x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vacanta scolarilor nu se micsoreaza

Vacanta scolarilor nu se micsoreaza

de Eugenia Mihalcea    |    22 Noi 2005   •   00:00
Vacanta scolarilor nu se micsoreaza

Din dorinta de a-i baga pe dascali cat mai repede in salile de clasa, Executivul se arata dispus la concesii in privinta recuperarii orelor de curs pierdute. Chinuiti de foame si ingrijorati de ratele scadente pe care n-au de unde le plati, profesorii isi preseaza liderii sindicali sa renunte la greva generala.

Elevii nu vor ramane fara vacanta de iarna, asa cum s-a vehiculat in mass-media, a precizat ieri pentru Jurnalul National secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar Paloma Petrescu. "Nu intentionam sa luam din vacanta elevilor", a declarat Paloma Petrescu. Pe de alta parte, datele adunate de la inspectoratele din tara de catre Ministerul Educatiei aratau ieri, in jurul orei 15:00, ca mai putin de 50% dintre profesorii din 29 de judete erau inca in greva. Cu alte cuvinte, in a treia saptamana de greva, dascalii au inceput sa revina la catedra de bunavoie. Poate presati de problemele finaciare, din cauza ca orice zi de scoala pierduta inseamna 300.000 de lei in minus la salariu sau din cauza presiunilor parintilor, care nu mai stiu ce sa faca in fiecare zi cu odraslele lor. Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a precizat ca sindicatele vor decide azi daca greva va continua sau nu.

MATERIA. Orele care au fost pierdute in saptamanile de greva vor fi recuperate in doua moduri, dupa cum a informat deja Ministerul Educatiei saptamana trecuta. Exista varianta comasarii materiei in timpul care a mai ramas pana la finele semestrului, adica pana la inceperea vacantei de iarna, sau recuperarea orelor. In aceste conditii, fiecare scoala trebuie sa-si stabileasca graficul de desfasurare a orelor, in conditiile in care in unele scoli nu se pot face ore suplimentare in timpul saptamanii din cauza orarului incarcat. Cat priveste recuperarea in week-end, acest lucru se poate face numai cu acordul parintilor si al elevilor, dupa cum a adaugat secretarul de stat. Cat priveste remuneratia dascalilor, acestia vor primi bani numai pentru orele desfasurate efectiv.

Conform structurii anului scolar, tezele trebuie sustinute pana la 23 decembrie, dar in situatii speciale - cum este greva - , se pot sustine si in ianuarie, a spus Paloma Petrescu.

Colegiul Sfantu’ Tariceanu


AMORTEALA. Sloganele greviste, lipite din belsug pe usi
La Colegiul National "Sf. Sava", acolo unde a absolvit liceul actualul prim-ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, profesorii nu au incetat sa-l huleasca pe seful Executivului. "Daca domnul Tariceanu considera ca noi ne putem plati intretinerea la iarna din banii astia...", facea calcule profesoara de matematica Andreea Shir.

LA FUMOAR. Ieri-dimineata, liderul de sindicat al cadrelor didactice de acolo, profesorul de filozofie Gabriel Sandoiu, dadea la fumoar explicatii la doua profesoare venite sa se intereseza cat va trebui sa mai stea acasa. "Domnule Sandoiu, va rog sa ma puneti la curent cu greva." "Se decide maine!" "Ne mai cer parerea sau decid doar liderii?" "Teoretic, acum se face prospectul." "Ei se bazeaza ca oricum nu avem bani si odata tot o sa renuntam si o sa ne intoarcem la ore. Acum trebuie sa fim uniti", ridica moralul o profesoara de informatica. Liderul de sindicat e foarte multumit de ce au reusit sa rezolve pana acum cu greva. "E o chestie de demnitate. E cam don-quijoteasca, dar da bine", zice Sandoiu. Un profesor de istorie si-a tinut ieri orele. "E treaba mea de ce am venit la scoala, ar trebui sa ma platiti ca sa ma intervievati", ne-o tranteste dascalul, dupa ce, in prealabil, ne-a spurcat cu ziar cu tot. In afara de el, inca doi profesori au spart greva la Sava. Ceilalti se tem ca nu isi vor primi banii pe cele doua saptamani de cand nu au mai tinut ore. "Eu o sa ma descurc, ca ma sustine sotul, care lucreaza in alta parte, dar altii care nu au posibilitate?", zice profesoara de matematica. (Alex Nedea)

Profesori second-hand


TRIST. Mici grevisti la umbra generoasa a tricolorului
Profesoara de geografie, profesorul de fizica sau profesoara de matematica. Fiecare are acasa copii - elevi sau deja la facultate - sau vreun parinte mai in varsta, bolnav, de care trebuie sa aiba grija. Isi platesc darile catre stat, ca orice cetatean, cumpara mancare si apoi ce le mai ramane pentru casa. Si toate acestea din salarii care cu greu pot fi impartite. Un debutant are in jur de 4.000.000 de lei in mana, iar un profesor cu vechime maxima si cu toate gradele didactice ajunge la putin peste 10 milioane.

"Pentru un stagiar, 5% in mana de la 1 ianuarie 2006 (propunerea de majorare a Guvernului pentru dascali - n.r.) inseamna 200.000 de lei", ne spune Valeriu Tulba, directorul Scolii nr. 165 din Capitala.

Situata aproape de marginea Bucurestiului, in Sectorul 4, scoala are in jur de 800 de elevi in clasele I-VIII. Sunt atat din cartier, locuiesc in blocurile "cutii de chibrituri" din preajma unitatii de invatamant, dar vin si din Jilava, ca e destul de aproape. Din Jilava vine si profesoara de geografie, care are un salariu de 6.000.000 de lei. Din putinii bani pentru care semneaza la finele lunii statul de plata, 800.000 ii da pe transport. Nu se deconteaza.

Profesoara de matematica e sotia profesorului de fizica. Ei au fost nevoiti sa aleaga. El a semnat pentru greva, ea vrea sa revina la ore. Pentru bani. Nu isi permit sa ramana la finele lunii fara nici un salariu. Deja, dupa doua saptamani de greva, nu vor mai avea in casa decat cateva milioane.

Cadrele didactice de la Scoala 165 sunt majoritar femei. Trecute de 40 de ani. Asta este media de varsta a profesorilor care mai lucreaza la catedra. Cei mai tineri fug cat mai pot. Una dintre invatatoare are mai putin de 30 de ani si numai 5.200.000 de lei la salariu. "Am norocul ca m-am casatorit si nu mai platesc chirie", spune ea zambind. Haine noi? Doamnele profesoare se imbraca la second-hand. Jenate, cu privirile in pamant la pantofii satui de cata crema de ghete au vazut la viata lor, recunosc.

Ofertele generoase ale bancilor nu sunt pentru cadrele didactice. "Nici o banca nu se uita la mine daca spun ca lucrez in invatamant", adauga o alta invatatoare tanara. (Eugenia Mihalcea)

PE PLACUL ELEVILOR LA KRETULESCU
Liceul bucurestean Kretulescu, ora 8:00. Curtea iti da senzatia filmului prost la care totusi te uiti doar asa, ca sa-ti omori timpul. Picior de om nu e. "Au venit cativa elevi, dar au facut cale-ntoarsa", imi spune portarul itit dintr-o cosmelie aflata langa poarta. Erau cei din clasa a IX-a, constiinciosii si timizii, care nu indraznesc sa sune ca sa intrebe cum sta treaba cu greva. Dupa o jumatate de ora, apare si directoarea. "La unspe e consiliul si atunci vor veni profesorii", imi raspunde din coltul gurii. Apoi tace si tace, si tace. Trei fete, tinandu-si ghiozdanele in spate precum melcul casa, se indreapta cu pasi marunti si repezi spre scoala. Le-au trimis parintii. Stau doua, trei minute si o intind. "E o bataie de joc. Ei zic ca rerereamenajeaza, dar profesorii? N-au in ce sa se imbrace. Eu sunt fericita ca am un sot in spate, care ma intretine, dar sunt altii vai de capul lor. Stau cate doi, trei intr-o garsoniera inchiriata", imi explica profa de sport, amestecand lamentarile cu judecatile. Crede ca nu va mai dura mult si vor ceda "bietii dascali", ca acum, acum vin Sarbatorile si nu vor avea ce pune pe masa. Pe holul cladirii, altele doua rasucesc pe toate partile pronosticul semnaturilor pro si contra continuarii grevei, precum pisicile ghemul. Intre timp, un grup de baietandri paraseste in tromba curtea. Sunt cam multumiti ca nu se tin orele. Dupa ei, ar putea sa inceapa scoala si la anul. (Sidonia Silian)

SPARGATORI DE GREVA LA COLEGIUL EMINESCU
DEPOPULAT. Hainele atarnate ce mai aduc a sala de clasa!
Ieri-dimineata, la Colegiul National "Mihai Eminescu", cinci profesori de la clasele a XII-a au spart greva. Ei au intrat in clase si au predat elevilor materia pentru bacalaureat. Cativa dascali nemultumiti de continuarea grevei au sustinut ca sindicatele din invatamant sa-i dea in judecata pe guvernanti la Curtea Internationala de Justitie. "De ce nu pot sa-mi continuu orele la clasa in vreme ce sindicatele negociaza cu Guvernul? Sa ne judecam la Haga si sa vedem cum putem sa ne integram in UE cu nici 300 de euro pe luna", spune revoltata o profesoara de limba franceza. La amiaza, profesorii, majoritatea sindicalisti afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), s-au intalnit cu liderul lor, Trifu Vasile, si au ascultat propunerile acestuia de a continua sau a inceta greva, fara a semna acordul cu Guvernul. O tabara a cerut sa inceapa imediat orele, "pentru ca vin parintii peste noi". Alta tabara a considerat ca-i mai potrivit sa astepte hotararea luata la nivel national. In vreme ce o profesoara a rabufnit: "Efortul psihic si financiar pe care l-au facut cadrele didactice a ramas fara rezultat. Iata ca nu am obtinut nimic nici cand ne-am unit cu totii, inseamna ca suntem ultimii oameni in societate". Pe trepte, o tanara invatatoare plange ca are de platit rate la televizor, la frigider, intretinerea. "Eu vreau sa fac ore, sa-mi dea banii. Suntem patru in familie, toti lucram in invatamant. Banii de greva la profesori nu-s ca la metrou si nici nu ti-i da. Ca bugetul nostru tot din saracie-i." Liderul de sindicat accepta ideea ca fiecare sa inceapa scoala dupa cum doreste, insa le sugereaza dascalilor nevoia de unitate, inca o zi, pana miercuri. (Radu Tutuianu)

Guvernul de profesori nu crede-n lacrimi


Scoala I-VIII. Sub scara, o doamna educatoare, usor rebegita de frig, si trei doamne de serviciu, in aceeasi situatie. Speranta moare ultima, dar toate celelalte au murit deja, asa ca a venit si randul ei. "Nu o sa obtinem nimic. Era vorba ca primim niste bani si din 2001." Parintii educatoarei au, atat unul, cat si celalalt, pensii mai mari decat ea. Aici ar fi mers teribil "Ha, ha-ul" lui Basescu. Doamna n-a pronuntat cuvantul, dar este umilitor. In rest, telefoanele suna, iar parintii sunt sfatuiti sa nu-si scoata degeaba odraslele in frig, pentru ca nu se fac ore nici azi. Sub scara domneste dezamagirea si lehamitea afisata cu destul bun-simt in medie.

La Liceul "Creanga" - o semivanzoleala. Tocmai se adunau liderii sindicali din sector. Se imparteau tabele de vot pentru personalul didactic din scoli. O coloana cu numele profesorului, una cu incetarea grevei, impartita si ea in "da/ba", si una cu resemnarea la acordul cu Guvernul. "Probabil o sa incetam greva de miercuri."

ABSURD. Liceul omonim cu politica absurda. Caragiale. Cum recuperam orele? Doamna Rosca, presedinte de sindicat pe Sectorul 1: "Avem patru variante: a) muncim sambata, dar ministerul nu vrea, pentru ca ar trebui sa ne plateasca dublu, b) micsoram orele si pauzele, dar innebunim copiii, c) rupem o saptamana din vacanta de iarna, dar ar trebui modificata legea, d) scoaterea unor capitole la examenele pentru anii terminali, ca in 2000, dar acum fiecare isi organizeaza programa cum doreste, asa ca nu se mai poate nici asta". O anumita categorie de parinti e impotriva grevei. Sunt aceia care privesc scoala ca pe un loc in care pot sa-si lase copilul opt ore, stiindu-l in siguranta.

"Desi majoritatea parintilor ne sustin demersul, sunt unii care ne acuza ca acum copiii le stau prin baruri. Asta tine de educatia pe care o primesc acasa." Ce profesor caruia ii ghioraie matele are chef sa va educe copilul? (Vladimir Ioan)

La "Jean Monnet" se semneaza condica


OBRAZUL SUBTIRE. Elevii din selectul cartier Primaverii, printre putinii care merg la scoala
La pauza, cancelaria Liceului "Jean Monnet" e plina de profesori. Isi iau cataloagele constiinciosi, semneaza condica si merg la ore ca intr-o zi obisnuita. Profesorii care si-au anuntat elevii inainte de inceperea grevei ca isi vor sustine orele au norocul sa gaseasca elevi in banci. Ceilalti - nu prea.

Unii profesori ai Liceului "Jean Monnet" au venit la scoala in timpul celor aproape trei saptamani de greva: "In prima saptamana am venit trei zile, saptamana trecuta am venit in fiecare zi", spune un profesor tanar de limba si literatura romana, Mihai Bengea. Alti profesori au ales sa nu vina deloc, iar altii au protestat la locul de munca, venind fara sa tina cursurile. "Fiecare a avut propria optiune. Cam 90% dintre noi am ales insa greva", completeaza o profesoara de istorie, care doreste sa-si pastreze anonimatul. Completeaza ca de azi (marti) elevii trebuie sa vina la scoala, caci deja au pierdut prea mult timp si rezultatele grevei sunt incerte. Toti profesorii de la Liceul "Jean Monnet" fac parte din sindicatul "Spiru Haret".

NEMULTUMITI. Salariile profesorilor sar putin peste 5 milioane. De aici pornesc nemultumirile tuturor: "Nu moare nimeni de foame in tara asta, ca cica ne descurcam. Dar e vorba de stilul de viata, ca nu-ti permiti un film, o carte - nimic", se revolta Mihai Bengea, profesor de limba si literatura romana. Tanarul profesor e de acord cu revendicarile sindicatelor, desi spune ca i-ar fi placut sa fie si profesorii consultati cand s-a decis ce sa ceara in numele lor. "Normal ca vreau un salariu decent, in primul rand, dar nu m-a intrebat nimeni cand s-au facut celelalte revendicari", sustine Baranga, proaspat intrat in campul muncii. (Ionela Gavriliu)

PRIMA BRESA
Guvernul a propus profesorilor o majorare salariala de 8%, in doua transe, plata unor drepturi banesti restante si 5% din PIB pentru Educatie, insa numai pe baza de proiecte. Cabinetul Tariceanu s-a angajat ca, pana la 15 aprilie 2006, sa elaboreze un proiect de lege a salarizarii personalului bugetar, urmand ca federatiile sindicale din invatamant sa desemneze specialisti care sa participe la elaborarea proiectului. Profesorii tineri ar putea primi salarii marite mai mult decat colegii lor mai in varsta. Vicepremierul Pogea a propus Ministerului Educatiei ca, in cadrul procentului de crestere a salariilor profesorilor cu 8%, sa se realizeze o diferentiere, astfel incat pentru cadrele didactice tinere majorarea sa fie mai mare. El a precizat ca aceasta propunere are in vedere faptul ca, in prezent, nivelul veniturilor cadrelor didactice tinere este foarte mic.

ANCHETA LA CONSTANTA
Consiliul Profesoral al Colegiului Tehnic Energetic (CTE) din Constanta, intrunit ieri in sedinta extraordinara, a desemnat o comisie formata din trei profesori care sa cerceteze imprejurarile in care un elev a amenintat cu bataia o profesoara in urma cu un an. Profesoara de limba romana Maria Croitoru a spus ca isi reproseaza acum ca nu a informat conducerea scolii, dar ca atunci s-a gandit ca "doamna directoare are destule probleme si nu avea rost sa o incarce cu alte probleme". Ea a mai declarat ca elevul avea probleme in justitie, fiind cercetat pentru un furt, iar "adolescenti teribili cum este el vor sa iasa in fata cu ceva, a vrut sa castige niste bani si nu s-a gandit la prestigiul scolii". Ea sustine ca nu a dat in elev, ci ca el ar fi inscenat totul si zice ca ar fi discutat in mai multe randuri cu diriginta baiatului, pentru ca "abaterile lui erau prea dese, nu lua notite, nu era interesat si voia doar sa treaca scoala". Mai multe posturi de televiziune au difuzat sambata seara o inregistrare video ce pare a fi fost facuta intr-o sala de clasa in care o profesoara in varsta este amenintata cu bataia de catre un adolescent. Inregistrarea are 20 de secunde si este preluata de pe un site unde apare cu titlul "Profa de info". In inregistrare, tanarul o intreaba pe profesoara de ce l-ar fi lovit si apoi o ameninta ca va face uz de violenta impotriva ei.

INVITAT LA MINISTRU
De joia trecuta, Oliviu Vladulescu, profesor de franceza la Liceul Pedagogic "Matei Basarab" din Slobozia, a intrat in greva foamei, in semn de protest fata de "politizarea reactiilor la greva profesorilor". Starea acestuia s-a inrautatit de duminica, seara fiind transportat la Spitalul de Urgenta Slobozia. Initial, a fost internat la terapie intensiva, dupa care a fost transportat la sectia toxicologie. Profesorul, in varsta de 55 de ani, refuza orice tratament si spune ca va renunta la greva numai daca se vor aloca 5% din PIB pentru invatamant, daca se va lua in discutie Legea salarizarii si daca presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, le vor cere scuze public profesorilor. Medicii sustin ca starea de sanatate a profesorului nu-i permite un asemenea gest extrem. Oliviu Vladulescu are insuficienta renala, un ulcer vechi, iar infometarea ar putea agrava aceste boli. Conducerea judetului tine permanent legatura cu Oliviu Vladulescu, iar inspectorul general scolar Gheorghe Petre ne-a declarat ieri ca ministrul Educatiei i-a trimis profesorului grevist o scrisoare in care il invita la Bucuresti, pentru discutii. De asemenea, in aceeasi scrisoare, i se aduce la cunostinta faptul ca Legea salarizarii va fi aprobata in aprilie 2006. Profesorul Vladulescu nu este la prima actiune impotriva "sistemului". (Corina Trandafir, Marilena Coman)

MARS AL TACERII LA SOFIA
Sindicatul profesorilor din Bulgaria va organiza vineri, la Sofia, un mars al tacerii, cadrele didactice urmand sa se adune in fata sediului presedintiei pentru a cere majorari salariale si fonduri suplimentare pentru sistemul de invatamant, transmite site-ul Novinite.com. Protestul se va desfasura intre orele 11:00 si 17:00 (ora Romaniei). Liderul sindical Yanka Takeva a anuntat ca, in cazul in care cererile profesorilor nu vor fi indeplinite pana la 25 noiembrie, acestia vor intra in greva foamei. Greva cadrelor didactice s-a desfasurat pana in prezent dupa modelul japonez. Profesorii cer o crestere salariala de 15% incepand din ianuarie 2006, precum si infiintarea unor posturi de psihologi in scoli. Initial, Takeva a anuntat ca din bugetul alocat invatamantului pentru 2006 lipsesc circa 410,5 milioane de leva (210 milioane de euro), suma necesara pentru functionarea sistemului de inva-tamant la nivel normal. Potrivit liderului sindical, alocarea sumei de 140 de milioane de leva (aproximativ 71,4 milioane de euro) ar fi suficienta pentru a acoperi cererile profesorilor. Parlamentul de la Sofia a acceptat proiectul de buget in prima lectura, saptamana trecuta, fara a tine cont de solicitarile dascalilor.
×