x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vaccinarea la bâlci: cu paharul de vin înainte și sticla „de după”!

Vaccinarea la bâlci: cu paharul de vin înainte și sticla „de după”!

de Mariana Zaharia    |    21 Iul 2021   •   07:30
Vaccinarea la bâlci: cu paharul de vin înainte și sticla „de după”!

În Argeș, un târg tradițional de Sfântul Ilie a avut în acest an și stand cu Pzfier sau Johnson, la alegere. Doar că sătenii din comuna Brăduleț l-au evitat. Au preferat micii, înghețata și berea. Doar 13 oameni s-au vaccinat. 

 

Târgul din comuna Brăduleț se ține de ani de zile în ziua sărbătorii de Sfântul Ilie. Oameni din tot județul Argeș veneau la acest bâlci, dar a fost oprit de pandemie. Iar, anul acesta, când au fost ridicate restricțiile, pe petrecăreți i-a oprit ploaia. Sătenii însă s-au adăpostit la magazinul mixt. Sub umbrele, la mese unii cu alții, au făcut coadă la grătar și bere. Tineri sau vârstnici, bărbați sau femei, s-au adunat să discute problemele sătești. Ne-am adăpostit și noi de ploaie printre ei și am aflat că localitatea încă are oficiu poștal pentru ca oamenii să își ridice pensiile. Dar nici școală nu mai are și nici bâlciul nu mai e ce era. Odată se vindeau coase, acum nici nu le-ar mai cumpăra cineva, sunt convinși localnicii. Există motocositoare. Și tot acolo găseau covoare sau îmbrăcăminte. 

„Dar vaccin a fost vreodată?”, i-am întrebat. „Niciodată, domnișoară. Nu s-a pomenit la noi așa ceva. Nici nu ne ducem să ne vaccinăm. Pe unii i-au luat copiii și i-au dus la oraș și așa au făcut, dar noi ne vedem de munca și de viața noastră. Azi ne odihnim că e sărbătoare. Nu stăm de vaccinat”, ne-a răspuns o localnică. 

Hotărât parcă să se imunizeze, intervine un domn: „Eu vreau să mă vaccinez, dar am băut un pahar de vin. Mă mai vaccinează?”. Este îmbrăcat de sărbătoare, are cămașă nouă și pantaloni la fel. Îl iscodesc: „De ce nu ați așteptat să vă vaccinați și apoi să beți vinul? Și văd că ați mai comandat o sticlă!”.

„Asta nu o beau acum. E sticla de după. Am așteptat să îmi aducă nevasta buletinul că nu îl aveam la mine. Și, ce!? Nu le spun că am băut și gata”, rezolvă el problema pe loc. La cortul de vaccinare nu l-am văzut însă pe bărbat până la ora 14, când medicii au strâns și au plecat. 

 

Medicii, aduși de acasă 

 

Un medic, două asistente, un registrator, un echipaj SMURD. Este echipa care ar fi trebuit să se ocupe de vaccinarea la bâlci de la ora 9 până la ora 14. Au fost prezenți. Unii dintre ei veniți de acasă, din zilele lor libere. Au primit zeci de doze și au folosit doar 10. Atâția doritori au fost. Pe final au mai venit 3, însă a fost nevoie de aprobări speciale ca să fie deschis flaconul cu 5 doze. Două au fost aruncate. „Aici e de vină Primăria. Are angajați la Asistență Socială. Trebuia să îi trimită primarul, să organizeze, să anunțe și să aducă oamenii. Nu să venim degeaba. De fapt, ei sunt reticenți. Pot veni și la centrele fixe, dar nu o fac tocmai din acest motiv. Nu vor să se vaccineze”, a spus, supărat, un cadru medical. Pe cei veniți să se imunizeze i-am întrebat de ce au ales să facă asta la târg și ne-au spus că a fost o decizie de moment. Au auzit că este ser și au zis să facă și ei.

 

„Poate mă duc și eu la un meci de fotbal și nu mă primește acolo că nu sunt vaccinat. Sau poate mă duc prin străinătate să muncesc. Alte motive nu am pentru vaccinare”, ne-a mărturisit un localnic.

×
Subiecte în articol: vaccinare centre de vaccinare