ÎNCEPUT DE ŞCOALĂ SCANDALOS
Anul şcolar începe cu stîngul pentru circa 9.000 de unităţi de
învăţămînt din cele 25.000 existente în ţară. În mediul rural, puţine
şcoli au fost gata să-şi deschidă porţile şi totuşi au făcut-o, chiar
dacă, în loc să se audă clopoţelul, în majoritatea dintre ele se aud
uneltele muncitorilor.
ÎNCEPUT DE ŞCOALĂ SCANDALOS
Anul şcolar începe cu stîngul pentru circa 9.000 de unităţi de învăţămînt din cele 25.000 existente în ţară. În mediul rural, puţine şcoli au fost gata să-şi deschidă porţile şi totuşi au făcut-o, chiar dacă, în loc să se audă clopoţelul, în majoritatea dintre ele se aud uneltele muncitorilor.
De vină sînt lucrările pentru care, culmea, nu a fost timp suficient deşi s-au alocat zeci de milioane de lei.
Printre unităţile de învăţămînt unde elevii vor învăţa în mijlocul şantierelor se numără şi şcolile generale din comuna Bucov, mai precis din satele Pleaşa şi Chiţorani.
Toaletă de 3,5 miliarde de lei
La Pleaşa, lucrările pentru ridicarea noilor grupuri sanitare au fost demarate în primăvara acestui an. În sfîrşit, elevii şcolii cu clasele I-VIII urmau să aibă şi ei o toaletă civilizată, care spre deosebire de cea veche urma să nu mai fie în curte ci în incinta unităţii de învăţămînt. Numai că, lucrurile nu aveau să stea deloc aşa. Imediat după ce s-a luat vacanţă, în pauză au intrat, fără să spună nimic, şi muncitorii. Aceştia şi-au strîns uneltele şi duşi au fost. Au lăsat în urmă mormame de pămînt, în curtea şcolii, şi o construcţie, care nu are nici măcar patru pe patru metri. Nici măcar un acoperiş nu au făcut.Şi cum nici în ziua de azi nu au apărut, de nevoie, conducerea şcolii a blocat accesul cu un placaj. “Urmau, după ce au făcut fosa fesptică şi au ridicat pereţii, să amenajeze grupurile sanitare propriu-zise, să le faianţeze, să pună instalaţiile şi veceurile. Unul pentru băieţi, altul pentru fete şi unul pentru persoanele handicapate. Noi, profesorii, nu avem toaletă. Vom merge la cea destinată celor cu handicap”, spune prof.
Ion Chiţă, directorul Şcolii din Pleaşa. După cum susţin la unison profesorii, cele mai mari supărări le ridică preţul exorbitant amenajării unor astfel de grupuri sanitare: “ Undeva pe la 3,5 miliarde de lei vechi, şi cum nu sînt gata, elevii, peste 300, se vor duce tot la cele vechi, aflate în spatele curţii şi care sînt insalubre”, a mai adăugat directorul şcolii.
Minunatul grup sanitar european din Pleaşa pentru care statul plăteşte suma de 100.000 de euro! Foto: Laura Calciu |
Altă Mărie, cu aceeaşi pălărie
La şcoala din Chiţorani, aceeaşi problemă. Aceeaşi firmă, SC Almeco Ploieşti, ar fi trebuit să termine de ridicat grupurile sanitare. “La noi au ridicat doar pereţii. Atît. Tot la toaletele vechi mergem şi noi şi copiii. Cînd s-au apucat ei de grupurile sanitare s-au apucat şi cei de peste drum să ridice două case.Ei mai au puţin să se mute, şi noi stăm cu pereţii ridicaţi şi atît”, ne-a spus Gherghina Culcea, îngrijitoare la Şcoala Chiţorani.Primarul comunei Bucov, Ion Savu, de care aparţin satele Pleaşa şi Chiţorani, susţine că “se ridică o casă de locuit, cu tot ce-i trebuie la banii cu care se ridică la Pleaşa un grup sanitar. E vorba de aproape patru miliarde de lei vechi. Şi nici măcar nu e terminat”.
Hop şi Inspectoratul Şcolar Prahova
“Licitaţia a fost corectă. Banii vin de la Ministerul Educaţiei. Conform contractului sînt 350.000 de lei (n.r. – aproape 100.000 de euro) pentru grupurile sanitare de la Pleaşa şi 270.000 de lei (n.r. – circa 75.000 de euro) pentru cele de la Chiţorani, bani care au fost alocaţi în funcţie de proiect. Lucrările au fost întrerupte, nu abandonate, întrucît firma respectivă a avut de făcut lucrări în alte şcoli, de care depindea începerea noului an de învăţămînt”, ne-a declarat foarte amabil prof. Gheorghe Matei, inspector şcolar general la Prahova, fără să-şi pună vreun pic problema că aceste sume sînt fabuloase.Reprezentanţii firmei care promit să ridice cu 600.000 de lei şase toalete susţin că vor relua lucrările săptămîna viitoare, iar în două săptămîni acestea vor fi finalizate. Pînă atunci, însă elevii, care nici acasă nu au o toaletă civilizată, se vor duce tot la grupurile sanitare amenajate în spatele şcolii.
Un loc în care nu există apă curentă sau canalizare. Şi mai mult, trebuie să stea la coadă, întrucît există un singur grup sanitar pentru băieţi şi altul pentru fete.
Clopoţelul sună astăzi pentru 3,3 milioane de elevi
Aproximativ 3.300.000 de elevi (230.000 de boboci) din învăţămîntul primar, gimnazial şi liceal, precum şi copiii de grădiniţă (600.000 din grupele mică, mijlocie şi mare) vor începe astăzi noul an şcolar. Şi de data aceasta autorităţile locale şi inspectoratele şcolare judeţene au ridicat neputincioase din umeri, în ciuda sumelor alocate fiind înregistrate probleme serioase în ceea ce priveşte calitatea condiţiilor din şcoli. 9.000 de instituţii de învăţămînt din cele 25.000 existente în ţară nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare din cauza grupurilor sanitare necorespunzătoare, a lipsei apei potabile şi a canalizării, a mobilierului învechit sau a iluminării claselor, deficienţe regăsite în special în mediul rural, acolo unde multe sate “europene” nu sînt racordate încă la energia electrică. Nici Bucureştiul nu este scutit de probleme, cea mai spinoasă reprezentînd-o numărul mic de locuri din grădiniţe. Potrivit unui centralizator al ISMB, la nivelul Capitalei deficitul de locuri pentru preşcolari este de 12.552, chiar dacă în primăvară s-a început construirea unor corpuri noi de clădiri al căror termen de finalizare a fost depăşit. (M. Colgiu)Citește pe Antena3.ro