti inchise cu lacate de teama actelor de vandalism. Supermagazinul s-a inchis din pricina numeroaselor furturi. Principala problema a oraselului Darndale este somajul, el afectand 72 la suta din populatia apta de munca. La un muncitor salariat revin inca trei care cauta loc de munca. Localitatea s-a transformat intr-un ghetto social", zugravea cotidianul german al carui articol era publicat de Romania libera chiar in zilele Congresului PCR.

DATORIILE EXTERNE. La polul opus, tari precum Ungaria, tarile latine sau africane erau cainate pentru povara datoriilor externe care ii adancea in saracie. "Datoria externa a Ungariei a atins proportii enorme si constituie o uriasa povara", titra Romania libera pe 23 noiembrie 1989. Economia tarilor africane era si ea "grav afectata de povara datoriei externe", in timp ce pe aceeasi pagina se putea citi: "Noi masuri protectioniste menite sa limiteze exportul tarilor in curs de dezvoltare".

Marea Britanie se opunea initiativelor privind dezarmarea in Europa, in timp ce Moscova protesta fata de "amestecul grosolan al unor organisme ale Senatului SUA in afacerile interne ale URSS".

In rest, rasfatatele paginilor externe erau stirile legate de asociatii de prietenie cu URSS sau alte state comuniste, alegerile din Brazilia sau din Spania, exploziile din Orientul Mijlociu sau evolutia politica din Liban dupa ce presedintele a incetat din viata in urma unui atac terorist.

Apel disperat prin Europa libera pentru forumul comunist

GABRIELA ANTONIU

Alexandru Melian, profesor doctor in cadrul Facultatii de Litere - Universitatea Bucuresti, a trimis postului de radio Europa Libera un apel catre Congresul al XIV-lea al PCR. Va prezentam fragmente din acest document, care a fost transmis de Europa libera la 27.08.1989 si care poate fi considerat totodata o radiografie a starii societatii romanesti la momentul respectiv.

ECONOMIA. "Intreaga viata economica este profund afectata de voluntarism si incompetenta, concretizata intr-o politica economica falimentara, decisa aproape integral de N. Ceausescu si familia sa. (...) S-au construit capacitati de productie care lucreaza cu mult sub nivel proiectat. S-au facut investitii irationale, risipindu-se miliardele imprumutate in obiective economice sau de alta natura, nerentabile si niciodata amortizabile. S-au hotarat planuri de productie nerealiste, care au ignorat mijloacele energetice, disponibilitatile de materii prime si necesitatile de import. S-au exportat produsele industriei noastre cu mult sub valoarea costurilor de productie, ceea ce a insemnat, de fapt, risipirea averii nationale si dispret fata de munca trudnica a clasei muncitoare. Agricultura a fost distrusa prin distrugerea taranului. (…)"

NIVELUL DE TRAI. A fost afectat profund nivelul de trai al populatiei, aducandu-l la parametrii cunoscuti doar in timpul razboiului, uneori chiar sub acestia: lipsa alimentelor de stricta necesitate, a incalzirii si luminarii spatiilor de munca si de locuit, a benzinei, a unor produse de stricta necesitate, de la pasta si lame de ras la piese de schimb pentru mai toate bunurile aflate in posesia unui cetatean; nivelul sub orice critica al asistentei sanitare care a dus la cresterea ingrijoratoare a morbiditatii populatiei, la reaparitia unor boli eradicate cu 20 de ani in urma (sifilisul, tuberculoza, raia), la cresterea mortalitatii si la nivelul scazut al nasterilor in pofida rusinosului si abuzivului decret dat tocmai pentru a se asigura sporirea acestora. Cauzele sunt multiple, dar cateva se impun in primul rand:
  • alimentatie si habitat;
  • suprasolicitarea cotidiana a celor ce muncesc, fara compensarea materiala si morala corespunzatoare si fara de nici o speranta
  • precaritatea actului medical datorat lipsei de medicamente si a celorlalte mijloace elementare pentru indeplinirea lui, suprasolicitarea medicilor, coruptia foarte raspandita ca urmare a lipsurilor de tot felul
  • eliminarea practica de la asistenta medicala a batranilor;
  • nivelul sub orice critica al vietii culturale, transformate de dictatura intr-un act de perpetua oficiere a cultului personalitatii lui N. Ceausescu si a sotiei sale
  • generalizarea amatorismului
  • suprimarea subventiilor pentru toate institutiile de cultura, dar limitarea drastica a oricarei libertati de optiune culturala
  • transformarea ridicola a televiziunii in ceva de doua ore imposibil de a fi definit
  • paralizarea activitatii Uniunii Scriitorilor si a altor uniuni de creatie
  • privarea tineretului, mai ales, de mijloacele de acces la valorile universale ale muzicii, cinematografiei, teatrului contemporan
  • poluarea activitatii sportive, in special a fotbalului, prin imixtiunile puterii politice si prin erorile de tot felul care afecteaza competitiile si participarile la intrecerile internationale

    INVATAMANTUL. A fost foarte grav afectat, ca urmare a faptului ca organizarea si desfasurarea lui au fost decise de acelasi cuplu, cu aceeasi incompetenta si cu acelasi voluntarism. (…). Au fost anulate motivatiile pentru activitatea scolara, precum si parghiile de stimulare ori de coercitie la indemana corpului didactic. Desfiintarea repetentiei la ciclul elementar, sanctionarea profesorilor exigenti in numele statisticilor triumfaliste, transformarea mijloacelor de verificare, a principiilor docimologice si a bacalaureatului in adevarate parodii, sistemele nestimulative ale repartizarilor absolventilor, dezvoltarea aberanta a invatamantului seral, toate acestea au generat nu numai un dezinteres general pentru invatatura dar si o infirmizare morala a tinerelor generatii, care, incepand de la gradinita si pana la facultate, sunt modelate sub semnul minciunii, al demagogiei, al fatarniciei si parvenitismului. (…) In esenta, invatamantul a devenit un oficiu de prestari servicii, de cele mai multe ori gratuit, la dispozitia primarilor si a altor activisti, pentru strangerea recoltei, pentru curatenia localitatilor si institutiilor, pentru incarcarea si descarcarea mijloacelor de transport etc., etc., etc.

    SITUATIA POLITICA. S-a concentrat in mod anormal intreaga putere executiva si legislativa in mana unui singur om, de fapt a unei singure familii, suprimandu-se orice control asupra felului cum este ea exercitata. S-a instituit un dezgustator si foarte nociv cult al personalitatii, depasindu-l chiar pe cel al lui Stalin, care a pus viata politica sub semnul misticismului, al idolatriei. (…)

    POLITICA EXTERNA. Alaturi de ruinarea economiei si a vietii sociale este falimentarea politica externa, dusa indeosebi in ultimii ani si care dovedeste nu doar voluntarism si incompetenta, ci si un ridicol, un periculos infantilism politico-diplomatic in stare sa prejudicieze prestigiul si interesele noastre pe plan mondial: incalcarea legilor internationale, comportamentul impertinent, agresiv si obstructionist in viata si organismele internationale; sfidarea ONU si a mai tuturor tarilor lumii in care se exprima pozitii critice fata de politica de incalcare a drepturilor omului de catre dictatura Ceausescu; organizarea de actiuni teroriste in strainatate, vanzarile clandestine de arme in zonele de conflict militar, manipularea propagandistica, pe valuta forte a tarii a presei straine si a unor institutii, in vederea oficierii cultului personalitatii si dincolo de granitele tarii, ignorarea semnificatiilor foarte grave ale emigrarilor in masa din Romania, mai ales a emigarilor din ultimii ani in Ungaria si transformarea acestui fapt, ale carui cauze se afla tragedia adusa in tara de dictatura Ceausescu, in pretext de campanii ostile impotriva "vecinilor nostri". (…)".

    PRECIZARI. Apelul poate fi citit integral pe www.unibuc.ro sau in volumul "Polemici implicite", Alexandru Melian, aparut la Editura Universitatii Bucuresti, 2003. In acest volum, Alexandru Melian precizeaza in legatura cu semnatarul apelului, Frontul Salvarii Nationale: "Cifrele din josul siglei Frontul Salvarii Nationale sunt un cifru care dau Al. Melian".

    NU RATATI !
    In ziarul de maine, un interviu cu unul dintre personajele-cheie in pregatirea si desfasurarea congresului, generalul (r) Constantin Olteanu. El a participat la redactarea raportului citit de Ceausescu in congres.
  • ×