x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Unirea de la 1918 cu telegrame şi telefoane de campanie

Unirea de la 1918 cu telegrame şi telefoane de campanie

de Alexandru Radescu    |    01 Dec 2011   •   11:09
Unirea de la 1918 cu telegrame şi telefoane de campanie

Odata cu terminarea evacuarii Bucurestiului (12 noiembrie) trupele germane au intrerupt si toate comunicatiile telefonice si telegrafice ale acestuia atat cu Moldova cat si cu celelalte orase din tara astfel incat abia la 16 noiembrie se poate stabili o legatura regulata intre Guvernul de la Iasi si Berthelot care e autorizat sa ia masuri administrative si de paza “in acest teritoriu roman ramas fara stapan'. (Posta si Telecomunicatiile in Romania – Gen.Lt. Gheorghe Enciu)

“O legatura regulata' intr-un domeniu crucial in componenta Armatei romane, dar viciat inca din startul campaniei militare. Greutatile intampinate in realizarea legaturilor in campania din 1916 ca urmare a insuficientei mijloacelor din dotare, au determinat completarea cu aparatura si materiale de transmisiuni aduse in regim de urgenta din Franta: aparate telegrafice Morse, centrale telefonice de 4,10 si 25 de abonati, telefoane, cablu usor si cablu greu (Comunicatii si Informatica – scurt istoric Gen. De brigada Ion Ceraceanu). Tot timpul razboiului, armata noastra a avut 14 posturi t.f.f. (telegraf fara fir) de campanie, in timp ce francezii si nemtii aveau cateva sute de posturi de radio cu “unde intrerupte' (ca urmare a intrebuintarii tuburilor electronice). Posturile t.f.f. romanesti erau instalate pe trasuri cu tractiune hipo, greoaie si voluminoase, in timp ce cele germane si franceze erau instalate, in cea mai mare parte, pe mijloace auto...

De mentionat si faptul ca la inceputul campaniei din 1916, o parte din comandamente au manifestat neincredere fata de folosirea mijloacelor tehnice de transmisiuni in comparatie cu agentii de transmisiuni si mijloacelor optice, atat din cauza insuficientei cunoasteri a modului de exploatare a tehnicii, cat si frecventelor cazuri de interceptari ale circuitelor telefonice si transmisiilor t.f.f. Totusi, s-a apreciat ca dintre acestea, telegraful este mijlocul de baza pentru organizarea legaturi (si pentru ca fiecare comunicare ramanea scrisa, constituindu-se in document de lupta).

Evolutia razboiului, a frontului a dus la schimbari radicale:

- telefonul a devenit mijlocul tehnic de baza pentru organizarea legaturii la esaloanele tactice si operative;

- t.f.f s-a folosit la scara mai restransa, fiind considerata un mijloc pt interceptarea convorbirilor inamicului si a comunicatelor agentiilor de presa.

Sa mentionam si faptul ca inzestrarea armatei cu statii radio (denumite la vremea aceea statii de telegrafie fara fir - t.f.f.) a inceput in anul 1908, primele aparate fiind de tip Telefunken, urmate la trei ani de aparate “Marconi'.

Porumbeii de front

Folosirea porumbeilor calatori a fost mai restransa, in timpul Primul Razboi Mondial, deoarece acestia aveau nevoie de 3-4 saptamani de acomodare cu noile zone de dislocare. Mobilizata la 15 august 1916 de catre Batalionul de Specialitati, statiunea columbofila a fost atasata biroului informatii din M.C.G., iar in luna septembrie 1916 a fost mutata la Barlad si ulterior la Iasi.

×