x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vataful Minea sta pe un domeniu boieresc

Vataful Minea sta pe un domeniu boieresc

de Iulia Barbu    |    Monica C. Andrei    |    28 Noi 2005   •   00:00
Vataful Minea sta pe un domeniu boieresc

Averea primarului Comunei Chiajna, Mircea Minea, este impresionanta. Oamenii din comuna spun ca edilul a pus se pare mana chiar pe pamanturile care apartineau Doamnei Chiajna. Probabil, in semn de pretuire, edilul i-a ridicat Doamnei Chiajna o statuie de bronz, in care a investit 4 miliarde de lei.

Comuna Chiajna se gaseste la o aruncatura de bat de Capitala. Drumul de tara, fara urma de asfalt, iti da de inteles ca ai parasit civilizatia. Strazile aratau ca dupa bombardament, iar noroaiele erau pana la gat. O singura strada facea exceptie. Strada Altarului. Era strada pe care primarul Mircea Minea si-a construit vila de lux. Locuitorii comunei susotesc pe la porti ca vila se gaseste pe un teren care nu e de ici-de colo. "Din cate stim noi, casa lui este facuta pe domeniul Doamnei Chiajna. Undeva in stanga se gaseste un conac boieresc. Nu stim insa cum a intrat el in posesia locului. Mai intai a ocupat un spatiu, apoi s-a extins. Sa fie de dinainte de Revolutie. Ce este acum s-a construit mai incoace, in urma cu cativa ani", sustine Floarea Ruse, fost consilier local. De altfel, locuitorii comunei nu au reusit sa afle care este averea primarului lor.

DETINE SI FOSTA CRESCATORIE DE PUI. Oamenii din Chiajna nu stiu ale cui sunt casele care imprejmuiesc "domeniul Minea". Strada Altarului, unde se gaseste si vila primarului, este locul care miroase de departe a oameni cu bani. Vile noi si frumoase s-au ridicat acolo in timp-record.

"Casele de langa vila primarului sunt ale nimanui. Sunt acolo si atat, nu stie nimeni ale cui sunt. Avem informatii ca locul in care sunt dusi cainii comunitari, in satul Rosu, este tot al lui Minea. Este proprietar pe acel amplasament, la fel cum detine si fosta crescatorie de pui din Rosu. Nu stim insa ce este acum acolo, pentru ca nimeni nu are curajul sa mearga si sa intrebe. Daca spune cineva o vorba e amenintat", afirma Floarea.

4 MILIARDE PENTRU DOAMNA CHIAJNA. Gurile rele spun ca din respect pentru averea pe care i-a lasat-o, fara sa vrea, primarul Minea i-a ridicat Doamnei Chiajna o statuie din bronz. Investitia a fost se pare de nici mai mult, nici mai putin de 4 miliarde de lei. Banii puteau lejer sa fie investiti in asfaltarea drumurilor gaurite, in canalizare sau in alte proiecte edilitare, mult mai folositoare comunitatii. N-a fost chip insa. Minea a vrut statuie si a avut. Localnicii ironici spun ca mai bine statuia ar fi fost montata in fata vilei primarului Minea, locul care se pare ca apartinea Doamnei Chiajna.

ISTORIC
DOAMNA CHIAJNA. Ultimul administrator al mosiei a fost Enache Vacarescu
Numele comunei Chiajna este legat prin traditie de ruinele unei biserici ale carei temelii se pare ca au fost ridicate de Doamna Chiajna. Ea a fost sotia lui Mircea Ciobanul si nepoata lui Stefan cel Mare. Doamna Chiajna a murit in exil, spre sfarsitul secolului al XVI-lea, pe teritoriul fostului Imperiu Otoman. Atestarea unei curti boieresti in apropierea comunei Chiajna apare pe la 1778. Alexandru Ipsilanti este cel care a si continuat constructia bisericii incepute de Doamna Chiajna. In timpul lui Voda Mavrogheni, intre 1786 si 1792, constructia bisericii este finalizata. Ultimul administrator al mosiei din zona a fost, potrivit unor documente istorice, Enache Vacarescu. El a administrat mosia care, in acea vreme, purta numele de Giulesti. De altfel, potrivit izvoarelor istorice, de-a lungul secolului al XVIII-lea, comuna Chiajna a apartinut de Giulesti. (Vasile Surcel)

Pentru a clarifica lucrurile, am incercat sa luam legatura cu primarul controversat al comunei Chiajna. Oamenii ne-au avertizat ca este scump la vedere. Nu sta de vorba decat cu cine vrea. Nu are program de audiente decat o data pe luna, si in nici un caz in ziua de marti, pentru ca sunt trei ceasuri rele. In momentul in care l-am sunat a refuzat sa ne acorde un interviu, pe motiv ca nu se afla in localitate, promitandu-ne ca, daca-i trimitem o lista cu intrebari la secretariatul primariei, va raspunde in cateva zile. Interesant este ca oamenii din Chiajna ne-au confirmat faptul ca Mircea Minea (foto) era la cativa pasi de noi. Au trecut cinci zile, iar Minea nu a dat nici un semn de viata, cu toate ca a intrat in posesia intrebarilor noastre. Mai mult, ca sa scape de orice responsabilitate, a intrat in concediu medical, motivand probleme de sanatate. Pentru ca n-am mai avut ocazia sa vorbim cu Minea, va redam discutia telefonica pe care am avut-o in ziua in care i-am solicitat si interviul.

Jurnalul National: Buna ziua, domnule Minea, sunt foarte multe probleme care trebuie clarificate de dvs. Puteti sa ne acordati un interviu?
Mircea Minea: Sunt plecat din localitate.

Atunci poate maine dimineata (n.r. miercuri, 23 noiembrie).
Nu pot, lasati-mi scris si va raspund in doua, trei zile. Eu pot sa ma sucaresc, eu stiu ce interese meschine sunt, e si cineva implicat, le lasati la mine pe masa, la doamna secretara. Sa faca reclamatii, sa vina oricine sa ma ancheteze, ma pun la dispozitia oricui.

Dar trebuie sa ne raspundeti la cateva intrebari.
Lasati-le in scris, si vi le dau in scris, va raspund in cateva zile.

In cate zile ne raspundeti?
In cel mai scurt timp. Eu sunt omul care raspund la 15.000 de oameni, am si eu viata mea.

Am auzit ca nu prea stati de vorba cu oamenii?
Aduceti-i pe aia care spun ca nu stau de vorba cu ei si dati-mi si numele lor.

Daca vreti, eu vi-i aduc, ca sunt foarte multi, trebuie sa ne intalnim pe un stadion, pentru ca sunt multi.
Toata lumea vrea, dar trebuie sa fie conform legii.

Sunt foarte multe reclamatii, probleme pe care trebuie sa le clarificat
i. Le doresc sa fie multe.

Sunt multe nereguli la terenurile pe care le-ati retrocedat.
Sa vina la mine cu argumente, toata lumea vrea, dar sa fie conform legii.

Multi oameni se plang ca le-ati luat din terenuri atunci cand ati retrocedat?
Este lege, este hotararea unde i s-a redus din teren, procentajul de reducere, face cerere si ii dam terenul inapoi, nu trebuie sa cream si drumuri?

Ati facut drumuri?
Pai sigur ca da, sunt drumuri create.

Cred ca doar pe hartie.
E, nu pe hartie, si in teren.

Va las intrebarile atunci la primarie, v-as ruga intr-o zi sa ne raspundeti.
Nu pot intr-o zi.

La primarie nu sunteti de gasit, ce faceti, cu ce va ocupati atunci?
Sunt de la sase jumatate in primarie.

NU RATATI!


Maine vom publica alte abuzuri facute de primarul Mircea Minea, atat in comuna pe care o conduce, cat si in Bucuresti. Cei care detin informatii despre alte "afaceri" ale lui Minea ne pot contacta la nr. de tel.: 021-31.82.034 sau e-mail: monica.andrei@jurnalu.ro.
×
Subiecte în articol: special minea chiajna doamnei chiajna