x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un militian, singurul vinovat

Un militian, singurul vinovat

11 Mai 2004   •   00:00

Pentru aflarea vinovatilor de uciderea a 48 de persoane si ranirea altor 604 in primele 24 de ore ale Revolutiei din decembrie 1989, eforturile procurorilor militari la vremea respectiva s-au dovedit a fi ori inutile, ori minore.

ANDREEA TUDORICA

Si acest lucru reiese in mod clar si din „bilantul" celor cercetati, judecati si condamnati pentru represiunea din 21-22 decembrie din Capitala: un singur vinovat pentru ranirea unei singure persoane. Rezultatul este negativ si pentru ca in primele ore de dupa fuga lui Ceausescu nu s-au facut autopsiile celor decedati si nu s-au prelevat probe esentiale, cum ar fi munitia gasita in corpurile victimelor decedate sau ranite.

MILITIANUL. Locotenent-colonel(r) Gheorghe Rodeanu, fost loctiitor al Comandantului Militiei sector 4, este singurul acuzat, judecat si condamnat pentru ca a tras in revolutionari in 21 decembrie in Bucuresti. La inceput s-a vorbit ca acesta a ranit doua persoane, insa despre una dintre ele s-a aflat la vremea respectiva ca s-a internat in spital sub un nume fals de frica Securitatii. Astfel, militianul a ajuns in fata instantei, in anul 1995, acuzat de ranirea unei singure persoane, Ilie Roma.

MISIUNEA. Cum a ajuns Rodeanu in mijlocul manifestantilor? In 17 decembrie 1989 a avut loc la sediul Militiei Capitalei o sedinta unde, conform propriilor declaratii, s-a dat ordin ca, in cazul unor manifestari turbulente sa se faca uz de arma, potrivit decretului 367/1971 emis de Consiliul de Stat, privind regimul armelor, munitiilor si materialelor explozive.

In seara zilei de 20 decembrie Rodeanu a fost anuntat ca a doua zi a fost nominalizat sa participe la misiune la Sala Palatului cu prilejul organizarii unui miting. Conform ordinului primit de la superiorii sai, Rodeanu a luat pistolul si munitia din dotare, un pistol „Carpati - 1974" calibru 7,65 mm. In 21 decembrie trebuia sa blocheze, in zona Hotelului Negoiu, accesul unor eventuali manifestanti in sediul fostului sediu al CC al PCR. Rodeanu povesteste ca, dupa circa 30 de minute de la inceperea cuvantarii lui Ceausescu, s-a produs o panica deosebita si ca s-a aruncat inspre el cu o petarda sau un obiect confectionat artizanal, moment in care a fost invaluit de fum.

PROCESUL. In fata magistratilor militari, Rodeanu a declarat ca la 21 decembrie, in jurul orei 13:30, in fata Hotelului Negoiu, un grup de manifestanti, strigand lozinci ceausiste, au incercat sa patrunda in Piata Palatului. „M-am deplasat in fata grupului si am incercat sa am o discutie cu ei, dar m-au lovit cu pietre. Vazand ca demersul meu nu a dat rezultatul dorit, am scos pistolul pentru a-i intampina si avertiza ca aveam ordin sa facem uz de arme", a afirmat Rodeanu. La dosar exista cateva fotografii in care Rodeanu este surprins cu mana in care avea pistolul ridicata, in pozitie de tragere. „Am intrat in stare de soc si, normal, ca am miscat mana in care aveam pistolul. Asa se explica de ce am fost fotografiat", a subliniat Rodeanu. Pe baza acestor fotografii, procurorii militari au intocmit dosarul penal impotriva fostului loctiitor al Comandantului Militiei sector 4. Rodeanu a adaugat ca a fost lovit la mana cu un obiect contondent, avand in acest sens si un certificat medical.

Martorul Gheorghe Constantinescu a afirmat in fata instantei militare ca l-a vazut pe lt. col. (r) Rodeanu cand a scos pistolul din toc si a tras trei gloante in manifestanti, ranind grav un tanar imbracat cu o jacheta „verde pal". De asemenea, el a precizat ca „o batrana care ducea doua sacose l-a admonestat pe Rodeanu", spunandu-i sa nu mai traga. Cadre ale Ministerului de Interne au sustinut insa in fata magistratilor ca nici ei si nici Rodeanu nu au folosit armamentul din dotare pentru ca „nu aveai voie sa folosesti impotriva publicului, multimii, armamentul", dupa cum a precizat plt.maj Vasile Grumezescu, fost subaltern al lui Rodeanu. Aflat in calitate de martor in fata magistratilor militari, Nica Leon a afirmat ca l-a vazut pe Rodeanu cu arma indreptata spre manifestanti. „Am auzit in spatele meu doua impuscaturi. L-am vazut pe lt.col. Rodeanu cu arma in mana. Langa mine a cazut un baiat. Era ranit", a afirmat Nica Leon.

SENTINTA. Gheorghe Rodeanu, singurul militian si singura persoana cauzata ca a deschis foc asupra manifestantilor in ziua de 21 decembrie in Capitala, a fost condamnat de Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti la cinci ani de inchisoare, pentru tentativa la omor, si nu la omor deosebit de grav, infractiune pentru care fusese trimis in judecata. Daca Ilie Roma, victima lui Rodeanu, nu a stiut cine l-a impuscat, angajati ai Hotelului Negoiu au declarat in fata instantei militare ca momentul in care Rodeanu a tras cu pistolul in multime a coincis cu cel in care tanarul a cazut ranit. Rodeanu a negat tot timpul ca ar fi tras in manifestanti. Fostul loctiitor al comandantului Militiei sectorului 4 a contestat decizia TMTB, dar Curtea Militara de Apel a mentinut pedeapsa de cinci ani de detentie. Aceeasi pedeapsa a fost mentinuta si de Curtea Suprema de Justitie, care dupa cinci ani de proces a pronuntat astfel si sentinta definitiva.

Intrebari ramase fara raspuns

  • Cum s-au eliberat certificatele de deces fara ca anterior sa se fi efectuat autopsierea cadavrelor? Si atunci, ca si acum, in cazurile in care exista indiciile unei morti violente, actul de deces se elibereaza doar dupa autopsie.

  • De ce anchetatorii nu au adunat gloantele si celelalte urme de munitie gasite de medici in corpurile victimelor?

  • De ce nu au fost efectuate expertize balistice in toate acele cazuri?

  • Care este cantitatea totala de munitie consumata in Bucuresti si repartizarea acesteia pe unitatile care au participat la reprimarea demonstratiei?

  • Care sunt categoriile de armament care au fost utilizate in acea perioada?

  • De ce nu s-a facut analiza tuburilor de cartuse gasite in toate „zonele fierbinti"?

    Manifest pentru victimele Revolutiei

    In ziua de 21 decembrie si in noaptea de 21/22 decembrie 1989, fortele represive ale regimului Ceausescu au ucis 48 de oameni si au ranit alti 604. Timp de 15 ani, institutiile judiciare ale statului s-au prefacut ca incearca sa-i gaseasca pe vinovati. Au gasit un singur tap ispasitor: un maior de militie care a ranit un demonstrant. Adevarul despre crimele savarsite in "noaptea cea mai lunga" a Revolutiei este strivit sub sutele de dosare cu "autori necunoscuti".

    Pentru ca sunt prea slabe sansele ca autoritatile sa mai redeschida, dupa 15 ani, dosarele mortilor si ranitilor din 21 decembrie; Pentru ca nevinovatii ce zac sub lespezile de piatra din Cimitirul Eroilor Revolut iei nu au liniste cata vreme criminalii zburda in libertate;

    Pentru ca familiile celor ucisi incearca disperate sa afle numele vinovatilor, iar magistratii si politicienii le trantesc usa-n nas;

    Pentru ca acolo unde nu e adevar nu e nici dreptate, Romania nu-si poate cladi un viitor bun pe un trecut neelucidat;

    Pentru ca statul roman este obligat sa-si asume greselile trecutului, ca si propriile greseli si este obligat sa plateasca pentru ele;

    Jurnalul National vine in ajutorul urmasilor celor ucisi in ziua de 21 decembrie 1989, precum si al celor raniti, oferindu-le gratuit asistenta juridica celor ce vor sa dea in judecata statul roman, obliga ndu-l sa plateasca impotenta sa de a descoperi adevarul despre crimele Revolutiei. Celor sceptici le spunem ca acest demers este legal, necesar si posibil. Exista si un precedent. O timisoreanca ranita cu o arma cu luneta a dat in judecata statul roman, dupa ce, vreme de 10 ani, magistratii n-au reusit sa identifice vinovatul. Victima a castigat procesul, anul trecut, primind despagubirile cerute.

    Asadar, speram ca demersul nostru va trezi din amorteala constiintele adormite ale magistratilor si factorilor de decizie politica. Doar stransi cu usa, acestia isi vor aduce aminte de responsabilitatile pe care le au fata de cetatenii tarii. Asadar, sa-i facem sa plateasca daca nu vor gasi vinovatii!
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment decembrie rodeanu