x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Urme Al-Qaeda la Brasov?

Urme Al-Qaeda la Brasov?

23 Sep 2004   •   00:00

SPECIAL

Khaled Matar, un arab care are si cetatenie romana, banuit ca face parte din temuta retea terorista Al-Qaeda, ar fi fost instruit in tactici de atac, de aparare si antitero la garnizoana Fagaras.

Khaled Matar, "terorist scolit" in Fagaras

La inceputul saptamanii trecute, o publicatie din Cluj a dezvaluit, citand surse "confidentiale", ca un arab cu cetatenia romana, Khaled Matar, ar fi fost arestat de FBI in SUA pentru implicare in atentatele din 11 septembrie 2001. Informatia a fost dezmintita de Biroul FBI din Bucuresti. Biografia presupusului terorist Al-Qaeda este una plina de enigme, mai ales ca Khaled Matar a fost, in Romania, supravegheat permanent de SRI.
LIBIU MATEESCU

Serviciul Roman de Informatii a comunicat presei ca nu are date care sa confirme aceasta arestare. Comunicatul SRI continea insa si un amplu material referitor la activitatile desfasurate de Khaled de-a lungul timpului petrecut in Romania. Tot dupa doua zile de la aparitia informatiei in presa romana, Biroul FBI a infirmat arestarea cetateanului roman de origine palestiniana, Khaled Deiab Abdallaa Matar.

Putina lume stie insa ca acest arab cu o biografie mai mult decat suspecta are o multime de legaturi si cu judetul Brasov. Monitorul de Fagaras a descoperit ca in anii ’80 Khaled Matar a fost instruit in tactici de atac, de aparare si antitero la Garnizoana Fagaras. Mai mult, se pare ca unul dintre fratii sai, Medhat Matar, a facut afaceri in orasul Brasov.

ORIGINI. Khaled Deiab Abdallaa Matar, mezinul unei familii instarite, s-a nascut in 1961, in Fasia Gaza. A venit in Romania cand avea 17-18 ani, cu pasaport egiptean. Matar a locuit in Romania pana in 1997. In tot acest timp a declarat oficialitatilor cel putin trei nationalitati: egipteana, palestiniana si israeliana. Din 1990 a avut si cetatenie romana. In tara a venit cu trei frati ai sai. Unul dintre ei, Alla Deiab Abdallaa Matar, a stat cativa ani in Brasov, inainte de a fi condamnat si apoi expulzat in urma unei afaceri cu valuta falsa. Un altul, Hedhat Deiab Abdallaa Matar, medic stomatolog, s-a stabilit la Iasi. Cel de-al treilea a plecat din Romania dupa un an de sedere.

FAGARAS. Dupa "bomba de la Cluj", ziarele centrale s-au intrecut in a publica biografii ale lui Khaled Matar. Nimeni nu a putut afla ce a facut arabul de la sosirea in Romania, in 1978, pana in 1982, anul in care s-a inscris la cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj. Surse din anturajul sau au declarat ca anii acestia si i-a petrecut la Brasov, unde ar fi urmat o pregatire la Scoala Militara din Fagaras. "De prin 1979 au venit foarte multi cursanti arabi la Fagaras, in virtutea relatiei stranse pe care o avea Nicolae Ceausescu cu Yasser Arafat. Numele Khaled imi spune ceva, dar nu pot spune cu certitudine ca este vorba de aceeasi persoana. Au trecut foarte multi ani de-atunci si s-au perindat multi arabi pe la Scoala de instructie de la Fagaras. Arhivele pastrate la MApN pot insa certifica acest lucru. Daca, bineinteles, ati avea acces la ele", spune un fost ofiter de contrainformatii din Fagaras, care nu a dorit sa-i facem publica identitatea.

Cursantii arabi erau strict supravegheati pe toata perioada cursurilor de personal militar specializat. Pe durata deplasarilor in afara unitatii militare, pe plan local, dar si in alte orase ei erau urmariti si supravegheati de un ofiter al serviciului de contrainformatii militare, care le asigura si protectia. "Aveam fise de observatii pentru fiecare cursant. Indiferent daca era roman sau arab. Comunicam informatiile direct la Bucuresti".

SCOALA. La Fagaras functiona singurul Centru de Instructie al Infanteriei, Tancuri si Auto. Incepand cu anii ’80, la Centrul din Fagaras au inceput sa vina cursanti arabi. Un fost ofiter al unitatii a acceptat sa dezvaluie felul in care se antrenau arabii. Erau grupe de la 20 la 60 de persoane. Faceau cursuri de instruire pentru munca de stat major. Aveau ore de teorie, dar si aplicatii pe care le faceau la Poligonul Cincu. Cursurile se intindeau pe o durata de la trei la sase luni, dupa care primeau un atestat. Pentru ei nu era atat de important acel document eliberat de scoala, ci instructia in sine. "Cand vorbeam cu ei spuneau: «Ne adunam aici pentru a ne cunoaste intre noi. Suntem din tari diferite, dar avem acelasi tel. Trebuie sa stim ca existam ca popor. Vom reusi formarea statului palestinian si eliberarea teritoriului de evrei»", isi aminteste ofiterul.

Cei care s-au instruit la Fagaras veneau din Iran, Irak, Egipt, Sudan, majoritatea folosind nume false. "Se prezentau direct la Bucuresti, la MApN, si erau trimisi cu un translator la noi. Cursurile predate erau in araba, pentru ca foarte putini stiau limba engleza. Toti arabii instruiti aici au participat la actiuni de gherila, erau combatanti si veneau de pe front. Timp de aproape zece ani au fost instruiti foarte multi la Centrul Fagaras.

Aveau varste de la 30 la 50 de ani. Au fost insa si cateva grupe de combatanti foarte tineri", a povestit rezervistul.

In anii ’80, fagarasenii erau obisnuiti cu prezenta arabilor la Fagaras. In general erau pasnici. Unii traiau in concubinaj cu localnice. "Ii urmaream zi de zi, chiar si cand plecau din localitate. Erau obligati sa anunte locatia unde se duc, dar nu intotdeauna respectau traseul declarat. Le placea bautura si, din cauza asta, iscau scandaluri. Erau foarte inversunati pentru cauza lor", isi aminteste fostul militar.

"CITESC ZIARELE". Pe toata perioada in care arabii au fost scoliti la Fagaras, la conducerea Centrului s-au aflat Titus Oana, Ioan Oprita si Costica Trifan. Un reporter a sunat la usa fostului colonel Ioan Oprita. Dupa ce acesta s-a legitimat, fara sa astepte motivul vizitei, Oprita a refuzat, cu un zambet ironic in coltul gurii, sa ofere detalii asupra subiectului care ne interesa. "Si eu citesc ziarele. Stiu de ce ma cautati. N-am nimic de declarat", a spus fostul colonel, dupa care a inchis usa. Colonelul Titus Oana, pe atunci loctiitor tehnic al adjunctului comandantului unitatii, a fost ceva mai amabil, recunoscand ca la inceputul anilor ’80 a instruit un grup de 60 de militari palestinieni, membri ai organizatiei de eliberare a Palestinei. Si atat.

BIOGRAFIE INCOMPLETA. In 1982, Khaled Matar s-a inscris la cursurile Facultatii de Drept din Universitatea "Babes-Bolyai". 12 ani mai tarziu, in 1994, isi lua doctoratul in stiinte juridice. Dintre cei peste 3.000 de studenti straini (arabi si greci) care frecventau intr-un an scolar facultatile clujene in anii ’80, Khaled Matar era considerat printre cei mai bogati. A fost surprins de mai multe ori la raziile efectuate de ofiterii Biroului de militie pentru Centrul Universitar in diverse apartamente din oras. Spre deosebire de alti studenti straini, studentul Khaled isi permitea sa faca deplasari in fiecare an, oficial, la familia sa. Se spune insa ca era chemat la instruire de OEP. S-a apucat de afaceri inca din anii comunismului. Vindea cafea, tigari si bauturi straine. Au urmat afaceri cu obiecte pretioase, case de amanet, fiind totodata printre primii patroni de case de schimb valutar din Cluj. La scurt timp dupa revolutie, in 1992, incearca sa-si deschida o universitate particulara. Khaled a gasit o oportunitate la Baia Mare, unde pune bazele "Universitatii Romano-Arabe", impreuna cu Abdel Mohamed Hadi Rahman - cu dubla cetatenie, romana si iordaniana - si cu cativa profesori ai Universitatii "Babes-Bolyai". Ulterior, sediul facultatii a fost mutat la Cluj.

AFACERI. Din postura de "patron" de facultate s-a retras dupa mai putin de un an, dupa ce asociatii sai l-au prins cu "ocaua mica". S-a mutat in Bucuresti, unde a infiintat cateva societati, printre care firma Khaled Import-Export 97 SRL, avand ca asociati doi iordanieni. Firma avea ca obiect de activitate declarat "tabere de tineret si refugii, campinguri, comert s.a.m.d". In calitatea sa de administrator n-a depus la Administratia Financiara nici un bilant contabil al firmei. In timp, Matar a castigat bani frumosi din consilierea arabilor care voiau sa-si deschida firme in Romania, dar nu se descurcau cu limba si cu legile. Avea relatii si stia cum merg lucrurile. S-a ocupat si cu inmatriculari de masini furate sau vechi.

POLITICA. Khaled Matar s-a apropiat si de zona politicului, inscriindu-se in PUNR. Era in relatii bune chiar cu liderii PUNR in acea vreme. "Inflacarat" de patriotism romanesc, a donat Primariei clujene piese de mobilier. In preajma alegerilor din 1996 a intentionat sa infiinteze Partidul Minoritatii Arabe, cu gandul de a ajunge in Parlament ca deputat, pe locurile special rezervate minoritatilor nationale. Teoretic, era posibil, mai ales ca, din 1994, avea si cetatenia romana. In cele din urma, sub amenintarea unor dosare penale, cineva l-a convins sa renunte la deputatie.

SCOALA DE PILOTI. Incepand cu decembrie 1993, Matar a facut demersuri repetate in vederea constituirii unei sectii de pilotaj in cadrul "Universitatii Romano-Arabe", care urma sa functioneze pe langa Aerodromul Ghimbav din Brasov.

Incercarile de materializare ale proiectului sau au esuat, ca urmare a avizului negativ dat de SRI. "Strainul a facut demersuri repetate in vederea constituirii unei sectii de pilotaj. Khaled Deiab Abdallaa Matar a contactat, in acest sens, conducerea «Aeroclubului Central Roman», avand in proiect sa scolarizeze, in vederea obtinerii brevetului de pilot, 30 de tineri palestinieni. In ciuda acestui esec, Matar n-a renuntat la idee. Profitand de relatiile pe care le avea la varful PUNR, care, la randul sau, era in relatii cu PDSR (partide aflate la putere in acea perioada), a purtat noi negocieri pentru implinirea acestui deziderat. L-a contactat pe directorul de atunci al Aeroportului Cluj, Sorin Marian, care este stabilit in prezent in Canada. A mai facut o incercare si in judetul Brasov, intentionand sa deschida un club de pilotaj si o tabara de antrenament in Muntii Fagaras. Ambele piste s-au infundat.

NASUL. In perioada in care a locuit in Romania, Matar a fost casatorit de doua ori. Prima sa sotie a fost Magdalena Hunyadi, impreuna cu care are doi copii. Primul copil, Halima, l-au avut in 1985, al doilea s-a nascut in 1987. A divortat de prima sotie in 1993, dupa sase ani de casnicie. In 1995, palestinianul s-a recasatorit cu Gisela Prack, medic. Nas le-a fost ofiterul SRI Alexandru Bolog, pe atunci activ, acum pensionar. Cea de-a doua sotie avea un "munte" de proprietati mostenite de la tatal ei, un cunoscut chirurg clujean. Din zestrea sotiei, Matar a vandut o casa holdingului lui Sever Muresan cu peste 100.000 de dolari. A vandut pe bani grei mai multe terenuri. O explicatie referitoare la nevoia de bani a lui Matar ne-a fost furnizata de o persoana foarte apropiata acestuia in perioada in care se ocupa de tranzactii imobiliare. Se pare ca Matar se deplasa periodic, mai ales la Timisoara, dar si la Arad sau Oradea, de unde trimitea bani "fratilor" lui.

FILIERA DE "EXPORT". In 1997, Khaled Matar divorteaza a doua oara. Se muta, cu firma cu tot, in Bucuresti. Sediul declarat, pe Aleea Parva, nr. 6, bl. C 37, ap. 195, era unul fictiv. A inceput sa dea anunturi intr-un ziar central ca intermediaza locuri de munca si vize de SUA si ca organizeaza cursuri de limba engleza de sapte saptamani. In urma anunturilor din ziar, la firma s-au prezentat si 37 de romani. De la fiecare, Matar a luat un avans de 100 de dolari, dar nu a rezolvat nici o viza de SUA. In urma plangerilor a 26 dintre pagubiti, Tribunalul l-a condamnat la sase ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Procedura juridica s-a derulat in absenta sa. Matar disparuse in faza cercetarii penale, pe la sfarsitul anului 1998.

TURNAT. La o saptamana dupa atentatele din 11 septembrie, unul dintre apropiatii lui Khaled, Gheorghe Bucse, a informat Ambasada americana, prin Biroul de Informatii de la Cluj, ca doreste sa faca un denunt impotriva unui presupus terorist. "Acesta se numeste Khaled Matar, e nascut in Palestina, a stat multi ani in Romania, este bine cunoscut la Cluj, iar acum se afla in SUA. A studiat aici, s-a casatorit aici, a adunat multi bani si si-a cumparat viza de SUA. E un tip dubios si razbunator si are puternice sentimente antiamericane", a declarat Bucse, care a stat in preajma lui Khaled Matar timp de mai multi ani. De la denunt pana la o ancheta a FBI n-a mai fost decat un pas.

CASATORIT DE FORMA? Americanii au aflat ca Matar locuieste in Hendersonville, o suburbie a orasului Nashville, statul Tennessee. Avea un apartament bun, pentru care platea o chirie lunara de 650 de dolari. Si-a deschis o firma, Rom American Agency 2000, prin care desfasura diverse activitati, printre care si cea de consultanta. Pentru a obtine drept de rezidenta s-a casatorit de forma cu o cetateana americana, de care traia separat in SUA.

MEDHAT. Cativa cunoscuti de-ai lui Khaled Matar au declarat in 2001 ziaristilor de la Clujeanul ca fratele lui Khaled, Medhat Alla Matar, a fost depistat la Brasov si arestat pentru detinere si punere in circulatie de valuta falsa.

Pornind de la aceasta informatie, am incercat sa dam de urma fratelui lui Khaled, Medhat, la Brasov. In evidentele Politiei Brasov numele acestuia nu figureaza insa. Cel putin nu in dosarele din ultimii ani. "Khaled Matar e omul cu o mie de fete, care te vinde si te cumpara cum vrea. Foarte periculos, pretabil la orice. Pentru bani vindea informatii oricui. Ar fi trebuit expulzat din tara si el, asa cum a fost expulzat fratele lui, dupa ce a iesit din inchisoare", spunea, tot in 2001, C.T., un fost colonel de Securitate.

MAGAZINUL. In evidentele Camerei de Comert din Brasov exista o firma avandu-i ca actionari pe MHD - KHIR MATAR si HEND MATAR. Dupa acte, respectivii s-ar fi nascut in Damasc, Siria. Firma HMM INCORPORATION detine unul dintre cele mai cunoscute magazine de incaltaminte din Brasov. Mergand pe fir, am reusit sa stam de vorba cu o fosta angajata a magazinului, care n-a vrut sa-si faca publica identitatea. Ea a confirmat ca unuia dintre patroni i se spunea Medhat Matar. La data de 11 septembrie 2001 era in magazin. "In timp ce televiziunile transmiteau in direct atentatul din America, arabii izbucneau in urale. «Allah el Akhbar!», strigau cat puteau. Fetele din magazin s-au si speriat cand au inceput sa urle. N-am inteles ce spu-neau, ca vorbeau in araba. A doua zi ne-a atras atentia foarte serios sa nu povestim nimanui ce-am vazut si auzit. Altfel, «o s-o patiti», ne-a amenintat", povesteste tanara. Legatura cu Khaled Matar este insa foarte greu de facut. Mai ales ca actualul administrator al magazinului a negat orice legatura a firmei sale cu Medhat Matar.

ARHIVE

"Au trecut foarte multi ani de-atunci si s-au perindat multi arabi pe la Scoala de instructie de la Fagaras. Arhivele pastrate la MApN pot insa certifica acest lucru. Daca, bineinteles, ati avea acces la ele" - Fost ofiter CI

DENUNT

"Se numeste Khaled Matar, e nascut in Palestina, a stat multi ani in Romania, iar acum se afla in SUA. A studiat aici, s-a casatorit aici, a adunat multi bani si si-a cumparat viza de SUA. E un tip dubios si razbunator si are puternice sentimente antiamericane" - Gheorghe Bucse, unul dintre apropiatii lui Khaled

IDEAL

"Cand vorbeam cu ei spuneau: «Ne adunam aici pentru a ne cunoaste intre noi. Suntem din tari diferite, dar avem acelasi tel. Trebuie sa stim ca existam ca popor. Vom reusi formarea statului palestinian si eliberarea teritoriului de evrei»" - Fost ofiter, Centru de Instructie al Infanteriei, Tancuri si Auto.

POLIGON LA CINCU

In anii ’80, cand fostul IAMCM construia conductele de transport gaze prin apropierea poligonului de la Cincu, Securitatea a izolat perimetrul si a ordonat izolarea traseului. Mai multi lucratori au putut vedea atunci in poligon o grupa de soldati cu baticuri in cap. Muncitorilor li s-a atras insa atentia sa nu spuna nimanui ce au vazut. Fiind cadre militare, palestinienii invatau tactica la nivel de companie, acte de aparare, ambuscade, lupta in localitati, cunoasterea armamentului de infanterie. Le-au fost predate lectii de cunoasterea si interpretarea hartilor. La probele practice au dovedit ca pot sa demonteze arma cu ochii inchisi intr-un timp record. Toate cheltuielile privind instruirea grupurilor de palestinieni, inclusiv cele de deplasare, au fost suportate de statul roman.

COMUNICAT SRI

Saptamana trecuta, un comunicat al Serviciului Roman de Informatii confirma, in mare parte, tot ce s-a scris despre afacerile lui Matar in Romania, pana in 1999. "Precizam ca datele publicate de jurnalistii romani au fost preluate in principal din declaratiile unui fost socru al cetateanului strain, cu care Khaled Matar a avut divergente financiare. In pofida alegatiilor din mass-media romane, Biroul FBI - Bucuresti nu confirma arestarea lui Khaled Deiab Abdallaa Matar", se spune in comunicat. SRI a recunoscut totusi ca l-a avut in atentie si l-a monitorizat permanent pe Matar. El nu putea fi monitorizat de SRI decat pentru trei lucruri: spionaj, actiuni impotriva sigurantei nationale sau activitati de terorism international.

FIGUREAZA IN ATENTIA FBI

Gabrielle Burger, sefa Biroului FBI de la Bucuresti, nu a confirmat arestarea romanului de origine palestiniana. "Oficial, pe teritoriul SUA, o persoana cu numele Khaled Matar figureaza in atentia FBI si a doua Curti Districtuale, in doua delicte federale cu implicatii financiare. Astfel, in perioada martie 2000-august 2001, pe rolul US District of New Jersey a figurat un proces in care a aparut Khaled Matar.

Cazul a fost inchis prin transferare la o alta Curte, pe 8 august 2001. Sase zile mai tarziu, la US District Court Sother District of New York a fost repus pe rol cazul civil. Cauza avea ca mobil diverse fraude, printre care si inselaciuni. Cazul s-a inchis printr-o amenda", explica Biroul FBI - Bucuresti.

FOTO

  • INSTRUCTIE. La Garnizoana Fagaras au fost antrenate mai multe grupuri de arabi

  • INCEPUTURI. Khaled Matar, pe vremea studentiei

  • AJUTOR. Din prietenie pentru Arafat, Ceausescu a "sponsorizat" pregatirea militara a combatantilor palestinieni

  • ANTRENAMENT. Soldati in exercitii de lupta
  • ×