x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un nou val de inundatii

Un nou val de inundatii

de Elena Stan    |    16 Iul 2005   •   00:00
Un nou val de inundatii

Nivelul apei a ramas peste cotele de inundatie in cazul multor rauri si meteorologii se asteapta sa apara probleme.

Cele mai afectate raman cursurile mijlocii si inferioare ale Oltului si cursurile inferioare ale Buzaului, Argesului, Siretului pe care se vor mai produce cresteri prin propagarea viiturilor.

SIRETUL. Prima pe lista de avertizare este zona localitatii Lungoci, din judetul Vrancea, unde se intalnesc raurile Putna, Siret si Trotus, inainte de varsarea in Dunare. Nivelul apei inregistrat la ora 13:00 a fost de 660 cm, in scadere usoara fata de nivelul inregistrat la ora 8:00 - 698 cm. La statia hidrometrica Sendreni (jud. Braila), nivelul apei inregistrat la ora 13:00 a fost de 615 cm. "De regula, pe Trotus sunt 25 m/s, iar acum sunt 1.007 m/s, de 40 de ori mai mult decat normal", a spus Lucia Ana Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului. In cursul zilei a plouat pe afluentii raului Siret (Trebis, Negel si Barlad), ceea ce a condus la cresterea nivelurilor acestuia.

PERMANENTA. La cererea autoritatilor locale, Hidroelectrica utilizeaza sistemul propriu de avertizare a populatiei in caz de dezastru, cu sirene electronice, stare de fapt care a permis dispeceratelor locale transmiterea de mesaje vocale preinregistrate, respectiv de mesaje sonore specifice. Societatea asigura permanenta personalului de interventie si a mijloacelor specifice necesare, activandu-se in acest sens comitetele locale de urgenta de la sucursalele din teritoriu.

ALERTA
"In momentul in care sunt depasite cotele de atentie, intra in alerta sistemul si observatorii. Aceste cote sunt impartite in trei etape. Prima este cota de atentie, urmatoarea este cota de inundatie, iar ultima este cota de pericol, care, daca este depasita, precis inseamna pagube mari in zona", spune George Stancescu. La cotele de atentie se afla urmatoarele ra- uri: Mures - Ocna Mures (430+5), Alba-Iulia (235+5), Acmariu (340+75) - toate in judetul Alba, Mures - Gel- mar (300+30), Branisca (300+25) - judetul Hunedoara si Savarsin (325+15) - judetul Arad, Olt - Micfalau (250+50) - judetul Covasna, Arges - Gradinari (200+30) si Neajlov - Calugareni (220+10) - ambele in judetul Gorj, Siret - Lungoci (600+10) - judetul Vrancea si Siret - Sendreni (550+40) - judetul Galati.

DIG SUPRAINALTAT
Pentru evitarea producerii inundatiilor s-a suprainaltat digul de pe Siret cu 2.000 de saci si se actioneaza pentru consolidarea acestuia cu ajutorul excavatoarelor si buldozerelor din dotarea Administratiei Nationale "Apele Romane" si a Primariei Bacau. Autoritatile actioneaza si la Comanesti, pe Trotus (jud. Bacau), in aval de podul de cale ferata, pentru suprainaltarea digului. In zona amonte de Corbu Vechi, pe Siret, s-au produs, din cauza presiunii apei in zona digurilor, inca patru brese in apropierea zonei bresei controlate, deschisa joi dimineata.
Tot peste cotele de inundatie sunt si raurile Olt - Podul Oltului (450+10), Hoghiz (300+70) - judetul Brasov si Arges-Budesti (300+30) - judetul Calarasi. "Daca sunt depasite «cotele de inundatie», atunci sunt afectate obiective industriale, case, gospodarii, terenuri agricole etc", a explicat George Stancescu, meteorolog la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.
"Pentru fiecare rau in parte exista cote bine stabilite, care sunt cunoscute de lucratorii in domeniu. Astfel sunt fixate 900 de sectiuni, iar in functie de cresterea sau de descresterea debitelor se discuta masurile care pot fi luate", explica el.

Barajele sunt in siguranta


BICAZ. Specialistii Hidroelectrica asigura permanenta supravegherii acumularilor
"Toate lucrarile hidrotehnice administrate de Hidroelectrica functioneaza in conditii de siguranta, fara probleme de exploatare, fiind supravegheate in permanenta conform legii", ne-a declarat Traian Oprea, directorul general al societatii.
Pana acum, au fost deversate volume foarte mici de apa, numai in cazurile in care in lacurile de acumulare a fost atins nivelul maxim, iar afluentii au fost mai mari decat debitele posibile a fi uzinate.

UZINARE. In rest, in lacurile din partea superioara a bazinelor hidrografice au fost retinute volume importante de apa, in vederea evitarii suprapunerii cu undele de viitura de pe afluenti. Hidroelectrica va continua, in aceasta perioada de criza, deversarea controlata a lacurilor de acumulare, pentru refacerea transelor de atenuare a viiturilor. Pe amenajarile in cascada, au fost tranzitate in conditii foarte bune viiturile, fara probleme tehnice, iar pe raul Olt a fost limitat debitul in aval de Izbicei. Doar pe Siret, care a avut un debit de 30 de ori mai mare decat cel mediu anual, nu s-a reusit atenuarea integrala prin lacurile cascadei hidroenergetice. (Eliza Popa)

Mii de animale, luate de ape


NECAZ. Oamenii incearca sa-si salveze dobitoacele
  • Olt - n urma inundatiilor au murit 46.988 de pasari, 309 porci, 294 de oi si capre, 119 familii de albine, 4 vaci, 4 cai, 15 iepuri si doi magari.
  • Teleorman - s-au necat 15.447 de pasari, 124 de oi, 29 de capre, 34 de porci si 40 de iepuri.
  • Arges - au fost omorAte de viitura 251 de pasari si 5 porci.
  • Bacau - au murit 6.250 de pasari, 220 de oi, 9 porci si doua vaci.
  • Galati - conform bilantului provizoriu, au fost luate de ape 3.200 de pasari, 37 porci, 1 cal si 4 vaci.
  • Cluj - 20 de pasari moarte.
  • Vrancea - au pierit 3.000 de pasari, 640 de oi, 40 de porci, 11 cai si 10 vaci.
  • Prahova - 70 de pasari moarte.
  • Tulcea - 528 de pasari, 15 porci, 2 cai si 2 vaci moarte.
  • Neamt - s-au necat 240 de pasari, un porc si doi cai.
  • Buzau - 126 de pasari, 11 capre si o vaca au fost luate de ape.
  • Constanta - au murit 2.529 de pasari, 80 de oi si 29 de porci.
  • Dolj - au fost omorAte de viitura 3.960 de pasari, 30 de porci, 3 vaci si 5 familii de albine.
  • Suceava - 171 de pasari, un porc si 5 miei luati de apa.
  • Gorj - au murit 1.120 de pasari, 5 porci si o oaie.
  • Hunedoara - s-au necat 620 de pasari, 23 de iepuri, 2 porci si o vaca.
  • Mehedinti - 1.420 pasari, 46 oi, 8 porci si un cal au murit.
  • Harghita - 4 porci morti.

    Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara sustine ca n judetele Alba, Calarasi, Giurgiu, Sibiu, Satu-Mare, Salaj, Brasov, Arad, Caras-Severin, VAlcea, Timis, DAmbovita, Braila, Vaslui nu au murit animale din cauza inundatiilor. De asemenea, reprezentantii institutiei spun ca nu au fost semnalate boli infecto-contagioase sau intoxicatii la animale si nici toxiinfectii alimentare n rAndul populatiei. (Florina Zainescu)
  • ×
    Subiecte în articol: judeţul eveniment păsări porci siret