x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un afroamerican, atât de aproape de Preşedinţie

Un afroamerican, atât de aproape de Preşedinţie

de Mihaela Biliovschi    |    04 Noi 2008   •   00:00
Un afroamerican, atât de aproape de Preşedinţie

Corespondenţă de la Washington
Pe ultima sută de metri, Hillary Clinton s-a decis să pună umărul la treabă. Deşi spune că a ţinut peste 75 de raliuri politice în sprijinul lui Obama, fosta First Lady şi-a ascuns faţa în ultima vreme.



Duminică, Hillary a ţinut un miting politic la George Mason University din Fairfax. Statul Virginia este aşteptat să voteze cu Barack Obama, pentru prima dată cu un democrat în ultimii 44 de ani. Şi tot pentru prima dată în ultimii 24 de ani, nici unul dintre numele "Bush" sau "Clinton" nu figurează pe buletinul de vot pentru Casa Albă.
Mitingul a fost anunţat pentru ora 15:30. Dar Hillary şi-a format un obicei să întârzie cu orele la întâlniri cu publicul. Nici de această dată nu s-a dezminţit. Abia la ora 18:20, sub lumina puternică a flash-urilor, între baloţi de paie, dovleci şi strujeni – decor specific sărbătorii de Halloween – şi-a făcut apariţia. Îmbrăcată în costum albastru – culoarea care îi stă cel mai bine –, cu păr blond auriu, la concurs cu tonurile frunzelor de toamnă. Mai frumoasă decât apare la televizor, mai animată şi puternică. Controlează mulţimea fără cel mai mic efort. La degetul ei mic. Hillary Clinton convinge din primul moment că este un lider.

EFORT PENTRU OABAMA
Sally Waitt, o femeie de vârsta a treia, slăbuţă, dar energică, stă la rând de patru ore să intre aproape de scenă. Tricoul cu chipul lui Obama, pe care îl poartă pe piele, e înfofolit în haine groase. "Am venit din Hawaii în urmă cu două săptămâni şi m-am implicat în campania pentru Barack Obama. E un om extraordinar, foarte inteligent şi sociabil". Sally insistă să mă convingă cât de rău ar fi dacă Obama nu câştigă: "Devastator. John McCain nu va face decât să continue ce a început Bush. Miliarde de dolari pentru prieteni. El nu s-a coborât la nivelul clasei de mijloc, al nostru, ca să vadă cum trăim noi". Femeia a mai spus cum crede ea că ajutorul social va fi anulat de McCain şi administraţia lui va tăia asigurarea medicală. La gura ei e iadul şi numele lui e McCain. Minutele par să treacă foarte greu în aşteptarea lui Hillary. Jurnaliştii şi-au instalat camerele video pe podiumul special amenajat, vizavi de scenă, şi-şi păzesc locurile ca pe anafură. Cel de la CNN şi-a adus scăunelul cu el, s-a ghemuit în geaca prea subţire pentru gradele puţine de afară. Hibernează în aşteptarea momentului. Din colţ în colţ se plimbă o fătucă, frumuşică şi cu accent oribil. De trei ori mi-a repetat din ce ţară este şi n-am înţeles nici cât mi-ar trebui ca să ghicesc din zece încercări.

McCAIN NU-I RĂU
Trei fete afroamericane, tinere şi vesele, chicotesc în legea lor. Câteodată râd aşa de tare că le aude cerul. Mă apropii. Spre plăcuta mea surprindere, engleza lor este curată, fără dialectul specific afroamericanilor. Arată a fete educate, de altfel au spus că lucrează pentru Guvern. Mimi e din Maryland şi a venit la întâlnirea cu Hillary pentru că au convins-o prietenele. Ea îl susţine pe Barack Obama şi nu e înnebunită după Hillary. "Am un copilaş acasă, mi-e greu să-l las acasă pentru atât de multe ore, să vedem dacă Hillary merită." Cum veni vorba despre Sarah Palin, toate fetele intră în discuţie să-mi explice. Faptul că Sarah are un copil de câteva luni şi bolnav, cum poate ea să-l ignore pentru slujbă?!
"Şi cum spune ea că vrea să fie Commander-in-chief, dacă ea nu are timp pentru propriul copil? Nu am nimic cu fiica ei, a rămas însărcinată la 17 ani, la noi în comunitate lucrul ăsta e lucru normal", se întreabă ea. Christina întrerupe bârfa şi le aduce cu picioarele pe pământ: "Sunt 95% sigură că Barack Obama va câştiga alegerile. Şi chiar dacă nu le va câştiga, eu sunt foarte mândră pentru că am ajuns aici. Să avem un afroamerican,
din tată kenyan, care a ajuns atât de aproape de Casa Albă". Chanell îmi spune că schimbarea e necesară, că se trăieşte greu în America din cauza lui George W. Bush. Că sistemul medical e la pământ, că educaţia nu merge, că Guvernul e corupt. Că oamenii îşi pierd casele şi maşinile, că nu-şi mai permit să mănânce la restaurant. Apoi, ca un ultim act de disperare, spune că dacă McCain iese preşedinte, ea părăseşte ţara.
Lui Mimi îi vine ideea să mă întrebe cum e în România. "Oamenii în România trăiesc din 300 de dolari pe lună, iar preţurile la mâncare, energie şi combustibil sunt mai mari decât aici. America e o ţară extraordinară, aşa cum este ea." Fetele se uită una către alta, fără să clipească. Christina lasă privirea în jos şi recunoaşte: "Aşa este. Sunt ţări în lumea asta în care oamenii mor de foame şi boli cu miile. America e okay".

PUNEREA ÎN SCENĂ
Noaptea se lasă peste mulţime, iar frigul se înteţeşte. Deodată cineva apare cu pancarte electorale. "Obama/Biden." Sau "Veterani pentru Obama". Sunt date din mână în mână, ca să ajungă peste tot. Cum mulţimea adunată e formată mai mult din tineri, semnele cu "Veterani pentru Obama" au ajuns să fie agitate de studenţi. O jurnalistă mai călită, judecat după gradul ei de nesimţire, se agită nervos. Fotografiază furioasă mulţimea de studenţi "veterani" şi ameninţă că va scrie cu litere mari în ziar. "Aşa nesimţire n-am mai văzut, chiar pe faţă să prostească lumea în halul ăsta!", zice aproape ca pentru sine. De cealaltă parte a mulţimii, un alt grup înmânează pancarte electorale confecţionate "manual". De genul celor fabricate în bucătărie, din carton şi culori, scrise de mână. Ei bine, o altă decepţie. Dintotdeauna s-a crezut că oamenii vin la miting cu propriile pancarte, confecţionate de ei. Participanţii la miting nu vin pregătiţi. Li se dau din mână în mână pancarte electorale concepute în "laboratoarele" echipei de campanie. Ca recompensă, la final, aceştia le pot lua acasă, ca amintire.


Nu mai candidează peste patru ani?

"Hillary Clinton va avea un rol «puternic» în următorii opt ani", a spus Gerry Connolly, congressman din statul Virginia, candidat pentru un nou mandat. Surpriză! Opt ani??? Indirect, congressman-ul a afirmat că Hillary nu va candida împotriva lui Barack Obama peste patru ani. Speculaţiile cu privire la funcţia lui Hillary Clinton într-o administraţie democrată spun că aceasta va primi funcţia de secretar de stat, deţinută acum de Condoleezza Rice. "Haideţi să ne asigurăm că republicanii nu mai pupă Casa Albă", a încurajat fosta Primă Doamnă. "A fost nevoie de un democrat ca să cureţe mizeria lăsată în urmă de primul Bush. Va fi nevoie tot de un democrat ca să cureţe în urma celui de-al doilea Bush", a mai spus ea. Discursul lui Hillary Clinton a fost bine primit. Mulţimea nu a fost la fel de energizată precum vezi la raliurile lui Barack Obama. Poate şi frigul şi aşteptarea şi-au spus cuvântul. "Bateţi la uşi, bateţi la geamuri, vorbiţi cu prieteni, cu vecini, spuneţi-le să iasă la vot. Barack Obama TREBUIE să iasă preşedinte", a spus ea. În final puţini au fost convinşi că discursul şi prezenţa ei în statul Virginia vor aduce mai multe voturi pentru Barack Obama. Majoritatea celor prezenţi este deja hotărâtă cu cine va vota, iar acea persoană nu este John McCain. La final, câteva strângeri de mână şi ţipete frenetice au închis marele eveniment din Fairfax, Virginia. Fete cu sânii dezgoliţi pe jumătate transmit "live" de la faţa locului în franceză, engleză, chineză... Un eveniment cu o Mare Doamnă şi un număr de participanţi mult prea mic.

×
Subiecte în articol: special obama hillary barack barack obama