x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Valul lui Traian versus vila lui Videanu

Valul lui Traian versus vila lui Videanu

de Adriana Duţulescu    |    14 Iul 2010   •   00:00
Valul lui Traian versus vila lui Videanu
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Preşedintele Traian Băsescu declara, săptămâna trecută la TVR, că le-a cerut democrat-liberalilor să promoveze lideri noi, dar că aceştia "nu s-au înghesuit" să-l asculte, pentru că "i-a furat prea mult vâltoarea guvernării". Şeful statului i-a avertizat pe liderii PDL că partidul va plăti enorm dacă nu îşi vor aşeza o garnitură de lideri "mai proaspeţi".

Nici nu au trecut patru zile şi pedeliştii s-au executat. Pedeliştii îşi vor desemna până la 15 august o nouă conducere, sub titlul de "echipă de prim-vicepreşedinţi cu atribuţii clare", care să conducă partidul până la alegerile interne din 2011 şi mai ales care să îi fie pe plac lui Traian Băsescu. Miza desemnării noii echipe de şefi în PDL este de fapt plantarea fidelilor lui Traian Băsescu pe funcţii în locul vechii gărzi a democraţilor, sacrificatul principal urmând să fie Adriean Videanu, care va pierde funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului.

Sulfina Barbu a explicat luni, după şedinţa Biroului Politic al PDL, că până la 15 august va fi convocat Colegiul Director al partidului care va mandata "o echipă de prim-vicepreşedinţi cu atribuţii clare, ce va răspunde pentru activitatea sa în faţa conducerii centrale a partidului". Sulfina Barbu a susţinut că democrat-liberalii din conducerea centrală a partidului trebuie să decidă, până la şedinţa Colegiului Director, numărul liderilor care vor face parte din echipa de prim-vicepreşedinţi. "Important este că Biroul Permanent Naţional (BPN) trebuie să dea un mandat foarte clar ce au de făcut aceşti oameni. Poate rezultă că avem nevoie de şase (n.r. - prim-vicepreşedinţi), poate rezultă că sunt suficienţi trei. Vom vedea. Cu siguranţă ne preocupă acest lucru, pentru că nici primul-ministru, nici miniştrii nu au timp să se ocupe şi de partid, şi de Guvern. Vom face o echipă şi va da socoteală în faţa BPN, săptămânal, lunar, cum vom stabili", a anunţat Sulfina Barbu, citată de Agerpres.

În PDL se ştie deja că din noua echipă de conducere vor face parte Theodor Stolojan, Roberta Anastase, Sulfina Barbu, Raluca Turcan, Cristian Preda, iar în structura şefilor de departamente vor intra, posibil, Sever Voinescu, Liviu Negoiţă, Sorin Frunzăverde şi Vasile Blaga, acesta din urmă având şi funcţia de secretar general al partidului.

Presiunile făcute de Traian Băsescu asupra partidului pentru a-şi impune favoriţii în conducere, şi pentru a trage pe linie moartă "tripleta BVB" - cei trei veşnici rivali ai săi - Berceanu, Videanu şi Blaga - au generat un război în toată regula între cele două tabere, ieşind la iveală rufele murdare ascunse cu grijă până acum. Din ambele tabere zboară acuzaţii dure la adresa colegilor de partid, dar mai ales dezvăluiri fulminante imposibil de imaginat în vremea în care PDL era o "unitate de monolit". Sunt folosite pentru reglările de conturi mijloacele de presă aflate în sfera de influenţă a unora dintre liderii PDL.

Astfel, în ziarul Curentul, o publicaţie distribuită gratuit şi finanţată, potrivit zvonurilor de pe piaţa media, de cercurile pedeliste, au apărut în urmă cu câteva săptămâni informaţii despre trecutul comunist al Sulfinei Barbu şi al europarlamentarului Cristian Preda, două dintre principalele voci care au cerut "reformarea partidului", respectiv înlăturarea trioului BVB. "Cei doi activişti, europarlamentarul ex-UASCR Cristian Preda şi şefa amazoanelor PDL, Sulfina Barbu, au trecut de la susţinerea Cabinetului Emil Boc la atacuri tot mai dese asupra premierului şi miniştrilor care fac parte din actualul Executiv, deşi nu pierd nici o ocazie să vorbească despre solidaritate, mai ales acum, când Moldova e sub ape. La principii şi discuţii suntem buni cu toţii, practica e mai grea...

Ciudat e că PDL are aceeaşi conducere şi aceleaşi structuri ca atunci când Cristian Preda era pus pe liste pe locul patru la alegerile europarlamentare. Atunci se pare că nu-l deranja deloc sistemul feudal care i-a asigurat intrarea fără prea mari eforturi personale în Parlamentul European", scrie ziarul Curentul.

Sulfina Barbu a fost "lovită" direct şi de colegul său Valentin Iliescu, ministru pentru relaţia cu Parlamentul, care a dezvăluit, din senin, că există un raport al Curţii de Conturi care ar arăta anumite ilegalităţi săvârşite în alocarea fondurilor pentru inundaţiile din 2008 de Ministerul Mediului. Sulfina Barbu a replicat imediat, arătându-se uimită de declaraţiile colegului său de partid, şi cerându-i acestuia să vină cu "clarificări" în legătură cu afirmaţia acestuia că ar exista un raport al Curţii de Conturi în care s-ar arăta că banii pentru diguri s-au furat ca în codru după inundaţiile din 2008.

O şarjă de atacuri a venit şi din partea cealaltă, Adriean Videanu şi Vasile Blaga făcând subiectul unor anchete publicate de un cotidian pro-prezidenţial. Anchetele vizau modul în care ministerul condus de Videanu a acordat o serie de contracte către firme de casă ale partidului, iar ministrul de Interne, Vasile Blaga, era acuzat că a acordat câteva milioane de euro din fonduri europene pentru a se face publicitate unui program de dezvoltare regională taman pentru televiziunea mogulului Vântu. Nici Monica Macovei, o înverşunată adversară a lui Vasile Blaga şi a lui Adriean Videanu, nu a stat deoparte în acest război, atacând garnitura miniştrilor PDL care ar fi avut grijă "să fie omorâtă" Legea ANI în Parlament. Într-un interviu publicat de revista 22, Monica Macovei a spus că felul în care PDL a contribuit la îngroparea Legii ANI "este un semnal că cei din conducerea partidului, şi în acest caz e vorba despre senatori, nu mai ţin seamă de nimic atunci când vor să îşi protejeze interesele personale opuse interesului public".

Cristian Preda, nominalizat acum pentru o funcţie în conducerea partidului, aripa pro-Băsescu, l-a atacat chiar şi pe premierul Boc, suspectat a fi cedat în faţa intereselor grupării BVB.
Într-un interviu acordat unui cotidian central, Preda a spus că la nivelul conducerii PDL "există doar o derută" şi că este posibil ca "în această lipsă de rânduială să fie luate ad-hoc hotărârile importante, fără prea multă chibzuială" şi că la vârful PDL se află "o mică oligarhie", girată chiar de Emil Boc.

"Un partid nu trăieşte prin mica oligarhie care e instalată la vârf. Un partid trăieşte prin tot ceea ce înseamnă structuri. Când eu şi Monica Macovei i-am tras de mânecă, ne-au râs în nas, în frunte cu Emil Boc, şi ne-au tocat toate amendamentele la statutul PDL, prin care încercam să dăm o altă faţă partidului. Nemulţumirile de astăzi puteau fi evitate", a spus Preda.


"Dificultăţi" cu tripleta BVB şi în Guvern
Preşedintele Traian Băsescu a mai spus joia trecută la TVR că există o "dificultate" în relaţia sa cu Guvernul, plecând de la faptul că nu poate accepta ideea că se spune că trebuie reduse cheltuielile cu salariile şi cu personalul şi, de fapt, aceste cheltuieli cresc. Şeful statului a spus că dificultatea nu este între el şi premier, ci între el şi Guvern. Ideea unei "dificultăţi" în relaţia cu Guvernul pe tema reducerii cheltuielilor bugetare reia una dintre "tezele" sale de la Snagov când le-a reproşat miniştrilor Blaga, Berceanu şi Videanu că "pentru 30.000 de oameni care sunt clientela voastră sacrificaţi nouă milioane de alegători". 

De asemenea, potrivit unor surse participante la întâlnirea din 20 iunie, şeful statului ar fi avertizat că, dacă nu sunt aplicate măsurile de reformă, refuză să mai cauţioneze actualul Cabinet şi i-a acuzat pe unii miniştri de lipsă de solidaritate. Atunci Traian Băsescu a acordat Guvernului Boc un termen de 60 de zile, până la 1 septembrie, pentru ca aplicarea măsurilor de austeritate şi a programului de restructurare să-şi dovedească eficienţa.

×
Subiecte în articol: special sfaturi PDL traian basescu