x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vânzările agențiilor de turism depind de destinație

Vânzările agențiilor de turism depind de destinație

de Diana Scarlat    |    04 Mar 2022   •   07:50
Vânzările agențiilor de turism depind de destinație

Scumpirile în lanț și închiderea spațiului aerian al Rusiei afectează deja prețul biletelor de avion, iar pachetele turistice se vor scumpi.

 

Deși reprezentanții agențiilor de turism nu au dat încă soluții pentru cei care au cumpărat vacanțe în regim „early booking”, pentru destinațiile cele mai afectate de conflict armat sau de închiderea spațiilor aeriene, mulți se pregătesc să aplice mecanismele deja create în cei doi ani de pandemie, prin acordarea posibilității de schimbare a locului pentru concediu. Dacă vor fi nevoite să crească foarte mult prețul zborurilor, companiile aeriene nu-și vor mai permite să păstreze biletele deja vândute. Vestea bună este că nu toate cursele aeriene sunt afectate la fel.

Exact când răsuflau ușurați că pot reporni afacerile, ca înainte de pandemie, agențiile de turism se confruntă cu o nouă problemă. Războiul a generat lipsă totală de predictibilitate, deocamdată nu din motive de securitate, ci din cauza exploziei prețurilor. Kerosenul se scumpește în același timp cu toți ceilalți combustibili, ceea ce duce, automat, la creșterea prețurilor biletelor de avion. Dar mai sunt și probleme legate de rutele de zbor, după aplicarea sancțiunilor pentru Rusia. Astfel, avioanele care nu vor mai putea folosi spațiul aerian al Rusiei vor ocoli foarte mult pentru a ajunge la destinație, iar acest lucru înseamnă o creștere semnificativă a costurilor, care nu poate fi nici măcar anticipată în acest moment. O cursă care dura două ore ar putea ajunge la șase ore, iar companiile aeriene nu vor putea susține prețurile actuale ale zborurilor.

Noi negocieri, pe modelul deja existent

Specialiștii în turism spun că în astfel de situații, operatorii de curse aeriene preferă să anuleze biletele deja vândute. În această situație, depinde de fiecare agenție de turism în parte cum va reuși să rezolve problemele care vor apărea. Din fericire, nu toate zborurile vor fi afectate de închiderea spațiului aerian al Rusiei, ci doar în anumite destinații turistice vor fi mai greu de ajuns. Combustibilul rămâne însă o mare problemă, pentru că prețurile sunt în continuă creștere și nu se știe unde se vor opri. Nici cei care au închiriat chartere, chiar dacă au plătit avans, nu ar putea avea costurile pe care le-au calculat inițial. Dar există deja experiența acumulată în pandemie și s-ar putea găsi soluții de ieșire din criză. „Reprogramarea funcționează în continuare, pentru că încă nu s-a declarat încheiată pandemia. Dacă se închide o destinație, se poate schimba și se poate reprograma concediul, pentru că nu este vina agenției. Se poate negocia, pe același principiu, în noua situație creată de zboruri”, explică Traian Bădulescu, consultant în Turism.  

Nevoia unor noi tipuri de contracte

Cei mai mulți reprezentanți ai industriei ospitalității au învățat, în ultimii doi ani, cum să aplice principiul flexibilității. Și turiștii au înțeles că pentru unele probleme din ultima perioadă trebuie să se caute soluții convenabile pentru toate părțile implicate. Una dintre metodele de reducere a riscurilor, pe care ar putea să o aplice agențiile de turism, pentru a nu avea probleme, ar fi renunțarea la a mai include prețul biletelor de avion în pachetele turistice sau s-ar putea regândi charterele, astfel încât prețul să poată fi variabil, în funcție de situația din ziua zborului. Este același principiu pe baza căruia funcționează și alte tipuri de contracte, inclusiv cele de împrumuturi bancare, raportate la valoarea monedei din ziua prevăzută în contract, tocmai pentru că fluctuațiile sunt imprevizibile. În noua situație, se pot crea noi mecanisme pentru a li se putea oferi garanții celor care cumpără pachete turistice.

Noile probleme necesită o regândire a mecanismelor din spatele contractelor. Și zborurile charter vor fi afectate de scumpirile imprevizibile.

×