x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Uzan, un Hodorkovski al Turciei

Uzan, un Hodorkovski al Turciei

24 Feb 2004   •   00:00

Rusia are scandalul Hodorkovski. Turcia, afacerea Uzan. Multi pot contesta comparatia, dar, cu toate acestea, cele doua exemple nu fac decat sa reflecte lupta pentru suveranitate la care se dedau actorii pietelor de capital.

Mihail Hodorkovski, omul cel mai bogat din Rusia. Kemal Uzan, unul dintre primii trei contribuabili ai Turciei. La Moscova, Hodorkovski este acuzat de frauda si trimis dupa gratii, iar actionarii grupului petrolier Iukos anunta ca sunt gata sa cedeze actiunile firmei, in schimbul eliberarii lui. La Istanbul, flancat de cei doi fii ai sai, Cem si Hakan, Kemal Uzan conduce un imperiu care-si intinde tentaculele de la productia de ciment pana la telefonia mobila, trecand prin finante, massmedia si energie. In mai 2003, Parchetul turc ordona confiscarea celor doua mari companii energetice conduse de grupul Uzan. Acuzatia? Gestiune contrara intereselor publice. Rezultatul: o criza grava de lichiditati afecteaza conturile bancii Imar, apartinand aceluiasi grup financiar, care decide sa se separe de aceasta.

Poveste cu cantec In urma cu cateva luni au iesit la iveala alte dedesubturi: contabilitate dubla, deturnare de fonduri, vanzare de titluri de stat fictive... O gaura de 5,6 miliarde de dolari in buzunarul public. Intr-un final, autoritatile emit mandate de arestare pe numele lui Kemal si Hakan, care, intre timp, o stersesera din Turcia. Dimensiunii financiare i se adauga cea politica: Hodorkovski a sustinut gruparile liberale ruse. La malul Bosforului, Cem Uzan si-a infiintat propriul partid - Genc -, acum doi ani. Partidul s-a impus la centru- dreapta, fiind perceput drept principal concurent pentru AK Partisi, aflat la putere.

Lovitura de gratie Week-end-ul trecut, nici mai mult, nici mai putin de 219 firme ale holding-ului Rumeli, al controversatei familii Uzan, au fost confiscate de catre Fondul de asigurare a depozitelor bancare, care asigura gestionarea companiilor aflate sub tutela statului, in scopul de a recupera cele 5,6 miliarde de dolari datorate de controversata familie Uzan. Ceea ce ar putea echivala cu sfarsitul acestui imperiu financiar, pana acum unul dintre cele mai puternice din Turcia, comenteaza France Presse. Guvernul afirma ca a fost obligat sa confiste companiile grupului, din cauza refuzului familiei de a discuta un plan de rambursare a datoriilor bancii Imar. Cel mai greu afectate de aceasta masura sunt doua mari nume pe piata financiara turca: compania de telefonie mobila Telsim (a doua ca importanta in tara, dupa Turkcell) si grupul de presa Star. Lovitura este cu bataie lunga insa, pentru ca miscarea va seca, practic, pusculita partidului lui Cem Uzan. Familia Uzan a acuzat tot timpul guvernul condus de premierul Recep Tayyip Erdogan ca vrea s-o distruga, de fapt, pentru a reduce la tacere Genc, care a obtinut 7,7% din voturi la legislativele din noiembrie 2002.

Cum s-a cladit imperiul Profitand de un val de liberalizari lansate in Turcia, la inceputul anilor ‘80, Kemal Uzan, a carui familie este originara din Bosnia, s-a lansat in mai multe proiecte de privatizare a sectorului energetic si al constructiilor de baraje hidroelectrice. Ulterior, familia s-a lansat in domeniul telefoniei, punand bazele grupului Telsim, azi al doilea operator de telefonie mobila al tarii, avand 7 milioane de abonati. Pentru ca planurile nu se opreau aici, clanul Uzan a creat si grupul de presa Star (presa scrisa si audiovizual). Cat priveste sectorul media, aici lucrurile sunt mai complicate. La numai o saptamana de la preluarea controlului de catre Guvernul turc asupra imperiului mediatic, ziaristii trustului denunta cenzura. Acum, seful postului public de televiziune TRT, Adem Gurses, conduce si ziarul, si postul TV Star. Nimic din ceea ce este contra Guvernului si a Partidului Dreptatii si Dezvoltarii (AK Partisi, al premierului Recep Tayyip Erdogan) si nici din ceea ce este in favoarea lui Cem Uzan nu intra in ziar. Noul sef a refuzat sa publice un sondaj de opinie care sustinea ca partidul lui Uzan ar fi pe locul doi, dupa AKP, la viitoarele alegeri municipale, cu peste 19% din intentiile de vot. Fostul editor sustine ca intentia este de a reduce la tacere singurul organ al opozitiei, pentru ca prea multi bani nu se pot recupera de la organele de presa.

Afacerea de familie se duce acum de rapa Metodele de a face afaceri ale familiei Uzan erau in vizor de mai multi ani. Potrivit presei, mai multe casete video si inregistrari audio gasite intr-un seif al familiei ar fi putut fi utilizate in scop de intimidare sau santaj la adresa unor functionari influenti. Viata luxoasa a membrilor familiei - insula privata, iahturi, elicoptere, avioane si vile somptuoase - a facut deliciul primelor pagini ale ziarelor din Turcia. Bomboana pe coliva a venit insa tot dinspre politica. Un tribunal din orasul Bursa a emis un mandat de arestare pe numele lui Cem Uzan, pentru ca nu s-a prezentat la tribunal in cadrul unui proces de defaimare la adresa premierului Tayyip Erdogan. Cem il criticase puternic pe premier intr-un discurs politic rostit in Bursa vara trecuta, fapt pentru care a fost dat in judecata pentru defaimare. Politia din Istanbul a confiscat numeroase documente si milioane de SIMcarduri ale operatorului Telsim, in valoare de circa 37 de milioane de dolari, in timpul unei perchezitii la vila lui Cem din metropola turca. Marfa a fost descoperita intr-o fosta piscina din somptuoasa vila, camuflata si transformata in depozit subteran secret. Politia banuieste ca Uzan voia sa vanda SIM-urile clandestin, pentru a umple buzunarele goale ale imperiului. Cu toate astea, pentru ca a comparut in fata justitiei, mandatul de arestare a lui Cem a fost ridicat dupa numai cateva ore. MARINA CONSTANTINOIU

×
Subiecte în articol: special uzan