Pentru aflarea vinovatilor de uciderea a 48 de persoane si ranirea altor 604 in primele 24 de ore ale Revolutiei din decembrie 1989, eforturile procurorilor militari la vremea respectiva s-au dovedit a fi ori inutile, ori minore.
ANDREEA TUDORICA
Si acest lucru reiese in mod clar si din âbilantul" celor cercetati, judecati si condamnati pentru represiunea din 21-22 decembrie din Capitala: un singur vinovat pentru ranirea unei singure persoane. Rezultatul este negativ si pentru ca in primele ore de dupa fuga lui Ceausescu nu s-au facut autopsiile celor decedati si nu s-au prelevat probe esentiale, cum ar fi munitia gasita in corpurile victimelor decedate sau ranite.
MILITIANUL. Locotenent-colonel(r) Gheorghe Rodeanu, fost loctiitor al Comandantului Militiei sector 4, este singurul acuzat, judecat si condamnat pentru ca a tras in revolutionari in 21 decembrie in Bucuresti. La inceput s-a vorbit ca acesta a ranit doua persoane, insa despre una dintre ele s-a aflat la vremea respectiva ca s-a internat in spital sub un nume fals de frica Securitatii. Astfel, militianul a ajuns in fata instantei, in anul 1995, acuzat de ranirea unei singure persoane, Ilie Roma.
MISIUNEA. Cum a ajuns Rodeanu in mijlocul manifestantilor? In 17 decembrie 1989 a avut loc la sediul Militiei Capitalei o sedinta unde, conform propriilor declaratii, s-a dat ordin ca, in cazul unor manifestari turbulente sa se faca uz de arma, potrivit decretului 367/1971 emis de Consiliul de Stat, privind regimul armelor, munitiilor si materialelor explozive.
In seara zilei de 20 decembrie Rodeanu a fost anuntat ca a doua zi a fost nominalizat sa participe la misiune la Sala Palatului cu prilejul organizarii unui miting. Conform ordinului primit de la superiorii sai, Rodeanu a luat pistolul si munitia din dotare, un pistol âCarpati - 1974" calibru 7,65 mm. In 21 decembrie trebuia sa blocheze, in zona Hotelului Negoiu, accesul unor eventuali manifestanti in sediul fostului sediu al CC al PCR. Rodeanu povesteste ca, dupa circa 30 de minute de la inceperea cuvantarii lui Ceausescu, s-a produs o panica deosebita si ca s-a aruncat inspre el cu o petarda sau un obiect confectionat artizanal, moment in care a fost invaluit de fum.
PROCESUL. In fata magistratilor militari, Rodeanu a declarat ca la 21 decembrie, in jurul orei 13:30, in fata Hotelului Negoiu, un grup de manifestanti, strigand lozinci ceausiste, au incercat sa patrunda in Piata Palatului. âM-am deplasat in fata grupului si am incercat sa am o discutie cu ei, dar m-au lovit cu pietre. Vazand ca demersul meu nu a dat rezultatul dorit, am scos pistolul pentru a-i intampina si avertiza ca aveam ordin sa facem uz de arme", a afirmat Rodeanu. La dosar exista cateva fotografii in care Rodeanu este surprins cu mana in care avea pistolul ridicata, in pozitie de tragere. âAm intrat in stare de soc si, normal, ca am miscat mana in care aveam pistolul. Asa se explica de ce am fost fotografiat", a subliniat Rodeanu. Pe baza acestor fotografii, procurorii militari au intocmit dosarul penal impotriva fostului loctiitor al Comandantului Militiei sector 4. Rodeanu a adaugat ca a fost lovit la mana cu un obiect contondent, avand in acest sens si un certificat medical.
Martorul Gheorghe Constantinescu a afirmat in fata instantei militare ca l-a vazut pe lt. col. (r) Rodeanu cand a scos pistolul din toc si a tras trei gloante in manifestanti, ranind grav un tanar imbracat cu o jacheta âverde pal". De asemenea, el a precizat ca âo batrana care ducea doua sacose l-a admonestat pe Rodeanu", spunandu-i sa nu mai traga. Cadre ale Ministerului de Interne au sustinut insa in fata magistratilor ca nici ei si nici Rodeanu nu au folosit armamentul din dotare pentru ca ânu aveai voie sa folosesti impotriva publicului, multimii, armamentul", dupa cum a precizat plt.maj Vasile Grumezescu, fost subaltern al lui Rodeanu. Aflat in calitate de martor in fata magistratilor militari, Nica Leon a afirmat ca l-a vazut pe Rodeanu cu arma indreptata spre manifestanti. âAm auzit in spatele meu doua impuscaturi. L-am vazut pe lt.col. Rodeanu cu arma in mana. Langa mine a cazut un baiat. Era ranit", a afirmat Nica Leon.
SENTINTA. Gheorghe Rodeanu, singurul militian si singura persoana cauzata ca a deschis foc asupra manifestantilor in ziua de 21 decembrie in Capitala, a fost condamnat de Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti la cinci ani de inchisoare, pentru tentativa la omor, si nu la omor deosebit de grav, infractiune pentru care fusese trimis in judecata. Daca Ilie Roma, victima lui Rodeanu, nu a stiut cine l-a impuscat, angajati ai Hotelului Negoiu au declarat in fata instantei militare ca momentul in care Rodeanu a tras cu pistolul in multime a coincis cu cel in care tanarul a cazut ranit. Rodeanu a negat tot timpul ca ar fi tras in manifestanti. Fostul loctiitor al comandantului Militiei sectorului 4 a contestat decizia TMTB, dar Curtea Militara de Apel a mentinut pedeapsa de cinci ani de detentie. Aceeasi pedeapsa a fost mentinuta si de Curtea Suprema de Justitie, care dupa cinci ani de proces a pronuntat astfel si sentinta definitiva.
Intrebari ramase fara raspuns
Cum s-au eliberat certificatele de deces fara ca anterior sa se fi efectuat autopsierea cadavrelor? Si atunci, ca si acum, in cazurile in care exista indiciile unei morti violente, actul de deces se elibereaza doar dupa autopsie.
De ce anchetatorii nu au adunat gloantele si celelalte urme de munitie gasite de medici in corpurile victimelor?
De ce nu au fost efectuate expertize balistice in toate acele cazuri?
Care este cantitatea totala de munitie consumata in Bucuresti si repartizarea acesteia pe unitatile care au participat la reprimarea demonstratiei?
Care sunt categoriile de armament care au fost utilizate in acea perioada?
De ce nu s-a facut analiza tuburilor de cartuse gasite in toate âzonele fierbinti"?
Manifest pentru victimele Revolutiei
In ziua de 21 decembrie si
in noaptea de 21/22
decembrie 1989, fortele
represive ale regimului
Ceausescu au ucis 48 de
oameni si au ranit alti 604.
Timp de 15 ani, institutiile
judiciare ale statului s-au
prefacut ca incearca sa-i
gaseasca pe vinovati. Au
gasit un singur tap
ispasitor: un maior de
militie care a ranit un
demonstrant. Adevarul
despre crimele savarsite in
"noaptea cea mai lunga" a
Revolutiei este strivit sub
sutele de dosare cu "autori
necunoscuti".
Pentru ca sunt prea slabe
sansele ca autoritatile sa
mai redeschida, dupa 15
ani, dosarele mortilor si
ranitilor din 21 decembrie;
Pentru ca nevinovatii ce
zac sub lespezile de piatra
din Cimitirul Eroilor Revolut
iei nu au liniste cata
vreme criminalii zburda in
libertate;
Pentru ca familiile celor
ucisi incearca disperate sa
afle numele vinovatilor, iar
magistratii si politicienii le
trantesc usa-n nas;
Pentru ca acolo unde nu e
adevar nu e nici dreptate,
Romania nu-si poate cladi
un viitor bun pe un trecut
neelucidat;
Pentru ca statul roman
este obligat sa-si asume
greselile trecutului, ca si
propriile greseli si este
obligat sa plateasca pentru
ele;
Jurnalul National vine in
ajutorul urmasilor celor
ucisi in ziua de 21 decembrie
1989, precum si al
celor raniti, oferindu-le
gratuit asistenta juridica
celor ce vor sa dea in judecata
statul roman, obliga
ndu-l sa plateasca
impotenta sa de a
descoperi adevarul despre
crimele Revolutiei.
Celor sceptici le spunem
ca acest demers este
legal, necesar si posibil.
Exista si un precedent. O
timisoreanca ranita cu o
arma cu luneta a dat in
judecata statul roman,
dupa ce, vreme de 10 ani,
magistratii n-au reusit sa
identifice vinovatul. Victima
a castigat procesul, anul
trecut, primind despagubirile
cerute.
Asadar, speram ca demersul
nostru va trezi din
amorteala constiintele
adormite ale magistratilor
si factorilor de decizie
politica. Doar stransi cu
usa, acestia isi vor aduce
aminte de
responsabilitatile pe care
le au fata de cetatenii tarii.
Asadar, sa-i facem sa plateasca daca nu vor gasi
vinovatii!